ایران پرس: هایکو ماس، با هدف کاهش تنش در روابط یونان و ترکیه از پایتخهای دو کشور دیدار کرد.

سفر ماس به ترکیه و یونان

وزیر خارجه آلمان پس از دیدار کوتاهی از اوکراین عازم دو کشور پر تنش دیگر در دریای مدیترانه شد. آلمان به عنوان قدرت محوری در اتحادیه اروپا تلاش می‌کند نقش فعالی در مدیریت بحرانها در اروپا و کشورهای همجوار اروپا ایفا کند. هایکو ماس در اوکراین به کاهش تنش در شرق اوکراین ابراز امیدواری کرد.

وزیر خارجه آلمان از کی یف به سمت آتن سفر کرد. وزیر خارجه آلمان پس از دیدار با وزیر خارجه یونان گفت: به جای اقدامات تحریک‌کننده جدید، اکنون لازم است تا اقدامی برای برقراری آرامش  و وارد شدن به گفتگوهای مستقیم انجام شود. 

گاز؛ عامل اختلاف ترکیه و یونان

تلاش‌های ترکیه برای کشف و استخراج گاز از بستر شرق دریای مدیترانه موجب افزایش تنش سیاسی و نظامی میان یونان و ترکیه شده است. یونان ادعا می‌کند تلاش‌های ترکیه برای استخراج گاز از بستر دریای مدیترانه در آب‌های سرزمینی این کشورانجام می‌شود. در مقابل ترکیه با رد این ادعا مصمم به استخراج منایع گازی در دریای مدیترانه است.

حمایت کشورهای اروپایی از یونان

ترکیه و یونان اختلاف‌های تاریخی عمیقی در دریای مدیترانه و قبرس دارند، اما تنش اخیر میان ترکیه و یونان با اختلافات گذشته تفاوت اساسی دارد. یونان در تنش با ترکیه در شرق مدیترانه تنها نیست و برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه به حمایت یونان آمده‌اند.

یونان و فرانسه به تازگی مانور مشترکی را در دریای مدیترانه انجام دادند. هفته گذشته فرانسه اعلام کرد به منظور حمایت از یونان در مقابل اقدام‌های ترکیه، دو فروند جنگنده رافائل و یک فروند ناوچه را به شرق مدیترانه اعزام می‌کند. 

تحلیل گر روزنامه «لو پوئن» فرانسه در تحلیلی در این زمینه نوشت: «میادین گازی شرق مدیترانه کشورهای منطقه را به تحریک واداشته است. ترکیه در تلاش برای برداشتن سهم خود از این کیک است.» 

بحران در روابط روسیه و اوکراین در دریای سیاه، بحران در شرق دریای مدیترانه بر سر منابع گازی و بحران در لیبی همچون گسلی به هم متصل شده است. همه این بحران‌ها بازیگران مشترکی دارند و هر کدام از آنها به دنبال بهره‌برداری حداکثری از این بحران‌ها برای پیشبرد اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود هستند.

اختلاف‌ها؛ ضربه اساسی به اتحادیه اروپا و ناتو

در این میان، این بحران‌ها ضربه اساسی را به اتحادیه اروپا و پیمان ناتو وارد می‌کند؛ چرا که هر یک از بازیگران این بحران‌ها عضو پیمان ناتو و یا اتحادیه اروپا و یا در جوار کشورهای عضو این پیمان‌ها هستند. در چنین شرایط دشوار و پیچده‌ای، آلمان به دنبال گشودن راه گفتگو و مذاکره برای حل اختلافات است.

معادلات سیاسی و نظامی در دریای سیاه و دریای مدیترانه، در حال تغییر است. طولانی شدن بحران‌ها در این مناطق و اضافه شدن بحران‌های جدید نشان می‌دهد کشورهای این حوزه به دنبال گسترش حوزه نفوذ حداکثری هستند و حاضر به عقب‌نشینی از مواضع خود نیستند. تلاش‌های آلمان برای میانجی‌گری و کاهش تنش نیز بعید به نظر می‌رسد نتایج محسوسی داشته باشد. 

نویسنده: مرتضی مکی