ایران پرس- نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت روسیه روز جمعه در اظهاراتی تاکید کرد که حضور آمریکا در افغانستان تنها باعث تشدید تنش در این کشور شد، اما واشنگتن دیگران را مسئول می خواند. او با بیان اینکه آمریکا تلاش کرد از افغانستان به عنوان پایگاهی برای افزایش نفوذ ژئوپلیتیکی در منطقه استفاده کند، معتقد است که در دوره حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان وضعیت این کشور بدتر شده است.

اشاره این مقام ارشد امنیتی روسیه به نقش منفی آمریکا و متحدان آن در ناتو در عرصه افغانستان طی بیست سال گذشته با توجه به واقعیات کنونی این کشور جنگ‌زده معنا پیدا می کند. هرچند آمریکایی ها پس از حادثه 11 سپتامبر2001 در چارچوب "جنگ جهانی علیه تروریسم" به افغانستان حمله و رژیم طالبان را سرنگون کردند، اما به رغم امیدها درباره ایجاد ثبات و آرامش در این کشور طی دو دهه گذشته، نه فقط جنگ در افغانستان بین طالبان و دولت مرکزی ادامه یافته بلکه زمینه فعالیت دیگر گروه های تروریستی به ویژه داعش در این کشور فراهم شده است.

در برهه کنونی که آمریکا اعلام کرده روند خروج نیروهایش از افغانستان را آغاز کرده، این مساله انگیزه ای بیشتر به طالبان برای گسترش حملات خود علیه نیروهای دولتی و مناطق مختلف این کشور داده  که نتیجه آن افزایش شدید تلفات غیر نظامیان براثرحملات مسلحانه و انفجاری است. به گفته پاتروشف؛ آمریکا، افغانستان و مردم این کشور را در وضعیت بسیار دشواری ترک می کند.

از سوی دیگر حضور نظامی آمریکا در افغانستان با شکل گیری و گسترش فعالیتهای گروه تروریستی داعش در این کشور در چند سال اخیر همراه شده است. مسکو بارها هشدار داده که گروه تروریستی داعش با هدف رسیدن به آسیای مرکزی و ناامن کردن این منطقه در پی گسترش فعالیت خود در افغانستان است. مقامات روس بارها از تسلیح داعش در افغانستان انتقاد کرده و آن را اقدامی از جانب امریکا دانسته اند.

به گفته مسکو، آمریکایی ها در راستای منافع و اهداف خود، انواع کمکهای لجستیکی و تسلیحاتی را برای داعش مستقر در افغانستان فراهم کرده اند. آمریکا همواره در صدد استفاده ابزاری از داعش علیه دشمنان منطقه ای و بین المللی خود از جمله ایران، روسیه و چین بوده و تقویت داعش در افغانستان به ویژه در نواحی مجاور کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان و ازبکستان با هدف اعمال فشار به روسیه، چین و این کشورها صورت می گیرد. 

«نوذر شفیعی»، کارشناس مسائل بین المللی با بیان اینکه اغلب نیروهای داعش در افغانستان غیربومی هستند، می گوید: داعش در افغانستان خیلی جای پایی ندارد خصوصا اینکه عقبه آنها در سوریه و عراق هم از بین رفته و هم تصور منفی از این گروه در افکار عمومی وجود دارد.

مساله دیگری که دبیر شورای امنیت روسیه بر آن انگشت نهاده، کارنامه منفی آمریکا و متحدانش در عرصه مبارزه با مواد مخدر در افغانستان است. به گفته او از آغاز عملیات نظامی آمریکا و متحدان این کشور در افغانستان در سال 2001 تولید هرویین در این کشور دهها برابر افزایش یافته است.

در واقع ثمره حضور نظامیان آمریکایی و ناتو در این کشور جز کشتار غیر نظامیان، ناامنی فزاینده و گسترش تروریسم ، تداوم فقر و خرابی زیر ساخت ها و افزایش قابل توجه تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان چیز دیگری نبوده است. //114

نویسنده: سید رضا میرطاهر