ایران پرس: با تحقق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا که از آن به عنوان برگزیت یاد می شود، اکنون ثمرات و پیامدهای این امر در عرصه های مختلف در حال آشکار شدن است.

با توجه به اینکه بریتانیا قبل از این عضو اتحادیه اروپا بود لذا در عرصه فعالیت های دریایی به ویژه ماهیگیری اختلافی وجود نداشت اما اکنون وضعیت به طور اساسی تغییر پیدا کرده است.

در پی تشدید اختلافات میان بریتانیا و فرانسه درباره حق ماهیگیری در بندر اصلی جزیره «جِرزی» یعنی بندر «سن هلیه» واقع در کانال مانش، پاریس هم پس از لندن ناوهای نظامی خود را روز پنج شنبه به این منطقه اعزام کرد.

این اقدام فرانسه در راستای انجام «مأموریت گشت زنی» این کشور با هدف «تضمین ایمنی» مردم این منطقه عنوان شده است.

این رویداد پس از آن رخ می‌دهد که لندن پیشتر اعلام کرده بود، دو ناو گشتی نیروی دریایی سلطنتی را برای نظارت بر محاصره احتمالی این منطقه به جزیره مذکور اعزام کرده است.

پاریس اعلام کرده که مرعوب نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا نمی‌شود. جزیره جرزی در کانال مانش 116 کیلومترمربع وسعت دارد و در نزدیکی ساحل نرماندی فرانسه قرار دارد.

جرزی یک جزیره وابسته به بریتانیا است، اما بخشی از آن نیست. با این حال، دولت بریتانیا طبق قوانین این کشور مسئول دفاع از آن و نمایندگی بین‌المللی آن است.

«بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا بر حمایت از حق دسترسی و ماهیگیری این کشور در این جزیره تاکید کرده، اما چندی پیش دولت فرانسه تهدید کرده بود که برق جزیره جرزی را قطع خواهد کرد. جرزی تمامی برق خود را از فرانسه تامین می‌کند که 20 کیلومتر با این منطقه فاصله دارد.

دولت فرانسه هشدار داد که به دنبال وضع قوانین جدید بریتانیا در مورد دسترسی قایق‌های ماهیگیری فرانسوی در نزدیکی جزایر کانال مانش به عنوان آخرین تنش فزاینده پسابرگزیت میان پاریس و لندن، در حال بررسی اقدامات تلافی جویانه است.  

مقررات جدید ماهیگیری که توسط دولت محلی جرزی و بر اساس موافقتنامه تجاری بریتانیا و اتحادیه اروپا تهیه شده، با اعتراض فرانسوی‌ ها مواجه شده است.

طبق این مقررات، صیادهای فرانسوی برای ماهیگیری در آب‌های این منطقه باید مدارکی نشان دهند که ثابت کند آنها قبلا هم در این آب‌ها ماهیگیری کرده‌اند.

فرانسوی‌ها می‌گویند این مقررات بیشتر از آن چیزی است که قبلا توافق شده بود. مقام‌های فرانسه  هم اعلام کرده اند  که «اقدامات فنی جدید» برای ماهیگیری در جزایر مانش به اتحادیه اروپا ابلاغ نشده و از نظر آنها «ملغی و بی اعتبار» هستند.

وضعیت مرزهای دریایی بین اتحادیه اروپا و بریتانیا از چالش های اصلی برگزیت

به رغم توافق بین بروکسل و لندن درباره وضعیت روابط اتحادیه اروپا و بریتانیا در دوره پسا برگزیت، اما از ابتدا مشخص بود که این توافق در عمل با دشواری ها و ابهامات زیادی مواجه است.

جدای از وضعیت مرزی اتحادیه اروپا و بریتانیا که تنها در ایرلند شمالی دارای مرز زمینی هستند و در آنجا نیز اکنون دشواری زیادی بروز کرده، وضعیت مرزهای دریایی بین کشورهای اتحادیه اروپا و بریتانیا و مساله ماهیگیری از جمله چالش های بزرگ در اجرای توافقنامه بین بروکسل و لندن است.

به نظر می رسد یکی از چالش های اصلی فراروی روابط کشورهای اتحادیه اروپا و بریتانیا بحث حقوق و امتیازات دریایی در دریاهای مجاور بریتانیا از جمله در دریای شمال و کانال مانش است.

«آنیک ژیراردن» وزیر دریانوردی فرانسه در این زمینه تاکید کرد: "این اقدام کاملا غیر قابل قبول است. اگر ما چنین چیزی را برای جرزی بپذیریم، دسترسی ما در سایر مناطق هم به خطر می افتد."

اکنون بریتانیا با افزایش کنترل دسترسی به آب های خود به عنوان نشانه ای از حاکمیت کشورش، و ایجاد محدویت های جدید در زمینه حق ماهیگیری در آبهای اطراف این کشور عملا وارد چالش با اتحادیه اروپا و کشورهای این اتحادیه که قبلا در این آبها آزادانه ماهیگیری می کردند شده است.

این امر برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم، منجر به رویارویی دریایی بین فرانسه و بریتانیا شده، امری که شاید تا قبل از برگزیت اساسا تحقق آن غیر قابل تصور بود.

جواد کچوئیان کارشناس اروپا می گوید: خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برای این کشور و اتحادیه اروپا پیامد و تبعات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کوتاه ‌مدت، میان ‌مدت و بلندمدت خواهد داشت.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117

بیشتر بخوانید:

اتحادیه اروپا از بریتانیا به دلیل نقض آشکار برگزیت شکایت می‌کند

توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا درباره دوره پسا برگزیت