کاظم غریبآبادی، معاون امور بینالملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از این برخورد دوگانه و متناقض غربی ها اعلام کرد، "کشورهایی که خود را حامی اغتشاشگران در ایران می دانند، خود به فجیع ترین شکل ممکن، نسبت به نقض سیستماتیک حق تجمعات مسالمت آمیز (هم در قانون و هم در عمل) مبادرت می ورزند."
تجربه دهه های اخیر به خوبی نشان می دهد که کشورهای غربی سعی می کنند موضوع حقوق بشر را با معیارهای خود معرفی کنند و در جهت اهداف سیاسی خودشان بکار گیرند؛ در حالی که خود این کشورها کارنامه ای سیاه در زمینه حقوق بشر هم در عرصه داخلی و هم در سایر کشورها دارند.
بسیاری از کشورهای غربی همچون آمریکا ، ایتالیا ، انگلیس ، کانادا ، فرانسه و آلمان در ماه های اخیر شاهد اعتراضات مسالمت آمیز در قلمرو سرزمینی خود بوده اند اما مردم در این کشورها با شدیدترین برخوردها از سوی نیروهای پلیس روبرو شده اند. به عنوان مثال ، در آمریکا تداوم تبعیض هدفمند علیه سیاهپوستان به وسیله پلیس و دستگاه قضایی این کشور و سرکوب اعتراضات مردم، بیانگر ادامه نقض حقوق بشر به ویژه نقض حقوق اقلیتها و رنگین پوستان است . گزارش گروه غیر دولتی «نظارت بر خشونت پلیس» Violence Police Mapping نشان می دهد که افسران پلیس ایاالت متحده از ابتدای سال 2022 بیش از 722 قتل را انجام داده اند، همچنین برآورد می شود تا پیش از پایان امسال 442 نفر دیگر به دست پلیس این کشور جان خود را از دست بدهند.
این در حالی است که تنها یک مورد از هر سه قتل به دست پلیس، به دلیل یک جنایت خشونت آمیز انجام می شود و دو سوم آنها برای جرایم غیرخشونت آمیز روی می دهد.گزارش اخیر «دنیا میاتوویچ» کمسیر حقوق بشر شورای اروپا که بخش هایی از آن در رسانههای انگلیس منتشر شده حاکیست که «نگرش خصمانه» دولت انگلیس نسبت به مقوله حقوق بشر، حقوق مردم این کشور را تضعیف کرده است. وی هشدار داد قانون جنجالی افزایش قدرت پلیس موسوم به «پلیس، جرائم، محکومیت و دادگاهها» که آوریل گذشته تصویب شد تاثیر وحشتناکی بر حق تجمع و اعتراضات مسالمت آمیز میگذارد.
در فرانسه پلیس این کشور بارها به معترضانی که خواستار عدالت اجتماعی و مالیاتی، افزایش دستمزدها و حقوق بازنشستگی در بحبوحه تورم سرسامآور و همچنین کاهش قیمت کالاهای ضروری و انرژی شده اند، حمله کرده است .
این در حالی است که این معترضان شامل کارگران بخشهایی مانند حمل و نقل، آموزش، بهداشت، انرژی، تجارت و تولید و همچنین حامیان جنبش جلیقه زردها هستند. در آلمان اخیرا مقامات پلیس از عملیات گسترده در ۱۳۰ منطقه در ۱۱ ایالت فدرال آلمان و بازداشت دستکم ۲۵ تن از اعضا و طرفداران گروه افراطی «شهروندان رایش» به ظن توطئه برای سرنگونی دولت خبر دادند، این در حالی است که گزارش ها حاکی از احتمال بازداشت تعداد مظنونین بیشتر طی روزهای آینده است و در بین بازداشت شدگان افراد سالخورده نیز دیده می شود .
در کانادا نیز که سابقه طولانی در نقض حقوق بومیان دارد دولت این کشور اوایل امسال (۲۰۲۲ ) از قانون اعلام وضعیت اضطراری در این کشور استفاده کرد تا به اعتراض گسترده کامیونداران موسوم به «کاروان آزادی» پایان دهد. این کامیونداران به واکسیناسیون اجباری و محدودیتهای مرزی اعمال شده در پی همهگیری این ویروس، اعتراض داشتند.
واقعیت این است که سیاسیکاری و اقدامات گزینشی از سوی کشورهای غربی مدعی حقوق بشر، همواره بیشترین ضربه را به اصل حقوق بشر وارد کرده است؛ این مدعیان در حالی که سرکوب معترضان، قتل سیاهپوستان، قتلعام اقلیتها بویژه مسلمانان، آزار و اذیت و شکنجه زندانیان و تحت فشار قرار دادن مهاجرین در داخل مرزهای خود را قانونی تلقی می کنند، اجرای قانون و اقدامات قضایی در ایران را که تحت تحریم های اقتصادی همین کشورها قرار دارد، نقض حقوق بشر می نامند و با تبلیغات گسترده رسانه ای سعی در وارونه نشان دادن واقعیات دارند. /
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
118
بیشتر بخوانید:
استاندارد دوگانه غرب در مواجهه با حقوق بشر در ایران
انتقاد شدید غریبآبادی از برخوردهای دوگانه غرب در رابطه با تجمعات