ایران پرس: سرانجام پس از گذشت حدود 5 سال «اسدالله اسدی» دیپلمات بازداشت شده ایران در بلژیک، روز جمعه وارد تهران شد.

وزارت امورخارجه عمان روز جمعه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که عمان موفق به میانجیگری بین بلژیک و ایران برای حل مسئله شهروندان زندانی شد و افرادی از سوی تهران و بروکسل آزاد شدند.

در این راستا اسدالله اسدی از جانب بلژیک و اولیویه وندکاستیل شهروند بلژیک که به جرم جاسوسی در ایران زندانی بود از جانب ایران آزاد شدند.

بدین ترتیب اسدالله اسدی دیپلمات به گروگان گرفته شده ایران در بلژیک پس از 1789 روز اسارت به ایران بازگشت. اسارتی که 100 روزش در زندان بیماران اعصاب، 28  روز در بونکر آب به صورت عریان و 90 روز در سلول انفرادی بدون پنجره گذشته بود.

«اسدالله اسدی» ، ژوئیه 2018 در ایالت بایرن آلمان در هنگام بازگشت به اقامتگاهش در وین، با وجود دارا بودن مصونیت سیاسی به اتهام برنامه‌ریزی جهت حمله به گردهمایی گروهک تروریستی منافقین در آلمان به طور غیرقانونی بازداشت شد.

وی بعد از گذشت یکصد ویک روز از بازداشتش با حکم غیرقانونی دادگاه کارلسروهه آلمان، در اکتبر 2018 به بلژیک منتقل شد.پس از انتقال، دادگاه "آنتورپ" بلژیک، برخلاف مصونیت دیپلماتیک اسدی برابر کنوانسیون 1961 وین، وی را به صورت غیرقانونی به بیست سال حبس محکوم کرد.

مساله قابل توجهی که پس از ورود اسدی به تهران جلب توجه نمود شکستگی آشکار در چهره و پیری زود رس این دیپلمات ایرانی است که به دلیل انواع آزارها و شکنجه های روحی، روانی و جسمانی در زندان بلژیک متحمل آنها شده است.

بدین ترتیب بر خلاف شعارها و ادعاهای غربی ها در باره رعایت حقوق بشر از جمله حقوق زندانیان اما رفتارهایی که با این دیپلمات ایرانی آن هم بر خلاف کنوانسیون وین صورت گرفته نشانگر خوی ضد انسانی دولت های غربی از جمله بلژیک است.

در تمام مدت زندانی شدن اسد الله اسدی وی در سخت‌ترین شرایط و در وضعیتی بسیار نامناسب به سر می‌برد. اسدالله اسدی در قالب دو دست‌ نوشته که همسرش در صفحه شخصی‌اش منتشر کرده، وضعیت خود در دوران اسارت در کشورهای اروپایی را این‌گونه شرح داده بود: «هیچ زندانی باور نمی‌کرد که من 20 روز در بونکر نگهداری شده‌ام.

بدترین افراد، چند شب در بونکر نگهداری می‌شدند و مجدداً به سلول خود باز می‌گشتند. در تمام 20 روز اجازه هواخوری جمعی به من داده نشد. در بونکر کلیه وسایلم را پشت در گذاشتند، به جز یک عدد تشک پلاستیکی، یک پتو و یک توالت فرنگی هیچ چیز نبود و کف و سقف با کاشی و سرامیک بدرنگ پوشیده شده بود به نحوی که آن را به یک غسالخانه شبیه کرده بود.»

کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در باره وضعیت بازداشت و زندانی شدن اسد الله اسدی می گوید: حقوق ایشان چه از نظر مطابقت با حقوق بین‌الملل و حقوق بشر بسیار نقض شده است.

پیش از این نیز دولت سوئد رفتارهای غیر انسانی در قبال حمید نوری شهروند ایرانی که به طور غیر قانونی در این کشور دستگیر و به درخواست گروهک تروریستی منافقین محاکمه و محکوم شده است نشان داده است.

حمید نوری تبعه ایرانی در روز شنبه 9 نوامبر 2019 در فرودگاه استکهلم-آرلاندا سوئد بر خلاف قوانین بین المللی با حکم دادسرای این کشور به صورتی خشن به اتهام مشارکت در «کشتار دسته‌جمعی» توسط پلیس سوئد بازداشت و 8 ماه نخست بدون هیچ گونه امکان تماس با خانواده یا دسترسی کنسولی در شرایطی شبیه به ربوده شدن نگهداری شد.

نوری پس از حدود 8 ماه، تنها یک تماس تلفنی کوتاه با خانواده داشته و زنده بودن خود را به اطلاع آنها می رساند و تا 25 ماه بعد از بازداشت، اجازه ملاقات حضوری با خانواده خود را پیدا نمی‌کند.

حمید نوری طی 3 سال گذشته و در مجموع 26 هزار ساعتی که در بازداشت و سلول انفرادی طی کرده، تنها امکان حدود 30 ساعت مکالمه تلفنی و 10 ساعت ملاقات حضوری با خانواده خود را داشته که همین میزان اندک ارتباط با خانواده نیز تحت کنترل و محدودیت های شدید امنیتی انجام شده است.

رفتارها و برخوردهای غیر انسانی بلژیک و سوئد با دو شهروند ایرانی یعنی اسدی و نوری  بار دیگر مساله استانداردهای دو گانه غرب در زمینه حقوق بشر و نقض آشکار آن از جانب کشورهای غربی را به نمایش گذاشته است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

اسدالله اسدی وارد تهران شد

امیرعبداللهیان: اسدالله اسدی در راه بازگشت به وطن است

وزارت خارجه عمان از آزادی اسدالله اسدی خبر داد

ستایشی:اسدالله اسدی با شهروند بلژیکی مبادله می‌شود