ایران پرس- یک گروه خیریه بین المللی اقدام بریتانیا در فروش اسلحه به رژیم عربستان را به شدت محکوم کرد. 

گروه غیردولتی «مراقب جان کودکان باشید» در گزارش روز سه شنبه خود، اقدام بریتانیا در فروش اسلحه به عربستان را «صادرات ترس و وحشت» توصیف کرد.

«کیوین واتکینز» Kevin Watkins مدیر اجرایی این نهاد غیردولتی گفته است، بریتانیا با فروش اسلحه به عربستان در قتل و آسیب زدن به کودکان سهیم است.

براساس این گزارش، دولت بریتانیا در طول حمله عربستان به یمن، سه میلیارد و دویست میلیون پوند (معادل 4/25 میلیارد دلار) از فروش اسلحه به عربستان و متحدانش سود برده است. 

«کیت اوسامور» Kate Osamor وزیر توسعه بین المللی در دولت سایه ‌بریتانیا می‌گوید، گزارش نهاد غیردولتی مراقب جان کودکان باشید، بار دیگر زنگ خطر را درباره رویکردهای متناقض برای دستیابی به توسعه بین المللی را به صدا در آورد.

کیت اوسامور افزود، لندن در حالی کمک های بشردوستانه برای مردم یمن ارسال ‌می‌کند که در عین حال با فروش بمب به عربستان در بمباران غیرنظامیان یمنی نقش عمده ای دارد. 

سازمان عفو بین الملل نیز در گزارش ماه مارس خود، آمریکا و بریتانیا را مسئول نقض حقوق بشر در یمن دانست.

عربستان سعودی یکی از مشتریان مهم تسلیحات بریتانیا است

از سال 2015، دولت ریاض، سه میلیارد و هفتصد و پنجاه میلیون پوند سفارش تسلیحات از بریتانیا داشته است که بیشتر آنها بمب و جت‌های جنگنده بوده است.بریتانیا همچنین به برخی از رژیم های ناقض حقوق بشر از جمله بحرین و همچنین امارات، تجهیزات جاسوسی فروخته که با انتقاد گسترده فعالان حقوق بشری مواجه شده است.

از نظر مقامات بریتانیا، صنایع تسلیحاتی درآمد خوبی دارد و در حال حاضر 55 هزار فرصت شغلی در این کشور ایجاد کرده است.

بریتانیا در زمینه تسلیحات دفاعی از برتری فوق العاده ای در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی برخوردار است.

هر چند همواره در مسیر فروش این تسلیحات با اعتراضات جدی فعالان حقوق بشر مواجه ‌می‌شود.

به اعتقاد ناظران اقتصادی، بریتانیا به شدت نگران پس از دوران برگزیت است.

افزایش فروش تسلیحات بریتانیا به کشورهای ناقض حقوق بشری نشان دهنده این دغدغه است. انتقال سازمان دفاع و امنیت که یک نهاد دولتی فروش تسلیحات به کشورهای خارجی است، از اداره تجارت و سرمایه گذاری بریتانیا به اداره تجارت بین المللی نشان دهنده تمرکز بیش از حد دولت این کشور بر فروش تسلیحات است. 

«آندور اسمیت» Andor Smith یکی از فعالان ضد جنگ ‌می‌گوید:

"این فروش تسلیحات از لحاظ اخلاقی بی طرفانه انجام نمی گیرد و نشانه روشنی از پشتیبانی سیاسی و نظامی از حکومت‌هایی است که این تسلیحات به آنان فروخته ‌می‌شود."

البته به نظر نمی رسد، گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشری در بریتانیا و حتی نهادهای بین المللی بتواند بر منافعی که لندن از فروش اسلحه به دست ‌می‌آورد، غلبه کند.

در واقع، ارزش‌های حقوق بشری برای بریتانیا ابزاری برای تحت فشار قرار دادن کشورهای دیگر است و عملا در سیاست‌های کلان این کشور جایگاهی ندارد.

نویسنده: غلامرضا کشاورز

116/110

بیشتر بخوانید:

سفر وزیر دفاع بریتانیا به عربستان سعودی/ تحلیل

امضای توافقنامه نظامی-امنیتی میان عربستان و بریتانیا