ایران پرس: ایران و ترکیه  دو کشور مهم و تاثیر گذار در منطقه هستند و وقوع حوادث تلخ و ناگوار گذشته نتوانسته گزندی بر روابط این دو کشور همسایه وارد کند.

در این برهه نیز ایران و ترکیه برای غلبه بر توطئه‌های دشمنان راهی جز تقویت همکاری‌ها ندارند، این شاخص ها نشانه برخورداری از مولفه های راهبردی بودن روابط دو کشور است.

در همین راستا، ششمین نشست شورای عالی همکاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه روزسه‌شنبه به میزبانی ایران و به دلیل شرایط ویژه شیوع ویروس کرونا، از طریق ویدئو کنفرانس برگزارشد.

«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه در سخنانی در این نشست، با بیان اینکه ایران و ترکیه در حل و فصل بسیاری از مشکلات و مسائل منطقه از نقش تعیین‌کننده‌ای برخوردار هستند، تاکید کرد: "آنکارا و تهران  برای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌ها و شتاب بخشی در اجرای توافقات قبلی تلاش خواهند کرد."

از این منظر، تصمیمات نشست تهران به سه دلیل حائز اهمیت است:

دلیل نخست، داشتن انگیزه های قوی برای صیانت از منافع مشترک است.

دلیل دوم، ضرورت توسعه مناسبات اقتصادی است که به نفع مردم دو کشوراست. در شرایطی که یکجانبه گرایی و تحریم های آمریکا به ابزاری برای فشار و تحمیل اهداف سیاسی این کشور تبدیل شده است، تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری درون منطقه ای نه تنها به نفع ایران و ترکیه خواهد بود بلکه به تقویت همکاری ها وشناخت تهدیدهای مشترک کمک خواهد کرد. 

دلیل سوم، تاثیر گذار بودن تلاش های مشترک دو کشور بر تقویت امنیت منطقه حول محور مبارزه با تروریسم است.

درهمین چارچوب رئیس جمهوری ترکیه درگفت و گوی دیروز خود با «حسن روحانی» با اشاره به همکاری‌های سه جانبه تهران – مسکو – آنکارا در قالب روند آستانه، تاکید کرد: "ترکیه آمادگی دارد  همکاری‌های خود با ایران را در مبارزه با تروریسم و همکاری‌های منطقه ای بویژه درخصوص سوریه، گسترش دهد."

ایران و ترکیه اکنون نگاهی جامع و راهبردی به تحولات منطقه دارند. از همین زاویه درمذاکرات ششمین نشست شورای عالی همکاری دو کشور، دو طرف موضوع فلسطین را نیز از جمله مسایل مهم منطقه‌ای دانسته و در همین خصوص توافق خیانت‌بار کشور امارات با رژیم صهیونستی را تهدیدی برای امنیت منطقه و لطمه به جهان اسلام و آرمان فلسطین دانستند.

درموضوع پیوند های منطقه ای نیز باید گفت، ترکیه به عنوان پل ارتباطی ایران با اروپا و متقابلا ایران به عنوان دروازه بزرگ ارتباطی ترکیه با بخش های مهمی از غرب و شرق آسیا و حوزه خلیج فارس تاثیری متقابل بر یکدیگر دارند. این پیوستگی در جغرافیای منطقه عامل مهم دیگری است که روابط دو کشور را به سمت راهبردی شدن سوق داده است. 

«سعید محمدی» کارشناس مسایل سیاسی در بیان اهمیت چند وجهی بودن روابط تهران - آنکارا، می گوید: "ترکیه به عنوان شریک استراتژیک، یکی از همسایگان مهم و تاثیرگذار ایران در تحولات منطقه ای به شمار می رود. وجود منافع و تهدید های مشترک، سودمندی همکاری های سیاسی و اقتصادی میان دو همسایه و نیز پیوندها و علقه های دارای تشابه عمیق فرهنگی میان مردمان دو کشور، بستر توسعه مناسبات و همکاری های مشارکت آمیز فی مابین را هموار کرده است."

با توجه به مجموعه این مولفه ها، اجلاس تهران را می بایست نشستی همراه با تصمیمات مهم ارزیابی کرد؛ بویژه آنکه تهران و آنکارا مصمم هستند روابط راهبردی خود را در همه عرصه‌ها به ویژه اقتصادی و تجاری عمق بیشتری ببخشند.

نویسنده: جمشید امین زاده

117

بیشتر بخوانید:

تقویت همکاری‌های ایران و ترکیه راهی برای غلبه بر دشمنان

نشست شورای عالی روابط راهبردی ایران و ترکیه با حضور روحانی و اردوغان