ایران پرس: رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران و روسیه 2021، از صبح امروز سه شنبه در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان آغاز شد.

در مرحله نخست این تمرین دریایی، عملیات «PHOTOEX» شامل صورت‌بندی و آرایش آفندی یگان‌های شرکت‌کننده در رزمایش متناسب با تهدیدات موجود در منطقه انجام شد .

رزمایش مشترک ایران و روسیه که به مدت دو روز ادامه خواهد داشت ،اما  با چه اهدافی برگزار می شود و از چه اهمیتی برخوردار است؟

برقراری امنیت کامل خطوط کشتیرانی در اقیانوس هند،  ضامن حفظ منافع اقتصادی در صحنه جهانی است. اهمیت رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران و روسیه ۲۰۲۱ نیز که با شعار«همکاری جمعی در دریا برای امنیت تجارت دریایی» و در منطقه‌ای به وسعت ۱۷ هزار کیلومتر، برگزار می‌شود درهمین چارچوب ارزیابی می شود .

امیر دریادار دوم «غلامرضا طحانی» سخنگوی رزمایش ، در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری ایران‌پرس ،گفت: اهدافی که در رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران و روسیه 2021  دنبال می‌شود، برقراری امنیت در بخش‌های امداد و نجات، انتقال مهارت و نشان دادن تعامل نیروی دریایی ایران در عرصه بین‌المللی است. 

برگزاری رزمایش‌های مشترک با سایر کشورها یکی از راهبردهای ایران برای تقویت  صلح و امنیت در منطقه است .در این راستا ایران رزمایش‌های متعددی در دریای عمان و اقیانوس هند برگزار کرده است . 

علی اسماعیلی اردکانی تحلیلگر مسایل سیاسی ، در باره این همکاری ها می گوید   :

"ایران و روسیه  به این باور رسیده اند که با کمک یکدیگر  می توانند با گسترش همکاری های اقتصادی، سیاسی و نظامی، واشنگتن را در رسیدن به اهدافش ناکام کنند. ضمن انکه مبارزه با زیاده‌خواهی آمریکا در عرصه سیاسی، امنیتی و اقتصادی می تواند زمینه را برای اجماع درباره ضرورت تغییر  رفتارهای آمریکا در سایر مسائل بین‌المللی نیزایجاد کند."

جمهوری اسلامی ایران با یک‌جانبه‌گرایی مخالف است .براین اساس سیاست ایران در قبال امنیت در منطقه تاکید بر دکترین امنیت جمعی است .ایده  "ابتکار صلح هرمز" که ایران به کشورهای منطقه پیشنهاد کرده است نیز بر همین اصل استوار است .

مناطق‌ استراتژیک‌ دریایی‌ جهان‌ با توجه‌ به‌ دو عامل‌ «توسعه‌» و «امنیت‌» رابطه تفکیک ناپذیری با اقتصاد محیط پیرامونی  خود و همچنین با اقتصاد جهانی دارند . 

از اینرو جمهوری اسلامی ایران  با توجه به ضرورت های تامین امنیت دریایی ؛ آمادگی های ناوگان دریایی خود را درقالب تمرین های مستمر برای انجام ماموریت های دریایی  افزایش داده است . 

‌لذا اهمیت برگزاری این رزمایش را می توان از دو جنبه مورد تاکید قرار داد :

جنبه نخست ؛ هم افزایی امنیت با مشارکت های منطقه ای است . در همین راستا دسامبر سال گذشته نیز رزمایش مرکب دریایی ایران، روسیه و چین، که یک رزمایش بسیار ویژه و بی سابقه‌ای بود ، در بندر شهید بهشتی چابهار برگزار شد.

جنبه دوم اهمیت برگزاری این رزمایش ؛ ارتقای  آمادگی های دفاعی و بازدارندگی شامل عملیات تاکتیکی و تهاجمی برای  مقابله با تهدید های مستقیم علیه امنیت تجارت دریایی است . اکنون نیروی دریایی راهبردی ارتش و همچنین نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جهت حفظ امنیت دریایی ؛ قدرت بازدارندگی خود را به سطحی راهبردی ارتقاء داده اند و با بکارگیری این ظرفیت  نقش مهمی درمعادلات «دریا پایه» در محدوده آب‌های بین المللی و آب‌های منطقه‌ای و سرزمینی دارند. از این دید گاه باید گفت ،پیام‌ این رزمایش مشترک دریایی نیز؛ تقویت صلح، دوستی و امنیت در منطقه است. 

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

تشریح اهداف رزمایش دریایی ایران و روسیه 2021