ایران پرس- رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی روز اول فروردین خود درباره برجام، تأکید کردند آمریکا باید همه تحریم‌ها را لغو کند، بعد ایران راستی‌آزمایی خواهد کرد و در صورت لغو واقعی تحریم‌ها، ایران بدون هیچ مشکلی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت.

حضرت آیت الله خامنه‌ای در سخنرانی نوروزی درباره برجام خاطرنشان کردند، قول آمریکایی‌ها معتبر نیست که بخواهند تحریم‌ها را روی کاغذ بردارند، بلکه باید در عمل تحریم‌ها را بردارند و جمهوری اسلامی آن را راستی‌آزمایی کند. رهبر معظم انقلاب اسلامی با بیان اینکه برخی آمریکایی‌ها معتقدند شرایط نسبت به سالی که برجام امضاء شده، فرق کرده است و برجام هم باید تغییر کند، اظهار کردند، بله شرایط تغییر کرده و به ضرر آمریکاست و اگر قرار است برجام تغییر پیدا کند، باید تغییر به نفع ایران باشد.

پس از گذشت دو ماه از حضور جو بایدن در کاخ سفید، سیاست آمریکا در قبال ایران و برجام همچنان مسیر چهار سال پیش را طی می‌کند؛ مسیری که دونالد ترامپ با سیاست فشار حداکثری کوشید ایران را بار دیگر سر میز مذاکره بکشاند و موضوعات جدیدی را به برجام اضافه کند.  

دولت بایدن درصدد امتیازگیری برجامی از ایران

موضع‌گیری روزهای اخیر تیم سیاست خارجی بایدن نشان می‌دهد آمریکایی‌ها با فشار و دیپلماسی اجبار به‌دنبال امتیازگیری جدید از ایران و اضافه کردن موضوعات جدیدی به برجام هستند. تجربه 4 سال سیاست ترامپ در برابر ایران که به شکست سیاست فشار حداکثری منجر شد، پیش‌رو دولت بایدن است و حرکت در این مسیر، ایران را به تسلیم وادار نخواهد کرد.

ایران عجله‌ای برای برجام ندارد

همانطور که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی نوروزی تاکید کردند، فشار حداکثری شکست خورده و اگر دولت جدید آمریکا بخواهد همان سیاست را ادامه دهد، آنها نیز با شکست مواجه خواهند شد و ایران روز به روز قوی‌تر می‌شود.

سیاست قطعی ایران درباره برجام به روشنی اعلام شده است و اگر مورد قبول قرار گیرد، وضعیت تغییر خواهد کرد، اما اگر طرف‌های برجامی به ویژه آمریکا قبول نکنند، شرایط کنونی ادامه خواهد یافت و ایران عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد.

آمریکایی‌ها برای بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها، بحث چه کسی گام نخست را بردارد، مطرح می‌کنند که این موضوع محلی از اعراب ندارد، چون بحث تعهدهای برجامی مطرح بوده و این آمریکاست که تعهدهای خود را نقض کرده است و باید عملی کند.

ایران با امضای برجام تعهدهای خود را به طور عملی انجام داد، اما طرف‌های مقابل تعهدهای روی کاغذ خود را انجام ندادند و در چنین شراطی، امروز اعتمادی به قول آنان نیست. ایران بر اساس برجام، برخی فعالیت‌های هسته‌ای خود از جمله غنی‌سازی اورانیوم را محدود کرد، اما طرف مقابل هنوز نتوانسته منافع اقتصادی ایران در قالب برجام تامین و تضمین کند.  

پس از اینکه آمریکا برجام را ترک کرد و اروپا و دیگر طرف‌های برجامی نتوانستند منافع اقتصادی ایران را تامین کنند، گام‌های کاهشی تعهدهای برجامی در دستور کار ایران قرار گرفت و امروز غنی‌سازی 20 درصد اورانیوم در حال انجام است.

وضعیت موجود در قضیه برجام نشان از جدیت و اقتدار ایران دارد و فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای خود را با نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش می‌برد و ایران در مسیر احیای برجام، نه فرصت‌سوزی می‌کند و نه عجله دارد و فقط به منافع و مصالح خود می‌اندیشد. //114

نویسنده: علی‌کرمی

بیشتر بخوانید:

تأکید وزرای خارجه روسیه و چین بر ضرورت بازگشت بی‌قید و شرط آمریکا به برجام

تاکید وزیر خارجه بریتانیا بر لزوم بازگشت بدون پیش شرط به برجام

روسیه: آمریکا باید گام‌های عملی برای احیای برجام بردارد