ایران پرس: درپی تحولات افغانستان و سقوط کابل به دست طالبان ، رایزنی‌ های کشورها برای حل و فصل بحران این کشور تشدید شده است.

در همین راستا «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه روز دوشنبه در دیدار «یوه شیائو یونگ» فرستاده ویژه وزارت امور خارجه چین در امور افغانستان، در تهران، با تشریح دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات  افغانستان، حمایت ایران از شورای هماهنگی انتقال صلح آمیز قدرت در افغانستان را با هدف جلوگیری از هرگونه تشدید خشونت و وقوع جنگ در شرایط جاری افغانستان را مورد تاکید قرار داد . 

ظریف موضوع بی جا شدگان در تحولات اخیر افغانستان و هجوم آنها به سوی کشورهای همسایه را یکی از مهمترین و ضروری ترین موضوعات برگرفته از تحولات افغانستان دانست که خصوصا با توجه به شرایط دشوار همه گیری کرونا نیازمند توجه جدی می باشد.

«سید ابراهیم رییسی» رئیس جمهوری هم در گفت‌ و گو با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه، امنیت، ثبات و رفاه را حق مردم افغانستان دانست وتاکید کرد: ایران برای برقراری ثبات که نیاز نخست امروز افغانستان است تلاش خواهد کرد و به‌عنوان کشور همسایه و برادر، همه گروه‌ها را دعوت به دستیابی برای توافق ملی می‌کند.

سید ابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران براین باور است که حاکمیت اراده مردم مظلوم افغانستان، همواره امنیت ساز و ثبات آفرین بوده، گفت: ایران با رصد هوشیارانه تحولات در این کشور، به مناسبات همسایگی با افغانستان پایبند است.

سخن رییس جمهور در باره وضعیت افغانستان اشاره به یک نکته مهم دیگر هم دارد و اینکه شکست نظامی و خروج آمریکا از افغانستان باید به فرصتی برای احیای زندگی، امنیت و صلح پایدار در این کشور تبدیل شود.

واقعیت های تاریخ نشان می دهد مردم افغانستان همواره در مقابل هرگونه تجاوز و زیاده‌خواهی ایستادگی کرده اند و متجاوزان ازشرق و غرب در مقابل اراده و ایستادگی مجاهدان افغانستان  شکست خورده و از این سرزمین  بیرون رانده شده اند .

اکنون 20سال از اشغال این کشور و اعزام صدها هزار سرباز با صرف میلیاردها دلار بودجه میگذرد؛اما انچه ازاین حضور اشغالگرانه در افغانستان باقی مانده ؛ جنگ و نا امنی است .

براساس گزارش موسسه Costs of War ایالات‌متحده آمریکا طی بیست سال گذشته ۲تریلیون و ۲۶۰میلیارد دلار در افغانستان هزینه جنگ کرد. آمریکایی ها در افغانستان نیز همچون عراق مرتکب جنایات زیادی شدند و درشرایط کنونی نیز که ناگزیر از ترک افغانستان شدند این کشور را در گردابی از تفرقه و اختلاف رها کردند .

«علی شمخانی» دبیر شورایعالی امنیت ملی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: ” دیماه ۹۷ در سفر به کابل جلسه پرچالشی با رییس جمهور افغانستان داشتم.

وی افزود: سخنان سوزناک امروز وزیر دفاع این کشور ترجمان آثار اشغال ۲۰ ساله افغانستان توسط آمریکا و عمق نفوذ و تاثیرگذاری واشنگتن در دولت این کشور بود.

شمخانی تصریح کرد: همچون ۴۰ سال گذشته پشتیبان مردم افغانستان و خواست و اراده آنها هستیم.

جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده‌،برای ایجاد ثبات وامنیت در افغانستان از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد و انتظار دارد که کشورهای همسایه ومنطقه نیز همکاری‌های خود را برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان تقویت کنند.

«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در گفت و گویی خبری ابراز امیدواری کرد که همه طرف‌ها از طریق  مفاهمه سیاسی مشکلات موجود را حل نمایند وتصریح کرد  در این راستا، ایران بار دیگر آمادگی خود را جهت تسهیل حل موضوعات افغانستان از طریق گفت و گوهای بین الافغانی و با مالکیت افغان‌ها و همچنین کمک به اجماع منطقه ای در موضوع افغانستان اعلام می‌دارد. 

سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین با بیان اینکه افزایش خشونت‌ها موج جدیدی از بی‌جاشدگان را در افغانستان به دنبال داشته است، ابراز امیدواری کرد: نهادهای مسئول بین المللی نسبت به این مساله توجه جدی نشان دهند.

بی تردید درشرایط حساس فعلی ،ادامه اختلافات درونی و جنگ پیامدهای منفی و جبران ناپذیر برای ملت افغانستان خواهد داشت. افغانستان در شرایط فعلی  راهی جز گفت و گو و رسیدن به  تفاهم بین  همه گروه ها و اقوام ندارد.

نویسنده: جمشید امین زاده

112

 بیشتر بخوانید:

تحولات افغانستان، آینه عبرت دیگری برای رژیم‌های‌ عربی منطقه