ایران پرس: مذاکرات در خصوص لغو تحریم های امریکا علیه ایران  که از دوشنبه هفته گذشته در وین آغاز شده بود، روز جمعه موقتا پایان یافت و ادامه مذاکرات به بعد از انجام مشورت هایی در پایتخت های کشورهای مذاکره کننده موکول شد.

 علی باقری کنی  معاون سیاسی وزیر امور خارجه، در گفت و گو با شبکه خبری الجزیره، با اشاره به اینکه آمریکا دو اصل تضمین دادن و راستی آزمایی را در  شش دور مذاکرات برجام  پذیرفته بود گفت :  تمامی تحریم‌هایی که مربوط به توافق هسته‌ای است و  تمام تحریم‌هایی که تحت کارزار «فشار حداکثری» آمریکا اعمال شده یا بازگردانده شدند، باید فورا لغو شوند. 

معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان، خاطرنشان کرد؛ درطرح‌هایی که به طرف مقابل ارائه کرده‌ایم جدی هستیم. طرح‌هایی که ارائه کرده‌ایم روی میز طرف مقابل مذاکرات است و قرار است پاسخ دهند، البته پاسخی که با شواهد و با استدلالی منطقی همراه باشد.

هیأت جمهوری اسلامی ایران در وین ،۲ سند پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو تحریم‌های ظالمانه و مسائل هسته‌ای تحویل  گروه  ۱+۴ در مذاکرات وین داده است. طرف مقابل باید اسناد ارائه شده ایران را بررسی و آمادگی لازم برای گفت‌وگوها و مذاکرات جدی با جمهوری اسلامی درمورد متن های ارائه شده را کسب کند.

گرچه پس از شش مرحله مذاکره فشرده و حساس در باره بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، دیپلمات‌ها و مقامات کشورهای حاضر در رایزنی‌ها معتقدند که رسیدن به یک توافق برای بازگشت متقابل به پیروی از تعهدات ذیل توافق هسته‌ای ۲۰۱۵، نزدیک و در دسترس است اما برای رسیدن به مذاکراتی  موفق، فرصت خیلی طولانی نیست.

"میخائیل اولیانوف" نماینده روسیه در مذاکرات وین دراظهاراتی تاکید کرد، یک قانون در مذاکرات وجود دارد که تا بر سر همه چیز توافق نشود، هیچ توافقی حاصل نخواهد شد.

ازیک دیدگاه شکست برجام به معنای شکست یک اقدام جمعی متقابل برای پاسداری از تعامل بین المللی است و  در این مسیر تمامی قدرت هایی که ادعای داشتن نقشی فعال در جامعه بین المللی دارند، متضرر خواهند شد.

به همین دلیل کشورهایی که هنوز عضو برجام هستند، نمی‌خواهند این توافق از بین برود. آمریکا نیز از یکسو خود را علاقه مند به بازگشت به برجام می‌خواند و از سوی دیگر بر حفظ تحریم‌های غیر قانونی اصرارمی ورزد.این دو گانگی و زیاده خواهی امریکا مانعی بر سر راه توافق در وین است.

"رضا ذبیحی" استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه شکست در مذکرات وین برای دولت جو بایدن گران تمام خواهد شد به این نکته اشاره می کند که به بن بست رسیدن مذاکرات وین برای اروپایی ها نیز پیامدهای بسیار ناامید کننده ای خواهد داشت.

وی تصریح می کند بعد از اثبات ناتوانی اروپا علی رغم تلاش هایش برای جلوگیری از فروپاشی برجام، امروز اروپا بار دیگر در جایگاهی قرار دارد که می تواند حداقل به عنوان یک عنصر میانجی و تسهیل گر زمینه احیای این توافق را فراهم کند.

"جوزپ بورل "مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه در اظهاراتی در رم تاکید کرد، اتحادیه اروپا در تلاش است توافق هسته ای را که توافقی اقتصادی نیز هست حفظ کند. 

بورل گفت: دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا بدون در نظر گرفتن عواقب کارش، از این توافق که ایران تا آن زمان در حال پایبندی به آن بود، خارج شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد، اگر خواهان بازگشت ایران به توافق هستیم، باید چیزی در ازای آن بدهیم. 

بدیهی است در صورت وجود دید گاهی منطقی و عقلانی همه طرف ها از احیای برجام سود خواهند برد. 

نویسنده: نسرین خویی

 112

 بیشتر بخوانید:

باقری کنی: تمام تحریم‌های ناشی از فشار حداکثری باید فوراً لغو شوند

باقری کنی: طرف مقابل پاسخ مستدل و منطقی به متون پیشنهادی ایران ارائه دهد

باقری کنی: هماهنگی‌ها برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام انجام شده است

باقری: رفع تحریم ها گام به گام نیست/ سند سومی هم هست که هنوز به طرف مقابل نداده ایم