«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران جمعه شب در گفت وگوی تلفنی با «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن اشاره به تداوم تبادل پیام میان ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا، از مصوبه اخیر ضد ایرانی سنای آمریکا انتقاد کرد و افزود: رسیدن به یک توافق پایدار، قوی و منصفانه، لازمه اتخاذ تصمیم واقع بینانه و شجاعانه دولت آمریکا در جبران رویکرد اشتباه گذشته است.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از 27 دسامبر 2021 آغاز شد، 11 مارس 2022 به پیشنهاد «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند.
موضوع تضمین ها و خارج کردن اشخاص حقیقی و حقوقی از لیست قرمز و از مجموعه تحریمها، همچنان از مواردی است که آمریکا به عنوان ناقض برجام، تصمیم سیاسی لازم را برای حل و فصل آن اتخاذ نکرده است.
جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد با توجه به سابقه بدعهدی غرب و به ویژه آمریکا در اجرای کامل برجام، طرفین باید به دنبال دستیابی به توافقی قوی، عادلانه و پایدار باشند تا از این طریق ضمن کاهش نگرانی ادعایی غرب نسبت به برنامه صلحآمیز هستهای ایران، شرایط لازم برای استفاده کامل ایران از منافع اقتصادی برجام فراهم شود.
بر این اساس تیم مذاکرهکننده ایران پیشنهادات و ابتکارات عملی را به طرف های مذاکره ارائه کرده است و مجموعه تعاملات با طرفهای دیگر مذاکرات در چارچوب خطوط قرمز انجام میشود.
در حالیکه مذاکرات وین در انتظار تصمیم گیری سیاسی واشنگتن در مورد چند موضوع مهم و باقیمانده است مجلس سنای آمریکا اخیرا طرحی را برای حفظ تحریمها علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و همچنین طرحی را با هدف ممانعت از رفع تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در صورت بازگشت احتمالی دولت جو بایدن به برجام، تصویب کرد.
«حنیف غفاری» کارشناس مسائل بینالملل همپیمانی سناتورهای هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه در تصویب این طرحهای ضدایرانی را به وضوح نشاندهنده پایبندی آنها به تاکتیک «بازگشت پوچ به برجام» می داند که براساس آن نباید اقدامی فراتر از تعلیق «قطره چکانی» و «غیرعملیاتی» تحریمهای ضدایرانی صورت گیرد.
از سوی دیگر، تداوم تحریم ها و استفاده از سیاست دوگانه دیپلماسی و فشار حداکثری آمریکا علیه ایران در حالی صورت می گیرد که دستیابی به توافق در مذاکرات وین نیازمند دست کشیدن آمریکا از زیاده خواهی و همچنین اقدامات عینی و اعتماد ساز از سوی این کشور است.
نشریه آمریکایی پولیتیکو به نقل از یک مقامات کاخ سفید نوشته موضع واشنگتن این بوده است که تا زمانی که ایران با برداشتن گامهای خاص برای کاهش نگرانیهای امنیتی فراتر از برجام موافقت نکند، نام سپاه را از فهرست موسوم به سازمان های تروریستی خارجی لغو نخواهد کرد؛ این در حالی است که ماهیت اصلی توافق برجام مبتنی برلغو موثر تحریمهای اقتصادی در قبال اجرای تعهدات هستهای ایران است و اساسا هیچ ارتباطی به موضوعات دفاعی و سیاست های منطقه ای ایران ندارد.
بدیهی است، تداوم استفاده از تحریم ها علیه ایران، کارشکنیهای مستمر آمریکا در مذاکرات و خواسته های فرابرجامی این کشور نشان می دهد، مقامات واشینگتن همچنان دنبال کننده سیاست های شکست خورده دولت پیشین این کشور (دولت دونالد ترامپ) هستند و هنوز اراده سیاسی لازم را برای جبران رویکرد اشتباه گذشته و بازگشت به برجام ندارند.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
117