ایران پرس: مشاور تیم مذاکره کننده ایران درباره لغو تحریمها، درباره ادعای اخیر مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت، جمهوری اسلامی ایران خلأها و ابهامات در توافق احتمالی را نخواهد پذیرفت.

جوزپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه بدون اشاره به آمریکا به عنوان ناقض توافق برجام ، گفت: نسبت به گذشته به حصول توافق در وین جهت احیای برجام، کمتر امیدوار است ؛ مذاکرات بر سر توافق هسته‌ای ایران به جای نزدیک شدن نظرات، در حال فاصله گرفتن آرا است.

«محمد مرندی» در توییتی درباره این اظهارات نوشت : "بورل متحد ایالات متحده است و فراموش می کند که دلیل این مذاکرات نقض برجام توسط غرب و تحریم های حداکثری است که شهروندان ایرانی را هدف قرار می دهد حتی در شرایطی که ایران به طور کامل به آن پایبند بوده است. ایران خلأها و ابهامات را نخواهد پذیرفت. ایالات متحده هزینه هایی را بر اتحادیه اروپا تحمیل می کند."

مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز ۳۱ اوت نسبت به حصول توافق در «روزهای آینده» ابراز امیدواری کرده بود.

در واقع اظهارات روز گذشته بورل را می توان در راستای اظهارات هفته گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دانست که پاسخ ایران به پیش نویس پیشنهادی اتحادیه اروپا برای بازگشت به توافق برجام را «غیرسازنده» توصیف کرد. سخنگوی کاخ سفید نیز روز جمعه در واکنش به پاسخ ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا گفت: ایران نباید احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام را به تعهدات پادمانی خود مشروط کند.

اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات، روزهشتم اوت آنچه را که «متن نهایی» توافق خوانده شد به طرف‌های اصلی این گفتگوها ارائه کرد تا در صورت تایید، زمینه احیای مجدد توافقی را فراهم کند که دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸، آمریکا را به صورت یکجانبه از آن خارج و تحریم های حداکثری را نیز ضد ایران اعمال کرد؛ این تحریم ها در دولت جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز ادامه یافته است.

با توجه به سابقه بدعهدی آمریکا و بی عملی اروپایی ها در اجرای تعهدات خود در چارچوب برجام، جمهوری اسلامی ایران از ابتدای این دور از مذاکرات در وین تاکید کرد، هرگونه توافق احتمالی باید موجب حذف هرگونه اهرم فشارعلیه ایران در آینده و همچنین رفع پایدار و با ثبات تحریم‌ها شود به گونه ای منافع اقتصادی ایران را تضمین کند، چرا که فقدان شفافیت در تعهدات طرف مقابل می‌تواند زمینه سواستفاده و تضییع حقوق ایران از هر گونه توافق احتمالی را به وجود آورد.

از جمله مواردی که می تواند زمینه سواستفاده طرف مقابل را ایجاد و به عنوان اهرم فشار علیه ایران بکار رود، موضوع  ادعاهای آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برخی مکان ها در ایران است که با اعمال نفوذ و اتهامات بی اساس رژیم صهیونیستی و آمریکا مطرح می شود.

از نگاه جمهوری اسلامی ایران، درخواست برای پایان دادن به ادعاهای سیاسی درباره پادمان، موضوع جدیدی نیست چرا که در سال ۲۰۱۵ نیز در متن برجام تعهدی سیاسی برای مختومه کردن ادعاها علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه شده بود؛ بنابراین مختومه شدن موضوعات پادمانی، از الزامات یک توافق پایدار و قابل اتکا محسوب می شود.

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور نیز در نشست خبری اخیر با خبرنگاران تأکید کرد که  «تضمین‌های اطمینان‌آور»، «راستی‌آزمایی عینی و عملی»، «رفع تحریم‌ها به ‎صورت معنادار و پایدار» و «بسته‌شدن ادعاهای سیاسی درباره پادمان» شروط محوری برای حصول توافق است.

بدیهی است ، ایران با هدف دستیابی به توافق، پیشنهادات و ابتکارات عملی را به طرف های مذاکره ارائه کرده و حتی از خود انعطاف نیز نشان داده است؛ اکنون به نتیجه رسیدن مذاکرات در گرو تصمیم سیاسی دولت آمریکا و پایان دادن به تحریم ها و ادعاها ضد ایران است.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

112

 بیشتر بخوانید:

جوزف بورل دیگر به توافق خوشبین نیست