ایران پرس: «اسدالله اسدی» دیپلمات گروگان گرفته شده جمهوری اسلامی ایران پس از تحمل پنج سال اسارت در بلژیک، به ایران بازگشت.

بلژیک و اتریش در 2 ژوئیه 2018 (11 تیر 1397) از بازداشت پنج نفر از جمله یک دیپلمات ایرانی به ظن تلاش برای بمب‌گذاری در نشست گروهک تروریست منافقین در پاریس خبر دادند؛ یک زوج ایرانی الاصل به این اتهام در پاریس بازداشت و بلژیک اعلام کرد که یک دیپلمات ایرانی به نام «اسدالله اسدی» با آنها در ارتباط بوده و در ایالت "بایرن" آلمان بازداشت شده و قرار است برای سپری کردن روند استرداد به بلژیک، در دادگاهی در "بامبرگ" حاضر شود. دادستانی آلمان هم مدعی شده بود که این دیپلمات ایرانی به زوج بلژیکی - ایرانی وسیله انفجاری داده است.

این سناریو که با طراحی رژیم صهیونیستی، منافقین و عاملیت برخی سرویس‌های امنیتی اروپایی انجام شد اهدافی همچون بحران سازی در روابط ایران و کشورهای اروپایی را دنبال می کرد و بر همین اساس درست پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق برجام اجرا شد. در ادامه پس از بازداشت خودسرانه این دیپلمات ایرانی، او را در دادگاهی نمایشی و کاملا سیاسی و مدیریت شده به 20 سال زندان محکوم کردند.

جمهوری اسلامی ایران از بدو امر با اتخاذ مواضع منطقی و در دفاع از حقوق ایرانیان، ضمن اعلام اعتراض و محکومیت نقض مصونیت دیپلماتیک دیپلمات ایرانی، تمام تلاش خود را برای آزادی این شهروند و دیپلمات ایرانی به کار گرفت چرا که دستگیری وی نقض حقوق دیپلماتیک (ماده 40 کنوانسیون حقوق دیپلماتیک وین) و همچنین نقض گسترده حقوق بشر محسوب می شد؛ به عنوان مثال ، اسدی را به ‌مدت 100 روز در بخش زندانیان روانی و 3 ماه در انفرادی بدون پنجره زندانی کرده بودند.

آزادی این دیپلمات ایرانی با توجه به جنجال‌سازی‌های عناصر ضدانقلاب در خصوص آن ، با فراز و نشیب‌های فراوانی در ماه‌های گذشته روبرو بوده است؛ جدیدترین تحول در خصوص این پرونده، 12 اسفندماه سال 1401 اتفاق افتاد که دادگاه قانون اساسی بلژیک، درخواست‌های مطرح‌شده برای لغو معاهده تبادل زندانی با ایران را رد کرد، در آن زمان رسانه‌ها گزارش دادند که حکم این دادگاه می‌تواند به مبادله «اسدالله اسدی» با یک زندانی بلژیکی در ایران با نام « اولیویه فانده‌کاستیله» منتهی شود.

البته پارلمان بلژیک معاهده تبادل زندانی با ایران را در ماه ژوئیه 2022 به تصویب رسانده بود اما برخی از گروه‌های ضد انقلاب و مخالف با این معاهده ، با مطرح کردن برخی ایرادهای حقوقی در اجرای آن سنگ‌اندازی کردند؛ حتی نمایندگان کنگره آمریکا نیز سعی کردند در اجرای این طرح اخلال ایجاد کنند.

با وجود همه تلاش‌هایی که گروه‌ها و جریانات تروریستی و معاند جمهوری اسلامی ایران به ویژه گروهک منافقین در 5 سال اخیر انجام دادند تا از طریق تجمع و لابی گری در پارلمان های اروپایی، فشارها بر دولت و دستگاه قضایی بلژیک را افزایش داده و مانع از آزادی این دیپلمات ایرانی شوند، بلژیک و ایران اما در نهایت با میانجی‌گری عمان توانستند به توافقی برای مبادله زندانیان یکدیگر دست یابند.

واضح است که آزادی این دیپلمات ایرانی هم نشان دهنده شکست منافقین و اپوزیسیون و هم نشان دهنده موفقیت نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه دیپلماسی قضایی و صیانت از شهروندان محسوب می شود؛ «ناصر کنعانی چافی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره روند اقدامات دیپلماتیک برای آزادی اسدی گفته است: "در پی نشست‌های متناوب و مشترک امنیتی و رایزنی وزرای خارجه ایران و بلژیک طی توافقی دوجانبه با بروکسل، آزادی این دیپلمات گروگان گرفته شده محقق شده است."

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

115