ایران پرس- استان درعا در جنوب سوریه پس از سال‌ها اشغال با رشادت ملت و ارتش سوریه در آستانه آزادی کامل از اشغال تروریست‌ها قرار دارد.

«علی الغلاف» روز جمعه در مقاله‌ای که در پایگاه خبری «الاخبار» منتشر شد، نوشت، هفت سال قبل، دولت سوریه در اولین واکنش به تظاهرات و آغاز فعالیت مسلحانه در کشور نشست مشورتی برگزار کرد.

«تدوین قانون اساسی جدید» ازجمله توصیه‌هایی بود که در این نشست به عنوان راه حل جلوگیری از گسترش دامنه اعتراض و فعالیت‌های مسلحانه در سوریه، مطرح شد.

بخش وسیعی از گروه‌های سیاسی مخالف این نشست را تحریم کردند.

امروز اما پس از گذشت هفت سال از آن نشست، بیشتر این گروه‌های سیاسی، تغییر موضع داده‌اند و مشغول معرفی نامزدهای خود برای کمیته قانون اساسی باهدف اصلاح قانون هستند.

حوادثی که آن زمان در شهر درعا رخ داد، اولین عامل برگزاری نشست مشورتی بود که از سوی «فاروق الشرع» معاون وقت رئیس جمهوری سوریه آغاز شد.

امروز به برکت فداکاری و رشادت‌های مردم، شهر درعا به آغوش دولت و ملت سوریه بازگشته است.

آزادی این شهر به عنوان پایان فصل راهکار نظامی بحران سوریه قلمداد می‌شود و با آزادی این شهر امید همه طرف‌هایی که به سقوط دمشق از طریق «حوران»، دروازه جنوبی سوریه، دل‌خوش کرده بودند، به یاس و ناامیدی تبدیل شد.

اهتزاز دوباره پرچم سوریه در آسمان شهر درعا که از آن به عنوان «مهد قیام» یاد می‌شد، آسان نبود این مهم پس از هفت سال جنگی که سراسر خاک سوریه را دربرگرفت، هزاران نفر را به کام مرگ کشاند، به آوارگی میلیون‌ها نفر منجر شد، تحقق یافت.

اوضاع در درعا و جنوب سوریه به طور اعم، به گونه‌ای است که پایان جنگ را نوید می‌دهد؛ به‌ویژه اینکه این اوضاع بدون جنگ و درگیری و در نتیجه سازشی حاکم شده که پس از تشدید عملیات نظامی شکل گرفته است و از تمایل اهالی حوران به آشتی و مصالحه حکایت دارد.

اوضاع حاکم در درعا و جنوب سوریه بیانگر تغییر مواضع طرف‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و شکست کشورهای است که با حمایت از گروه‌های مسلح و تروریستی به سرنگونی نظام سوریه و نهادهای وابسته به دل بسته بودند.

ارتش سوریه با کمترین درگیری درحال باز پس‌گیری مناطق جنوب سوریه است.

روند پیشروی‌های ارتش سوریه در مناطق جنوبی سوریه اما از ناتوانی گروه‌های مخالفی حکایت دارد که طی سال‌ها جنگ با وجود بهره‌مندی از حمایت‌های مالی بیگانگان، نتوانستند نهادهای مورد نظر خود را جایگزین نهادهای دولتی و جایگاهی برای خود در میان ملت سوریه ایجاد کنند.

پرونده جنوب سوریه هنوز به طور کامل مختومه اعلام نشده است؛ چرا که بیشتر بخش‌های «ریف قنیطره» و بخش‌هایی از ریف‌غربی درعا تحت کنترل گروه‌های متعدد مسلح است.

با این وجود روز گذشته ارتش و مسوولان دولتی سوریه وارد مناطق جنوبی درعا شدند تا آزادی کامل این مناطق اعلام کنند.

این درحالی است که پیشتر، از این مناطق به عنوان «خط قرمز» یاد و اعلام شده بود وضعیت مناطق جنوبی درعا تا زمان شکل‌گیری «راهکاری سیاسی در کشور»، معلق خواهد ماند.

پرچم سوریه بر فراز اداره پست که تنها ساختمان دولتی حومه شهر درعاست بار دیگر به اهتزاز درآمد.

امروز ارتش سوریه کنترل بیشتر مناطق استان درعا را در اختیار دارد. مذاکرات دولت با نمایندگان گروههای مسلحی که هنوز بخش‌هایی از این استان را در کنترل خود دارند، برای ورود ارتش به این مناطق بدون درگیری، در حال تکمیل است.

ارتش سوریه همزمان درحال آمادگی برای آزاد سازی «قنیطره» از طریق نظامی یا از طریق راهکار سیاسی است.

این منطقه به سبب وجود نظامیان اسرائیلی در جولان‌اشغالی از حساسیت زیادی برخوردار است و برعکس آنچه که گروه‌های مسلح و حامیان این گروه‌ها پیش‌بینی کرده بودند، بیشتر آوارگانی که به سبب درگیری‌ها، خانه و کاشانه خود را رها کرده بودند، به مناطقی که تحت کنترل نیروهای دولتی سوریه درآمده است، بازگشته‌اند.

بازگشت این آوارگان حتی قبل از پایان اجرای کامل توافقنامه سازش و پایان تحویل سلاح‌های سنگین کلید خورده بود.

اما سرنوشت بند مربوط به مهاجرت به سمت شمال و به ویژه در شهر درعا و حومه شرقی این شهر تاکنون مشخص نشده، هیچ اتوبوسی مناطقی را که تاکنون بر سر آن سازش و توافق شده، ترک نکرده و یا برعکس وارد این مناطق نشده است.

بیشتر اتوبوس‌هایی که برای این منظور استفاده می‌شود، مشغول بازگرداندن شهروندان به مناطق «بصری الشام» و اطراف آن هستند.

آغاز اجرای توافقنامه مصالحه (میان دولت سوریه و گروه‌های مسلح) در مناطق درعا با ورود ارتش به دو منطقه «مزیریب» و «طفس» در ریف غربی و «انخل»، «کفر شمس»، «تلی العلاقیه» و «عنتر» در ریف شمالی همزمان بوده است.

پیش‌بینی می‌شود که این توافقنامه در منطقه «کفرناسج»، «سملین» و «عقربا» نیز به زودی به مورد اجرا درآید.

پس از اجرای توافنقامه در مناطق یاد شده، «نوی» و «جاسم» و اطراف آنها و نیز وادی یرموک آخرین مناطقی خواهد بود که در کنترل داعش قرار دارد.

گروه تروریستی داعش طی دو روز گذشته مناطق «حیط» و «زیزون» را در مجاورت حیط هدف قرار دادند و قبل از آنکه وارد «حیط» شوند، دو خودور بمب‌گذاری شده را در این منطقه منفجر شد. پیش‌بینی می‌شود که ارتش سوریه در مرحله آتی با گروه تروریستی داعش به شدت درگیر شود.

ارتش سوریه آمادگی آن را دارد که در مرحله نخست و قبل از فیصله دادن به پرونده ریف قنیطره، به طور کامل کنترل جبهه «نهر یرموک» تا اطراف «انخل» را در اختیار بگیرد.

دو شب قبل و همزمان با ارسال تجهیزات نظامی ارتش به جبهه‌های قنیطره، چند موضع ارتش در اطراف «حضر وجبا» ازسوی نظامیان اسرائیلی هدف حمله قرار گرفت و این حمله با حمله خمپاره‌ای تروریست‌ها به شهر «البعث» ازسوی گروه‌های مسلح در سوریه همزمان و به زخمی شدن شماری از شهروندان سوری منجر شد.

مترجم: محبوبه جعفری

بیشتر بخوانید:

شورشیان مسلح درعا را به ارتش سوریه تحویل دادند

گزارش: آزادسازی 80 درصد از استان درعا