ایران پرس: اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) استراتژی چهار ستونی را برای مقابله با رژیم صهیونیستی مطرح کرد.

سید رضی عمادی - پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از طرح نژادپرستانه معامله قرن در 28 ژانویه رونمایی کرد، تمایلات اشغالگرایانه رژیم صهیونیستی علنی تر شد.

در همین راستا، بنیامین نتانیاهو و بنی گانتز که کابینه ائتلافی اسرائیل را تشکیل دادند، اواخر آوریل گذشته برای الحاق بخش هایی از کرانه باختری به سرزمین های اشغالی توافق کردند و قرار است این اقدام را از اول ژوئیه اجرایی کنند.

گروه‌های مختلف فلسطینی تاکنون ضمن مخالفت با طرح نژادپرستانه قرن، راهکارهایی نیز مطرح کردند، اما استراتژی چهارستونی اسماعیل هنیه، راهکاری جامع برای مقابله با اشغالگری رژیم صهیونیستی است.

1- خروج از اسلو

مرحله اول این استراتژی، خروج از توافق اسلو و پایان دادن به تعهدات ناشی از این توافق است. این راهکار پیش از این توسط برخی دیگر از شخصیت های فلسطینی از جمله محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان نیز مطرح کرده و حتی "محمد اشتیه"، نخست وزیر تشکیلات خودگردان نیز از ابلاغ آن به رژیم صهیونیستی خبر داده بود.

معامله قرن و طرح الحاق بیش از همه گویای شکست راهبرد سازش با رژیم صهیونیستی است و خروج از توافق اسلو به منزله پایان هر گونه سازش با این رژیم است.

2- پروژه مقاومت فراگیر

مرحله دوم استراتژی چهار ستونی حماس، راه ‌اندازی پروژه مقاومت فراگیر علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی و تقویت مقاومت مردمی، رسانه ‌ای، سیاسی، اقتصادی و در رأس آن مقاومت مسلحانه است. زمانی که توافق برای پایان دادن به اسلو وجود داشته باشد، در طرف مقابل نیز باید توافق برای تقویت مقاومت شکل گیرد. رژیم صهیونیستی نشان داد که در مقابل مقاومت مسلحانه کاملاً آسیب پذیر است.

مقاومت مسلحانه به خصوص در یک دهه اخیر سبب تقویت قدرت بازدارندگی گروههای مقاومت فلسطین شد. در شرایط کنونی، مقاومت مسلحانه می تواند مخالفت عملی با معامله قرن باشد چرا که یکی از محورهای مهم معامله قرن، خلع سلاح کامل فلسطینی ها است. مقاومت مسلحانه همچنین می تواند مانع پیگیری طرح های اشغالگرایانه رژیم صهیونیستی شود به خصوص در صورتی که با پایان توافق اسلو نیز همراه باشد.

3- توافق بر سر بازنگری در ساختار ساف

سومین ستون استراتژی اسماعیل هنیه، توافق بر سر بازنگری در ساختار سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) است به نحوی که شامل همه گروه‌ های ملی و اسلامی فلسطین شود. این استراتژی به معنای روی آوردن مجدد به تشکیل دولت وحدت ملی فلسطین است.

این پیشنهاد در صورت اجرایی شدن، می تواند یکی از پیامدهای مهم طرح نژادپرستانه معامله قرن نیز باشد. تاکنون گروههای فلسطینی نشان دادند در مخالفت با معامله قرن اجماع نظر دارند و در صورتی که به سمت تشکیل دولت وحدت ملی حرکت کنند، موضع آنها در مخالفت با معامله قرن و در تقابل با رژیم اشغالگر قدس به مراتب تقویت خواهد شد.

4- ایجاد ائتلافی منطقه ‌ای در دفاع از فلسطین

چهارمین ستون استراتژی چهار ستونی اسماعیل هنیه، ایجاد ائتلافی منطقه ‌ای در بعد عربی و اسلامی در دفاع از فلسطین است.

در واقع، این مرحله باید توسط بازیگران غیرفلسطینی اجرایی شود، اما به نظر می رسد که اجرایی کردن آن دشوار است زیرا تلاش برخی کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی یکی از زمینه های رونمایی معامله قرن و پیگیری طرح الحاق است.

با این حال، نکته مهم این است که ایجاد ائتلافی منطقه ای برای دفاع از فلسطین ضرورتاً نباید متشکل از همه کشورهای عربی باشد بلکه کشورهای اسلامی که مخالف معامله قرن هستند، می توانند در دفاع از فلسطین چنین ائتلافی را تشکیل دهند.

بیشتر بخوانید:

پیام هنیه به سران عرب: ملت فلسطین همراهی با معامله قرن را نمی‌ بخشد