ایران پرس: «نچیروان بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق روز گذشته (جمعه) در سفر به ترکیه با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری و «مولود چاوش اوغلو» وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتگو کرد.

سفر نیچروان بارزانی به ترکیه در شرایطی انجام شد که وی پیش از این، در بغداد با مقامات عراق وهمچنین با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه دیدار و گفتگو کرده بود. سفر بارزانی به ترکیه به فاصله کمتر از دو روز از دیدارهای وی در بغداد انجام گرفته است. 

بنابراین، به نظر می رسد سفر رئیس منطقه کردستان عراق به ترکیه ارتباط زیادی با دیدارهای وی در بغداد دارد. امانوئل ماکرون در دیدار چهارشنبه گذشته با مقامات عراقی از جمله با نیچروان بارزانی در واکنش به حملات ترکیه علیه عراق بر لزوم حفظ حاکمیت این کشور تاکید کرد.

نکته دیگر این است که ترکیه در ماههای اخیر حملات خود را علیه مناطق شمالی عراق یعنی منطقه کردستان این کشور انجام داد. اربیل واکنش جدی به حملات ترکیه نداشته و حاکمیت عراق چندان مورد توجه دولت محلی اربیل قرار نگرفته است. حفظ حاکمیت عراق پیامی است که بارزانی در دیدار با اردوغان به وی منتقل کرد. 

از سوی دیگر، ترکیه نگران فعالیت های حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در مناطق شمالی عراق است. آنکارا، «پ.ک.ک» را تهدید جدی علیه خود می داند و در ژوئن گذشته عملیات موسوم به «پنجه ببر» و در اوت گذشته نیز عملیات دیگری را علیه مواضع این حزب در مناطق شمالی عراق انجام داد که با اعتراض دولت بغداد مواجه شد.

در حملات پهپادی روز 11 اوت ترکیه به یک خودرو حامل مرزبانان عراقی به منطقه «سیدکان» در شمال استان اربیل در منطقه کردستان عراق، چهار نظامی از جمله دو فرمانده ارشد این کشور کشته شدند. دولت عراق حملات ترکیه را نقض حاکمیت خود عنوان و آنرا محکوم کرده است.

«حسن کریم الکعبی» معاون اول رئیس پارلمان عراق تجاوزات ترکیه به شمال این کشور را نقض آشکار قوانین بین المللی خواند و خواستار مداخله فوری شورای امنیت سازمان ملل برای متوقف کردن این تجاوزات شد. الکعبی همچنین هشدار داد تعرض‌های ترکیه به حاکمیت عراق و نیروهای مرزبان می‌تواند به روابط تاریخی دو کشور عراق و ترکیه کاملا آسیب بزند. 

بنابراین، اگرچه در سفر بارزانی به ترکیه و دیدار وی با اردوغان روابط دوجانبه آنکارا و اربیل نیز بررسی شد، اما موضوع و اولویت اصلی گفت وگوها مربوط به نقض حاکمیت عراق از سوی ترکیه در قالب حملات علیه «پ.ک.ک» بود.

در همین راستا، «علی الفیلی» از اعضای حزب دموکرات کردستان عراق گفت: "بارزانی در پی کسب موافقت دولت فدرال عراق به ترکیه رفت تا بحران ناشی از حضور و فعالیت «پ.ک.ک» در شمال عراق حل و فصل شود."

مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه نیز در توئیتی در خصوص سفر بارزانی نوشت: "مبارزه مشترک علیه سازمان تروریستی «پ.ک.ک» در صدر موضوع هایی بود که بین دو طرف بررسی شد."

گفت و گو پیرامون حملات ترکیه و نقض حاکمیت عراق گویای این است که منطقه کردستان تلاش دارد در چارچوب سطح ملی عراق و به دور از رفتارهای واگرایانه فعالیت کند. 

نکته مهمی که در سفر بارزانی به ترکیه وجود داشت، این بود که همه افرادی که در این سفر همراه وی بودند، از اعضای ارشد حزب دمکرات کردستان (پارتی) بودند. هیچ یک از اعضای دیگر احزاب منطقه کردستان و حتی احزاب سهیم در دولت محلی اربیل، در هیات همراه بارزانی که خود نیز از اعضای ارشد حزب دموکرات است، سهمی نداشته اند.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

اهداف سفر نیچروان بارزانی به بغداد/ تحلیل