دونالد ترامپ 13 اوت اعلام کرد امارات و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط به توافق رسیدند. با گذشت بیش از سه هفته از توافق ابوظبی و تل آویو، پادشاه سعودی موضع گیری رسمی عربستان را در این خصوص اعلام کرد.
سلمان بن عبدالعزیز عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی را رد نکرده بلکه آنرا مشروط کرده است. سلمان بن عبدالعزیز در تماسی تلفنی با دونالد ترامپ گفت، تا زمانی که یک کشور فلسطینی تشکیل نشود، عربستان روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهد کرد.
با این حال، این ادعای ملک سلمان صرفاً یک ادعای «اعلامی» است و با سیاست «اعمالی» ریاض در خصوص عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تضاد آشکاری دارد. امارات هفته گذشته از حکومت سعودی درخواست کرد به هواپیماهایی که به مقصد امارات یا از امارات پرواز می کنند اجازه عبور از حریم هواپیمایی عربستان دهد و آل سعود نیز با این درخواست موافقت کرد.
بدین ترتیب، اولین هواپیمایی اسرائیلی که به امارات آمده بود، با عبور از حریم هوایی عربستان به اراضی اشغالی بازگشت. این اقدام عربستان سعودی از یک سو به رسمیت شناختن و حمایت از اقدام دولت امارات در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و از سوی دیگر عادی سازی تلویحی روابط ریاض با تل آویو محسوب می شود.
در همین حال، اقدام ریاض در اجازه پرواز به هواپیماهای اسرائیلی از آسمان عربستان، خیانت آشکار آل سعود به فلسطینی ها است. بنابراین، مشروط کردن عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به تشکیل کشور مستقل فلسطین صرفاً یک ادعا و نمایش از سوی پادشاه سعودی است.
موضوع دیگر این است که در معامله قرن موضوع تشکیل کشور مستقل فلسطینی رد نشده بلکه تاکید نیز شده، اما قدس شرقی نیز مانند قدس غربی به رژیم صهیونیستی واگذار شده و تشکیل کشور مستقل فلسطینی به پایتختی یک روستا مد نظر قرار گرفته است. ملک سلمان با این موضوع مخالفت نکرده و تشکیل کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس را مطرح نکرده است. این نیز یکی دیگر از تناقضات سیاست اعلامی و اعمالی آل سعود در خصوص عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل است.
مسئله مهم دیگر این است که آل سعود و به خصوص محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی باور دارد. بن سلمان در سفری که مارس 2018 به آمریکا داشته صریحاً فلسطینی ها را مسئول تداوم تنش ها با رژیم صهیونیستی عنوان کرده بود. در واقع، محمد بن سلمان مارس 2018 در آمریکا رسماً حق حاکمیت اسرائیل را به رسمیت شناخته و فلسطینی ها را عامل تداوم کشمکش با رژیم صهیونیستی معرفی کرده بود.
آنچه سبب می شود پادشاه عربستان در خصوص عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دچار تناقضات گفتاری و عملی باشد، این است که ملک سلمان به خوبی آگاهی دارد که پشت کردن رسمی به فلسطین موجب بدنام شدن وی و عربستان نزد افکار عمومی جهان اسلام می شود. "مداوی آل رشید"، استاد موسسه خاورمیانه دانشگاه اقتصاد لندن در این خصوص نوشت: «ملک سلمان، پادشاه پیر عربستان نمی خواهد سلطنت خود را با اقدامی جنجالی به پایان برساند زیرا در صورت انجام این کار مورد لعنت مردم قرار می گیرد.»
بنابراین، مشروط کردن عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی به معنای دفاع از فلسطین و همچنین به معنای محکوم کردن اقدام امارات نیست بلکه بیش از همه دروغ پردازی رسانه ای با هدف فریب افکار عمومی و ممانعت از بدنام شدن پادشاه کهنسال سعودی است.
نویسنده: سید رضی عمادی
112
بیشتر بخوانید:
عربستان و دوراهی عادیسازی روابط با اسرائیل!