ایران پرس: حدود یک ماه پس از توافق امارات با رژیم صهیونیستی، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا توافق بحرین با رژیم صهیونیستی را نیز اعلام کرد.

ترامپ 13 اوت از توافق امارات با رژیم صهیونیستی برای عادی‌سازی روابط خبر داده بود. پس از این توافق، قابل پیش‌بینی بود که در فاصله کوتاهی توافق بحرین با رژیم صهیونیستی نیز اعلام شود.

درباره توافق منامه و تل آویو ذکر چند نکته حائز اهمیت است؛ این توافق تنها دو روز پس از نشست اتحادیه عرب اعلام شد. اتحادیه عرب در نشست روز 9 سپتامبر خود نه تنها توافق امارات با رژیم صهیونیستی را محکوم نکرد بلکه تلویحاً نیز از آن حمایت کرد. توافق بحرین با رژیم صهیونیستی تنها دو روز پس از نشست اتحادیه عرب بیش از هر موضوعی گویای تضعیف هویت عربی در سیاست‌های کشورهای عربی است. 

دوم اینکه؛ برخلاف توافق امارات با رژیم صهیونیستی که محمد بن زاید، ولیعهد امارت مدعی شده بود این توافق در قبال لغو الحاق کرانه باختری انجام شد، در توافق منامه با تل آویو حتی چنین ادعایی نیز مطرح نشد. این موضوع نیز ثابت می‌کند ادعای محمد بن زاید دروغ بوده و رژیم صهیونیستی در قبال صلح با امارات و بحرین هیچ امتیازی نداده است.

در همین راستا، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت، 26 سال طول کشید تا با سومین کشور (امارات) توافق صلح امضا کردیم و توافق با چهارمین کشور عربی یعنی بحرین تنها 29 روز طول کشید.

سوم اینکه؛ توافق بحرین با رژیم صهیونیستی نیز مانند توافق امارات با این رژیم، توسط دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اعلام شد. این موضوع نشان می‌دهد این کشورها صرفاً استقلال ظاهری دارند و در عمل هیچ استقلالی در تصمیم‌سازی سیاست خارجی خود ندارند. بحرین مرکز ناوگان پنجم دریایی آمریکا است و واشنگتن وظیفه حمایت از آل خلیفه را در مقابل تهدیدها و به خصوص تهدیدهای داخلی بر عهده دارد.

در همین راستا، داوود شهاب، مسئول دفتر اطلاع ‌رسانی جنبش جهاد اسلامی فلسطین گفت: «این توافق نشانگر قیمومیت آمریکا بر بحرین است و پادشاه بحرین تحت امر دولت آمریکا قرار دارد». سرسپردگی این کشورها به امارات به حدی مشهود است که حتی «محمد ابوتریکه» بازیکن سرشناس سابق تیم ملی مصر نیز در واکنش به توافق بحرین و رژیم صهیونیستی گفت: «عادی‌ سازی روابط با رژیم صهیونیستی، خیانت است، فلسطین مساله قهرمانان و دلیران است نه مساله زیردستان و ضعیفان».

چهارم اینکه؛ توافق بحرین با رژیم صهیونیستی ثابت می‌کند عادی سازی روابط کشورهای کوچک عربی بیش از آنکه پیامدهای راهبردی داشته باشد، برای دونالد ترامپ مصرف انتخاباتی دارد. این اقدام آل خلیفه، هدیه انتخاباتی برای ترامپ است. کمتر از دو ماه به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی است و دولت ترامپ در چهار سال نخست دستاورد خاصی در عرصه سیاست خارجی نداشته است. توافق رژیم صهیونیستی با امارات و بحرین با هدف «دستاوردسازی» برای ترامپ در عرصه سیاست خارجی علنی شد. 

پنجم اینکه؛ بر خلاف امارات، بحرین اقتصاد قوی ندارد و با مشکلات اقتصادی متعددی مواجه است و در عین حال، در بحرین مخالفان آل خلیفه پایگاه قوی دارند و بحرین از 14 فوریه 2011 تاکنون شاهد قیام مردم علیه رژیم آل خلیفه است. دولت آمریکا حامی اصلی رژیم آل خلیفه در مقابل مخالفانی است که اکثریت جمعیت بحرین را تشکیل می دهند. بنابراین، از یک سو، آل خلیفه برای بقای در قدرت ناچار به تبعیت از نسخه‌های آمریکا از جمله عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی است و از سوی دیگر، این توافق نقطه عطفی در بحرین برای شدت گرفتن اعتراض‌ها علیه آل خلیفه است.

لذا می توان گفت، آل خلیفه با توافق برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی مرتکب اشتباه راهبردی شده است، اشتباهی که می‌تواند حتی زمینه سقوط آن از قدرت را فراهم کند. 113

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

امیرعبداللهیان: سازش امارات با صهیونیست‌ها نمایشی کودکانه و ناقض صلح و امنیت منطقه است

 انفجار در رستوران آمریکایی ابوظبی همزمان با اولین پرواز اسرائیل به امارات

عبدالملک الحوثی: عربستان و امارات سردمداران نفاق هستند