ایران پرس- عراق در روزهای اخیر شاهد اظهارنظرهایی درباره تاخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی و همچنین اقدام نیروهای امنیتی در بازداشت یکی از فرماندهان حشد الشعبی بود.

برخی از کشورهای غربی مانند سفیر انگلیس در بغداد و پژوهشکده‌های آمریکایی مانند «اندیشکده صلح» اخیراً ایده تاخیر در برگزاری انتخابات به بهانه فراهم نبودن شرایط لازم در عراق را مطرح و برخی از جریان‌ها و شخصیت‌های عراقی مرتبط با اعتراضات موسوم به «اکتبر ۲۰۱۹» نیز از این ایده استقبال کرده‌اند.

در همین حال، نیروهای ویژه عراقی و آمریکایی روز گذشته (26 می) «قاسم مصلح» فرمانده حشد الشعبی را که نقش مهمی در آزادسازی استان الانبار از اشغال تروریست‌های داعشی داشت، در منطقه «الدوره» در جنوب بغداد دستگیر کردند. با فشار مردم و تهدید گروه‌های مقاومت عراق، نیروهای ویژه عراقی و آمریکایی مجبور شدند پس از چند ساعت «قاسم مصلح» را آزاد کنند. 

اظهارنظرها و تحولات امنیتی کنونی در عراق موضوع عجیبی نیست زیرا عراق در دو دهه اخیر کمتر شاهد ثبات سیاسی و امنیتی بود. با این حال، اینها موضوعات مهم و هدفمندی است که در خصوص عراق مطرح می‌شود و یا رخ می‌دهد. 

نقش بازیگران خارجی

نقش بازیگران خارجی در این اظهارنظرها و تحولات مشهود است. ایده تاخیر در برگزاری انتخابات از سوی سفیر انگلیس در بغداد و نهادهای آمریکایی مطرح شد. سفیر انگلیس در بغداد اوایل ماه جاری میلادی نیز پس از قتل «ایهاب جواد الوزنی»، فعال مدنی در کربلا در اظهارنظری تحریک‌آمیز مدعی شد این جنایت از سوی نیروهای نزدیک به ایران انجام شد. این اظهارنظر زمینه حمله افراد مسلح به کنسولگری ایران را فراهم کرده بود.

در همین حال، بازداشت قاسم مصلح، فرمانده حشد الشعبی نیز با اقدام مشترک نیروهای ویژه عراقی و نظامیان آمریکایی انجام شد. برخی منابع دلیل دستگیری این فرمانده حشد الشعبی را ممانعت او از ورود کاروان‌های آمریکایی از سوریه به عراق از طریق معابر غیررسمی اعلام کردند. این نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها نه تنها درصدد خارج کردن نظامیان‌شان از عراق نیستند بلکه جغرافیای عراق برای اهداف منطقه‌ای واشنگتن اهمیت زیادی دارد. 

تعویق انتخابات؛ هدف مهم

موضوع دیگر این است که این تحولات در فاصله چند ماه مانده به برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق رخ می‌دهد. پیش از این قرار بود انتخابات پارلمانی زودهنگام در ماه آینده میلادی (ژوئن) برگزار شود، اما دولت الکاظمی به دلیل آنچه که فراهم نبودن شرایط عنوان شد، این انتخابات را به اکتبر آینده موکول کرد. در حالی که کمتر از 5 ماه تا زمان برگزاری انتخابات زودهنگام باقی مانده، ایده تاخیر در برگزاری انتخابات و حتی تشکیل دولت فوق‌العاده مطرح شده است. 

«شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل عصائب اهل الحق در بیانیه‌ای اعلام کرده است که بازداشت مصلح دارای اهداف سیاسی و انتخاباتی است. بازداشت این فرمانده مهم در الحشد الشعبی برخلاف چارچوب های قانونی و نظامی صورت گرفته و این گونه بازداشت ها برای برهم زدن اوضاع امنیتی و ایجاد هرج و مرج با هدف عدم برگزاری انتخابات و پیشبرد طرح تشکیل دولت فوق العاده و از کار انداختن قانون اساسی است.

ایده تشکیل دولت فوق‌العاده نه تنها به منزله برگزار نشدن انتخابات زودهنگام است بلکه می‌تواند به معنای برگزار نشدن انتخابات در سال 2022 باشد که مدت زمان چهار سال پارلمان کنونی نیز پایان می‌یابد. بر همین اساس، «نوری المالکی» دبیرکل حزب الدعوه اسلامی عراق و رهبر ائتلاف دولت قانون در روزهای گذشته با انتشار بیانیه‌ای تاکید کرده که به شدت با تاخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت فوق‌العاده مخالف است و آن را نوعی سرکشی از دموکراسی و انتقال قدرت از طریق ساز و کار پارلمانی می‌داند. جنبش «تغییر» از احزاب کردستان عراق نیز همسو با اظهارات المالکی، به شدت با ایده برگزار نشدن انتخابات در موعد مقرر مخالفت کرده است.

با توجه به این وضعیت، می‌توان گفت عراق بار دیگر شاهد کارشکنی و طراحی بازیگران خارجی و معارضان داخلی از یک سو علیه حشد الشعبی که بر استقلال سیاسی و امنیتی عراق تاکید دارد و از سوی دیگر علیه انتخابات است که این کارشکنی جلوگیری از روی کار آمدن دولتی با استقلال بیشتر و وابستگی کمتر را هدف قرار داد.// 114

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

انفجار یک دستگاه خودرو بمب گذاری شده در غرب عراق

مخالفت نوری المالکی با تشکیل دولت فوق‌العاده در عراق