ایران پرس: شورای عالی سیاسی یمن با استقبال از هرگونه تلاش برای پایان دادن به درد و رنج ملت یمن، سه اصل اساسی را برای مذاکرات آتی مشخص کرد.

شورای عالی سیاسی یمن ضمن تأکید بر موضع ثابت جمهوری یمن در تعامل مثبت با تمام ایده‌ها و پیام‌هایی که حاکمیت و حق مشروع مردم این کشور را در نظر می‌گیرد، تصریح کرد" در بحث و تبادل‌نظرهای آتی، سه اصل اولیه را نمی‌توان نادیده گرفت که عبارتند از برداشتن محاصره، متوقف کردن تجاوزهای هوایی، زمینی، دریایی و پایان دادن به اشغالگری و همچنین خروج نیروهای بیگانه و مداخله نکردن در امور داخلی یمن.

جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن در هفتاد و پنجمین ماه قرار دارد. بیش از 17 هزار یمنی به طور مستقیم در اثر این جنگ کشته و دهها هزار نفر نیز زخمی شدند.

مطابق اعلام منابع یمنی، بیش از صد هزار یمنی به طور مستقیم و غیرمستقیم در اثر این جنگ کشته شدند که بیماری، گرسنگی و قحطی از جمله دلایل آمار بسیار زیاد میزان مرگ و میر در اثر این جنگ است.

یمن در اثر این جنگ با بزرگ‌ترین فاجعه انسانی دو دهه اخیر قرن 21 مواجه شد و حتی «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد نیز به آن اذعان کرد. 

با این حال، سوال این است که شروط سه‌گانه شورای عالی سیاسی یمن برای سازنده بودن مذاکرات به چه معنا است؟

اولین معنای این شروط این است که جنگ علیه یمن صرفاً شامل بمباران روزانه نیست. بیش از 17 هزار یمنی در اثر بمباران مستقیم کشته شدند، در حالی که میزان مرگ و میر غیرمستقیم که محاصره همه‌جانبه یمن عامل اصلی آن است به بیش از صد هزار نفر می‌رسد.

بنابراین، تبعات انسانی محاصره همه‌جانبه حتی از بمباران روزانه نیز در حدود 75 ماه گذشته بیشتر بود. سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان نیز در سخنان سه شنبه شب گذشته خود به این موضوع اشاره کرد که عربستان سعودی و آمریکا دنبال این هستند که به جنگ پایان دهند، اما محاصره یمن همچنان ادامه داشته باشد.

از دید دولت نجات ملی یمن، پایان دادن به جنگ بدون پایان دادن به محاصره همه‌جانبه معنا پیدا نمی‌کند.

دومین معنای این شروط، تأکید شورای عالی سیاسی یمن بر استقلال و حاکمیت این کشور است. عربستان سعودی و امارات با حمله به یمن بخشی از جغرافیای این کشور را اشغال و به نوعی میان خود تقسیم کردند که این اقدام، نقض آشکار حاکمیت یمن محسوب می‌شود.

پایان جنگ بدون خروج نیروهای خارجی از یمن به معنای تداوم اشغالگری این کشور و همچنین به معنای تلاش برای تجزیه یمن است، موضوعی که دولت نجات ملی یمن آنرا نمی‌پذیرد و بر وحدت یمن و حفظ تمامیت ارضی آن تأکید دارد.

سومین معنای این شروط این است که یمنی‌ها در عرصه میدانی جنگ در موضعی قرار دارند که توان وارد کردن خسارات بیشتر به عربستان سعودی را دارند.

عربستان سعودی از یک سو تحت فشار افکار عمومی قرار دارد به دلیل جنایت‌هایی که در یمن مرتکب شد و از سوی دیگر نگران حمله‌هایی است که ارتش و کمیته‌های مردمی یمن علیه این کشور انجام می‌دهند.

بنابراین، اگرچه دولت نجات ملی یمن از مذاکرات استقبال می‌کند، اما مذاکرات اکنون مطلوب عربستان سعودی است. عربستان که در بعد نظامی با شکست مواجه شد، تلاش دارد اهداف خود را از طریق مذاکرات تأمین کند، موضوعی که دولت نجات ملی یمن از آن اگاه است. 

نکته پایانی اینکه، سه شرط تعیین شده از سوی شورای عالی سیاسی یمن، تاکید بر استقلال، تمامیت ارضی کامل یمن و حاکمیت این کشور است و تأمین این سه شرط، پیروزی دولت نجات ملی یمن در این جنگ را تکمیل می‌کند. در همن راستا، شورای عالی سیاسی یمن تأکید کرد کشور یمن در آستانه پیروزی قرار داد چراکه در دفاع از حاکمیت و استقلال خود پیروز بوده و قیمومت کسی را نپذیرفته است.

نویسنده: سید رضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

سه‌ اصل اساسی شورای عالی سیاسی یمن برای مذاکرات آتی