ایران پرس- با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران و پیروزی سید ابراهیم رئیسی، این سوال مطرح می‌شود که سیاست خارجی ایران در قبال منطقه غرب آسیا در دولت آینده چگونه خواهد بود؟

دولت جدید جمهوری اسلامی ایران به ریاست سید ابراهیم رئیسی از اوت آینده فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. 

سید ابراهیم رئیسی به لحاظ تفکر و منش سیاسی به جریان اصولگرا نزدیک است. جریان اصولگرا در حوزه سیاست خارجی به غرب و به خصوص آمریکا اعتماد ندارد، با تحریم مخالف است، اما در جهت «خنثی کردن» تحریم حرکت می‌کند و قائل به استقلال و عزت کشور است، به مذاکره و گفتگو اعتقاد دارد، اما معتقد است برای حل مشکلات کشور به اصطلاح نباید «همه تخم مرغ‌ها را در سبد مذاکره» گذاشت.

اصولگرایان در سیاست منطقه‌ای به مقاومت باور دارند، تقویت روابط با همه کشورهای منطقه را در اولویت قرار می‌دهند و معتقد هستند رژیم صهیونیستی دشمن ایران است، اما آسیب‌پذیری‌های زیادی دارد و همچنین معتقد هستند باید با مداخله آمریکا در امور منطقه‌ای مقابله کرد. بنابراین، می‌توان عنوان کرد سیاست دولت آینده ایران در خصوص منطقه غرب آسیا شامل 3 محور است.

تقویت محور مقاومت در منطقه غرب آسیا در مقابل رژیم صهیونیستی

محور نخست، تقویت محور مقاومت در منطقه غرب آسیا در مقابل رژیم صهیونیستی است. همه گروه‌های مقاومت از پیروزی سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران استقبال کردند. وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در واکنش به روی کار آمدن رئیسی در ایران از ادبیاتی استفاده کرد که ناشی از نگرانی زیاد این رژیم از روی کار آمدن دولتی در ایران است که باور به مقاومت دارد. سید ابراهیم رئیسی پس از پیروزی گروه‌های مقاومت فلسطین در جنگ 12 روزه اخیر، در پیامی تصریح کرد: «موشک‌های مقاومت، شکنندگی امنیت شیشه‌ای رژیم اشغالگر صهیونیستی را بیشتر از هر زمان دیگری نمایان ساخت و اراده مستحکم فلسطینی‌ها بر سامانه‌های چند لایه پدافندی صهیونیست‌ها غلبه کرد.»

تقویت روابط با همه کشورهای منطقه

محور دوم در سیاست منطقه‌ای دولت آینده ایران به ریاست سید ابراهیم رئیسی، تقویت روابط با همه کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی است. رئیسی نگاه مذهبی به سیاست خارجی نیز دارد، اما نگاه مذهبی وی ارتباطی با فرقه‌گرایی مذهبی ندارد بلکه کشورهای اسلامی را بدون در نظر گرفتن شیعه یا سنی مد نظر دارد. نگاه رئیس جمهوری منتخب و حامیان وی این است که از طریق تقویت روابط به خصوص در حوزه اقتصادی با کشورهای همسایه و منطقه می‌توان منافع کشور را تامین کرد. رئیسی در هنگام ثبت نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، گفت: «سیاست خارجی نظام تعامل با همه کشورها به ویژه همسایگان است. با کسانی که قصد دشمنی نداشته باشند، تعامل خواهیم داشت آن هم به شکل دوستانه، عزتمندانه و مقتدرانه.» بنابراین، اولویت تعامل در دولت آینده با همسایگان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه غرب آسیا و آسیای مرکزی و قفقاز است. 

مقابله با مداخله آمریکا در منطقه

محور سوم سیاست خارجی دولت آینده ایران، مقابله با مداخله آمریکا در منطقه است. آقای رئیسی مخالف گفتگو و مذاکره با آمریکا نیست، اما بر این باور است که از یک سو نباید اقتصاد کشور را به چراغ سبز آمریکا شرطی کرد و از سوی دیگر مداخله آمریکا در منطقه نه تنها امنیت ایجاد نمی‌کند بلکه یکی از علل اصلی ناامنی گسترده در غرب آسیا است. سید ابراهیم رئیسی مانند همه ایرانی‌ها، اقدام دولت آمریکا در ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی را یک جنایت می‌داند و قائل به این است که پاسخ قوی به این جنایت، خارج کردن نظامیان آمریکایی از منطقه غرب آسیا است. 

نویسنده: سید رضی عمادی