ایران پرس: این روزها اختلاف‌های‌ عربستان سعودی و امارات متحده عربی در برخی مسائل منطقه تشدید وعلنی شده است.

به‌گونه‌ای‌ که ارگان‌ها و عناصر تبلیغی دو طرف به‌طور‌ علنی و البته،‌ بی‌سابقه،‌ به رویارویی با یکدیگر پرداخته و پاره‌ای از واقعیت‌های پشت پرده را در ارتباط با سیاست‌ها و سناریوهای دو طرف در منطقه بیان و عیان می‌کنند‌.

با تأمل در نوع اتهام‌های‌ دو طرف، می‌توان به واقعیت‌هایی اشاره کرد که بیانگر این است که رقابت و بلکه خصومت دو رژیم در‌این‌باره‌، عمیق‌تر و گسترده‌تر از اینهاست و دیدارهای مقطعی مقام‌های‌ ارشد دو طرف نیز برطرف‌کننده این خصومت‌ها و ترمیم‌بخش آن نخواهد بود.

نکته‌ای‌ که در‌این‌باره‌، اشاره به آن شایان اهتمام می‌نماید‌ این است که موضوع «عادی‌سازی» روابط بین برخی رژیم‌های‌ عربی با رژیم صهیونیستی نیز به یکی از مؤلفه‌های‌ تشدیدکننده این رقابت و خصومت تبدیل شده است و چه‌بسا‌ یکی از اهداف رژیم صهیونیستی نیز همین مسئله باشد.

سیاست‌ها‌ی آتی امارات و عربستان، زمینه بروز اختلافات بین دو کشور

زمینه گسست‌پذیری روابط امارات و عربستان که روزبه‌روز‌ در حال تشدید است به سیاست‌ها‌ و سناریوهای آتی دو طرف درباره منطقه بر می‌گردد که یکدیگر را رقیب سرسخت هم می‌دانند‌ و رژیم صهیونیستی نیز با اطلاع از این موضوع در حال داغ‌تر کردن تنور چنین رقابتی و تبدیل آن به خصومت و دشمنی از هیچ اقدامی فروگذار نیست.

دو کشور در حال گذر از اقتصاد نفتی هستند و در مرحله پسانفتی مؤلفه‌هایی چون اقتصاد گردشگری و جذب سرمایه‌گذاری‌ مورد اهتمام دو طرف است و در این چارچوب شاهد رقابت های منفی دو طرف هستیم.

«محمد بن‌زاید‌» ولیعهد ابوظبی که بسیاری او را مربی، «محمد بن‌سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، قلمداد می‌کنند‌، با تصور نابخردانه و ناپخته‌ای که از بن‌سلمان‌ داشت، درصدد درگیر کردن او در بحران‌ها‌ و مشکلات بود که جنگ یمن به عنوان یکی از آن‌ها‌، ولیعهد جوان به ترغیب بن‌زاید‌ خود را درگیر این بحران کرد؛ بن‌زاید‌ اما خود از جنگ کنار کشید و بن‌سلمان‌ را در آن تنها رها کرد.

همچنین،‌ بن‌زاید‌ وارد عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی شد تا بن‌سلمان‌ نیز چنین گزاره‌ای در پیش گیرد و به این ترتیب به پایگاه دینی و جایگاه مرجعیت عربستان سعودی در نزد أهل‌ تسنن، لطمه بزند و آن را زیر سؤال برد که به نظر می‌رسد‌ که بن‌سلمان‌ با به فراست افتادن در این باره، تاکنون از دنباله‌روی‌ امارات پرهیز کرده است و چه‌بسا‌ در مقام انتقام از امارات نیز به عادی‌سازی روابط  با قطر بدون توجه به نظر امارات اقدام کرد.

به نظر می‌رسد‌ که اقدامات بن‌سلمان‌ در کم رنگ کردن مراسم حج و قداست‌زدایی از شعائر دینی به‌بهانه‌ شیوع کرونا و تبدیل کردن برخی شهرهای ساحلی عربستان به قطب گردشگری منطقه نیز در راستای چشم اندازی باشد که وی برای عربستان در حوزه گردشگری متصور است که این سیاست نیز در تقابل با سیاست‌های‌ بن‌زاید‌ قرار دارد.

در حوزه دفاعی و امنیتی نیز دو طرف از ناحیه یکدیگر احساس ناامنی می‌کنند‌ و چه‌ بسا‌ اتهام‌زنی‌‌ها در‌این‌باره‌، به جمهوری اسلامی ایران با توجه به تاریخ مسالمت‌آمیز‌ آن چیزی جز بهانه نباشد و بلکه نگرانی دو طرف از جانب یکدیگر است.

در‌این‌باره‌، نیز رژیم صهیونیستی با جدیت وارد عمل شده است و در ایجاد رقابت بین دو طرف برای فروش تجهیزات جاسوسی و امنیتی و تسلیحات نظامی به دو طرف گواهی گویا بر این مدعا باشد.

بنابراین،‌ تصور نمی‌شود که رقابت های خصمانه عربستان سعودی به‌زودی‌ برطرف و ترمیم شود به‌ویژه اینکه اکنون رژیم صهیونیستی وارد عمل شده و از گسست و رقابت موجود برای مشروعیت‌بخشی به خود از یک سو و از سوی دیگر،‌ برای تضعیف کشورهای منطقه بهره‌برداری‌ می‌کند‌.

نویسنده: جلال چراغی

117

بیشتر بخوانید:

چهار نشانه بالا گرفتن اختلاف‌ها میان عربستان و امارات