ایران پرس: «نجیب میقاتی» در شرایطی به عنوان نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه معرفی شد که پیش از این یک بار به عنوان نخست وزیر موقت فعالیت کرد و یک بار دیگر نیز پس از دو سال از سمت نخست وزیری لبنان استعفا داده بود.

در لبنان، رئیس جمهور از میان مسیحیان مارونی، نخست وزیر از میان سنی ها و رئیس پارلمان از میان شیعیان انتخاب می شود.

نجیب میقاتی با رأی مثبت 72 نماینده به عنوان نخست وزیر جدید مامور به تشکیل کابینه شد. پارلمان لبنان 128 نماینده دارد که دو نفر از نمایندگان فوت شده‌اند، هشت نفر استعفا داده‌اند و اکنون 118 نفر هستند. 42 نماینده به نخست‌وزیری میقاتی رأی منفی دادند و یک نفر نیز به «نواف سلام» سفیر پیشین لبنان در سازمان ملل رأی داد. «سعد الحریری» اکتبر 2020 با 65 رای مامور به تشکیل کابینه شده بود که یک رأی حداقلی بود.

میقاتی 19 آوریل سال 2005 به عنوان نخست وزیر لبنان انتخاب شد و تا 19 ژوئیه همان سال نخست وزیر باقی ماند. دولت وی دولتی موقت بود که تنها تا انتخابات مجلس قانونگذاری جدید و تشکیل دولت براساس آن رسمیت داشت.

میقاتی در سال 2011 نیز برای بار دوم پست نخست‌وزیری را بر عهده گرفت و در سال 2013 استعفاء داد و به عنوان نخست وزیر پیشبرد امور تا فوریه 2014 به فعالیت خود ادامه داد.

اکنون میقاتی برای سومین بار مامور به تشکیل کابینه جدید لبنان شد و در صورت موفقیت، برای بار سوم پست نخست وزیری را بر عهده می‌گیرد که البته این موضوع نشان می‌دهد معرفی میقاتی به اجبار و با هدف پشت سر گذاشتن بحران سیاسی کنونی انجام شد.

حمایت بازیگران خارجی از نجیب میقاتی

معرفی میقاتی به عنوان نخست وزیر جدید با واکنش بازیگران خارجی مواجه شد. ایالات متحده، فرانسه و اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند که مشروط به همکاری فوری نخست وزیر آینده با صندوق بین‌المللی پول حاضر به حمایت از او هستند.

در سطح عربی نیز مصر حمایت خود را از نجیب میقاتی اعلام کرده و اردن نیز موضع مشابهی با قاهره دارد. امارات و قطر نیز مخالفتی با نخست وزیری میقاتی ندارند. عربستان در عین حال که همچنان با تشکیل هر دولتی که حزب‌الله در آن حضور داشته باشد مخالف است، موضع خاصی در رابطه با میقاتی اتخاذ نکرده است. بنابراین، به نظر می‌رسد میقاتی دست کم در کوتاه‌مدت و تا تشکیل کابینه جدید لبنان از حمایت بازیگران خارجی نیز برخوردار خواهد بود.

نجیب میقاتی از سه موضوع آگاهی دارد:

نخست اینکه؛ مردم لبنان از منازعه سیاسی شخصیت‌ها و گروه‌های این کشور به ستوه آمده و خواستار پایان این منازعه و سرعت در تشکیل کابینه هستند.  

دوم اینکه؛ میقاتی می‌داند نخست وزیر موقت است زیرا لبنان سال آینده میلادی شاهد انتخابات پارلمانی جدید خواهد بود. البته در صورتی که مانند انتخابات پارلمانی گذشته برای مدت طولانی به تعویق نیفتد. انتخابات پارلمانی گذشته لبنان در سال 2018 برگزار شد، اما انتخابات قبل از آن در سال 2009 برگزار شده بود. به عبارتی، انتخاباتی که باید سال 2013 برگزار می‌شد با پنج سال تأخیر برگزار شد. فراهم کردن شرایط برگزاری انتخابات پارلمانی جدید، موضوعی است که هم کابینه احتمالی میقاتی و هم پارلمان و گروه‌های سیاسی لبنان باید در پی آن باشند.

سوم اینکه؛ میقاتی از این موضوع آگاهی دارد که لبنان با بحران اقتصادی شدیدی مواجه است، بحرانی که سبب شکل‌گیری تظاهرات مکرر مردم در مناطق مختلف این کشور شده است. میقاتی یک بار در سال 2005 نخست وزیر موقت بود، یک بار در سال 2013 استعفاء داد و اکنون در شرایطی مامور به تشکیل کابینه جدید شد که مشکلات اقتصادی مردم لبنان افزایش زیادی داشته است.

میقاتی در صورتی می‌تواند با آرامش به فعالیت خود ادامه دهد که چاره‌ای کوتاه‌مدت برای مشکلات اقتصادی مردم لبنان بیندیشد، در غیر این صورت با تظاهرات مردمی که این روزها نیز در مناطق مختلف لبنان وجود دارد، مواجه خواهد شد.

نویسنده: سید رضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

فرصت‌ها‌ و چالش‌ها‌ی پیش‌روی نجیب میقاتی

«نجیب میقاتی» مأمور تشکیل کابینه جدید لبنان شد

 آیا «نجیب میقاتی» مامور تشکیل کابینه در لبنان می شود‌؟