ایران پرس: وزیر خارجه کویت در سفر به لبنان، اعلام کرد حامل پیامی برای اعتمادسازی میان لبنان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است.

«احمد ناصر المحمد الصباح» وزیر خارجه کویت روز گذشته 22 ژانویه وارد لبنان شد و با مقامات این کشور از جمله «میشل عون» رئیس‌جمهور، «نجیب میقاتی» نخست وزیر و «عبدالله بو حبیب» وزیر خارجه دیدار و گفت وگو کرد. 

سفر وزیر خارجه کویت به لبنان از این جهت مهم است که این نخستین سفر وزیر یک کشور عربی حاشیه خلیج فارس به لبنان از زمان بروز تنش در روابط دو طرف بر سر اظهارات «جورج قرداحی» وزیر اطلاع رسانی پیشین لبنان است که تجاوز ائتلاف سعودی به یمن را بیهوده توصیف کرده بود. 

پس از اظهارات قرداحی، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دو اقدام ضد لبنان انجام دادند. از یک سو عربستان سعودی، بحرین، امارات و کویت سفیران خود را از بیروت خارج کرده بودند و از سفرای خود در لبنان خواسته بودند که این کشور را ترک کنند و از سوی دیگر ریاض در اعتراض به اظهارات قرداحی درباره جنگ یمن کلیه واردات لبنان را ممنوع کرد.

این سیاست از یک سو مداخله آشکار در امور داخلی لبنان بود، زیرا دولت این کشور را مجبور کرده بود قرداحی را برکنار کند و از سوی دیگر تناسبی با اظهارات قرداحی نداشت. هدف اصلی این سیاست، اعمال فشار بر لبنان جهت تضعیف گروه‌های مقاومت در این کشور بود، هدفی که در عمل محقق نشد. 

قرداحی چهارم نوامبر استعفا کرد و بعد از استعفای او نجیب میقاتی، با «محمدبن سلمان» ولیعهد عربستان و «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه که به ریاض سفر کرده بود، تلفنی گفت وگو کرد، اما هیچ مقام عربی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تا پیش از سفر وزیر خارجه کویت به لبنان سفر نکرده بود. 

به نظر می‌رسد «احمد ناصر المحمد الصباح» وزیر خارجه کویت برای بازسازی روابط شورای همکاری خلیج فارس با لبنان به این کشور سفر کرد. در همین راستا، وزیر خارجه کویت گفت: "حامل یک پیام کویتی، خلیجی (کشورهای حاشیه خلیج فارس)، عربی و بین‌المللی به عنوان اقدامات و ایده‌های پیشنهادی برای اعتمادسازی مجدد با لبنان هستیم."

اما آیا این سفر منجر به تغییر و تقویت روابط اعضای شورای همکاری خلیج فارس با لبنان خواهد شد؟

به نظر می‌رسد این سفر گام نخست برای احیای روابط چهار کشور عربستان، امارات، کویت و بحرین با لبنان است. دولت لبنان نیز خواستار احیای روابط و کاهش تنش با کشورهای عربی است. شیخ احمد ناصر المحمد الصباح دیروز پس از دیدار با نجیب میقاتی نخست‌وزیر لبنان گفت: "سفر او با دیگر کشورهای عربی خلیج فارس هماهنگ شده است."

موضوع دیگر این است که احیای روابط لزوماً به معنای تقویت روابط بیروت با 4 کشور ذکر شده نیست، زیرا این کشورها حضور و موقعیت حزب‌الله لبنان در ساختار قدرت این کشور را نمی‌پذیرند در حالی که حزب‌الله و متحدانش جایگاه و موقعیت مستحکمی در لبنان دارند. 

تقویت روابط لبنان با کشورهایی نظیر عربستان، امارات و بحرین در صورتی محقق می‌شود که این کشورها سیاست خود را در قبال امور داخلی لبنان تغییر داده و ضمن برداشتن تحریم‌ها ضد این کشور، به واقعیت‌های امروزی سیاست و قدرت در لبنان احترام بگذارند. 

در عین حال، می‌توان انتظار داشت که سفر وزیر خارجه کویت به لبنان به تقویت روابط این کشور با کویت منجر شود چرا که اساساً کویت، کشوری است که تنش در روابط خارجی با دیگر کشورها و به خصوص کشورهای عربی را پیگیری نمی‌کند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117