ایران پرس: تبعیض نژادی و خشونت علیه رنگین پوستان به ویژه سیاهان در آمریکا قدمتی به اندازه تاریخ این کشور دارد و همواره به عنوان یکی از خصوصیات منفور جامعه آمریکا مطرح بوده است. به رغم مبارزات گسترده سیاه پوستان برای احقاق حقوق خود، آنها همچنان قربانی انواع تبعیض و خشونت هستند.

سیدرضا میرطاهر: این مساله موجب انتقاد سازمان ملل متحد از نژادپرستی در آمریکا شده است. میشل باشلت کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از "نژادپرستی ساختاری" در آمریکا انتقاد و درباره "حمله بی سابقه" به خبرنگارانی که اعتراضات مردمی در این کشور را پوشش می‌دهند، ابراز نگرانی کرد. 

باشلت در بیانیه‌ای اعلام کرد: صدا‌هایی که خواهان پایان یافتن کشتار آمریکایی‌های آفریقایی تبار غیرمسلح هستند، باید شنیده شوند. همچنین صدا‌هایی که خواهان پایان یافتن خشونت پلیس هستند و صدا‌هایی که خواهان پایان یافتن نژادپرستی ساختاری و رایج در جامعه آمریکا هستند، باید شنیده شوند. 

این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که اعتراضات گسترده ای با شرکت هزاران نفر در ایالت های مختلف آمریکا علیه رویکرد نژادپرستانه پلیس این کشور و خشونت ساختارمند آن علیه سیاه پوستان در پی مرگ فجیع جورج فلوید توسط یک پلیس سفید پوست در مینیاپولیس در جریان است.

با این که حدود 13 درصد جمعیت آمریکا را سیاه پوستان تشکیل می دهند، اما آنها بهره چندانی از ثروت ، آموزش ، رفاه در جامعه آمریکا ندارند.

در مقابل سهم آنها ازمشکلات و مصائب جامعه این کشور بسیار بالا است.تبعیض نژادی و نژادپرستی همواره به عنوان یکی از خصوصیات بارز جامعه آمریکا مطرح بوده و سیاه پوستان در تاریخ سه قرنی آمریکا همواره آماج برده داری، سوء استفاده های گسترده، کشتار و خشونت بی حد بوده اند.

به رغم این که جنبش حقوق مدنی سیاهان در دهه 1950 موجی را در زمینه احقاق حقوق آنها و رفع تبعیض ها موجب شد، با این حال واقعیت جامعه کنونی آمریکا حاکی از تداوم تبعیض نژادی در ابعاد و جنبه های مختلف علیه آنان است.

وضعیت سیاه پوستان از لحاظ اقتصادی ، اجتماعی با وخامت روزافزونی مواجه و از جمله مظاهر این امر که در سالهای اخیر بسیار پر رنگ شده، خشونت بی حد وحصر پلیس آمریکا علیه سیاهپوستان است.

قربانیان اصلی خشونت پلیس آمریکا را رنگین پوستان به ویژه سیاه پوستان  تشکیل می دهند و همین مساله از دلایل اصلی اعتراضات و شورش هایی است که هر از چند گاهی در یکی از شهرهای آمریکا رخ می دهد.

در واقع  تبعیض نژادی، آموزشی، شغلی، اجتماعی و نیز اعمال خشونت علیه سیاه پوستان در کشوری که ادعای نشر دموکراسی و حقوق بشر را دردنیا دارد، به رویه ای عادی تبدیل شده است.

در عین حال  پوشش رسانه‌ای در آمریکا از اخبار، نگرانی‌ها یا معضلات اقلیت آفریقایی ـ آمریکایی‌تبار این کشور ناکافی یا تصویر تحریف شده‌ای را از آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار ارائه می‌ کند.

در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به دلیل رویکرد نژاد پرستانه وی عملا فشارهای نژادپرستان علیه سیاه پوستان تشدید شده است . "برنگره وینوت" از کارشناسان  سیاسی فرانسوی گفت: ترامپ ارمغان بخش صلح و دوستی نیست و مشخص است که خشونت در آمریکا تحت ریاست‌جمهوری ترامپ افزایش پیدا کرده است.

 اطلاعات  پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) نشان می‌دهد که از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ خشونت علیه اقلیت‌ها و جنایات نفرت‌آمیز رشد داشته است. بدین ترتیب روشن است که رویکرد نژادپرستانه ترامپ و حمایت های آشکار و پنهان وی از دیدگاههای راست افراطی و نژادپرستانه نقش مهمی در گسترش اقدامات خشونت آمیز علیه سیاه پوستان آمریکا در سالهای اخیر ایفا می کند.

با توجه به همین مساله کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل بر لزوم وجود رهبری سازنده و روشن در آمریکا برای گذار این کشور از بحران کنونی تاکید کرده است. 

باشلت گفت: به ویژه در طول بحران، یک کشور نیاز دارد که رهبرانش نژادپرستی را به صراحت محکوم کنند؛ بیاندیشند که چه چیزی مردم را به نقطه جوش رسانده است؛ گوش کنند ودرس بگیرند و اقداماتی را اتخاذ کنند که واقعا به نابرابری‌ها بپردازد. اگر آمریکا می‌خواهد رو به جلو حرکت کند، نارضایی‌های مربوط به اعتراضاتی که در صد‌ها شهر آمریکا روی داده است، باید شنیده شود و مورد رسیدگی قرار گیرد.

به رغم هشدار این مقام ارشد سازمان ملل متحد، دونالد ترامپ رئیس جمهوری جنجالی آمریکا  به جای چاره جویی اساسی برای مقابله و برخورد با نژاد پرستی ساختاری در آمریکا صرفا تلاش می کند تا با استفاده از زور معترضان را خاموش کند.

با این حال این تلاش وی با ناکامی آشکاری مواجه شده است؛ ضمن این که شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز برخورد موثر و جدی با مساله نقض آشکار حقوق بشر در آمریکا به ویژه تبعیض نژادی و خشونت علیه سیاه پوستان ندارد و صرفا به ارائه هشدار و یا انتقاد از وضع ناهنجار کنونی بسنده می کند.

بیشتر بخوانید:

انتشار تصاویر فجیعی از درگیری‌ها در شهرهای مختلف امریکا

اعتراضات ضدنژادپرستی در آمریکا، دلایل و مخاطرات