ایران پرس: بروز جنگ قیمت های نفت بین روسیه و عربستان پس از شکست نشست اوپک پلاس در اوایل مارس 2020 و همه گیری ویروس کرونا و کاهش شدید تقاضا برای نفت، باعث سقوط بی سابقه بهای نفت ظرف 18 سال گذشته شد.

سیدرضا میرطاهر: این مساله واکنش کشورهای نفتی و تلاش آنها برای بازگرداندن ثبات به بازارهای نفتی را موجب شد. سرانجام در آوریل 2020 میلادی 23 عضو اوپک پلاس برای کاهش 9.7 بشکه ای نفت در روز به توافق رسیدند.

در این توافق مکزیک پس از مقاومت در برابر اصرار دیگر کشورهای تولیدکننده نفت برای کاهش ۴۰۰ هزار بشکه تولید خود، در نهایت پذیرفت که در ماه‌های مه و ژوئن روزانه ۱۰۰ هزار بشکه از تولید خود را کم کند. مشورت و سیاست‌گذاری مشترک میان ۱۰ کشور تولیدکننده نفت از جمله روسیه در کنار ۱۳ عضو اوپک، به اوپک پلاس شهرت یافته است. 

اکنون در توافقی جدید، اعضای اوپک پلاس شامگاه شنبه 6 ژوئن درباره تمدید توافق مربوط به کاهش حدود 10 میلیون بشکه‌ای تولید نفت تا پایان ماه ژوئیه توافق کردند.

وزرای نفت این کشورها طی نشستی که از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد بر سر این کاهش تولید به توافق رسیدند. به این ترتیب تا آخر ماه ژوئیه همان پارامترهایی که برای تولید نفت در ماه های مه و ژوئن وجود دارد، حفظ خواهد شد.

قرار بود که کاهش تولید نفت از اول ماه ژوئیه تا پایان دسامبر به ۷.۷ میلیون بشکه در روز برسد اما اوپک‌پلاس تصمیم گرفت که توافق سقف تولید پیشین را تا پایان ماه ژوئیه تمدید کند.

اوپک پلاس همچنین مقرر کرد تا کشورهایی که به تعهدات خود برای کاهش تولید نفت پایبند نبوده اند شامل عراق، نیجریه و قزاقستان، آن را در ماه های ژوئیه تا سپتامبر جبران کنند.

کشورهای اوپک پلاس امیدوارند که با این اقدام، قیمت جهانی نفت که در پی همه گیری ویروس کرونا سقوط بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده بود، بار دیگر روند افزایشی پیدا کند. 

محمد عرقاب وزیر نفت الجزایر که ریاست دوره‌ای اوپک را برعهده دارد با اشاره به اینکه تا نیمه سال جاری میلادی، موجودی انبارهای جهانی نفت به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون بشکه افزایش خواهد یافت، به کشورهای عضو هشدار داد که به‌رغم پیشرفت‌های حاصل‌شده، چالش‌های بسیاری همچنان پیش روی آنان قرار دارد.

روسیه به عنوان مهمترین کشور تولید کننده و صادر کننده نفت غیر اوپک با توجه به این توافق درباره وضعیت بازار نفت در آینده خوش بین است.

روسها وابستگی زیادی به درآمد های نفتی برای تامین ارزخارجی مورد نیازشان دارند. الکساندر نوواک وزیر انرژی روسیه روز شنبه در پایان مذاکرات اوپک پلاس گفت: تقاضا برای خرید نفت در بازار جهانی با توافق اوپک پلاس و کاهش محدودیت‌های قرنطینه‌ای به خاطر انتشار ویروس کرونا افزایش یافته است.

از دیدگاه مقامات نفتی روسیه اقدامات مشترک در عرصه کاهش تولید نفت تاثیر مثبتی بر بازارهای نفتی داشته است. با این حال مسکو در باره وضعیت شکننده بازارهای نفت در جهان و لزوم حمایت از آن هشدار داده است.

 نوواک ماه آوریل را بدترین ماه در تاریخ بازار جهانی نفت خواند و با اشاره به آشکار شدن نشانه های بهبود وضع بازار نفت، بر لزوم اجرای توافق اوپک پلاس از سوی همه اعضای آن تاکید کرد.

با این حال اعتراض ها از هم اکنون آغاز شده است. از جمله مکزیک که از جمله تولید کنندگان مهم نفتی غیر اوپک محسوب می شود حاضر به رعایت کاهش تولید نفت خود نیست. 

«روسیو ناهله» وزیر انرژی مکزیک شنبه‌شب گفت این کشور به توافق کشورهای تولیدکننده نفت برای تمدید کاهش تولید تا پایان ماه ژوئیه که برای تعدیل بازار جهانی نفت و افزایش قیمت این حامل انرژی اتخاذ شده است، نخواهد پیوست.

کاهش تولید نفت در پی افت شدید قیمت نفت و رکود صنعت نفت آمریکا و فشار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بر کشورهای تولید کننده نفت برای کاهش تولید صورت گرفت.

با کاهش بهای نفت خام، تولید نفت شیل که آمریکا و کانادا بزرگترین تولید کنندگان آن هستند صرفه اقتصادی نداشت و تداوم روند کاهش بهای نفت باعث ورشکستگی این شرکت ها می شد؛ هر چند که کاهش شدید بهای نفت هم اکنون نیز زیان هنگفتی را برای این شرکتها موجب شده است.

اکنون با توجه به توافق اوپک پلاس این امیدواری وجود دارد که نه فقط کشورهای صادر کننده نفت بلکه شرکت های نفت شیل نیز که از این مساله بهره برده و جانی تازه پیدا کنند.

با این حال تاثیرات منفی همه گیری ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی که موجب بروز رکود و بیکاری گسترده در بسیاری از کشورهای جهان شده است، موجب شده تا افزایش تقاضا برای نفت و در نتیجه افزایش بهای آن روندی کند را طی کند لذا در این برهه ادامه کاهش تولید نفت یکی از راه های مهم و موثر برای جلوگیری از کاهش قیمت آن از سوی اوپک پلاس به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: 

زنگنه: اوپک به تنهایی نمی‌تواند مشکل بازار نفت را حل کند

توافق نهایی اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت/ تحلیل

توافق نهایی در "اوپک‌ پلاس" برای کاهش 9.7 میلیون بشکه‌ای تولید نفت