به گفته «اسماعیل قاسم یار»، مشاور امور بین الملل شورای عالی صلح افغانستان، آزادی «ملاعبدالغنی» برادر و «ملاصمد ثانی» می تواند در روند صلح این کشور تاثیرگذار باشد.
با این حال از دیدگاه دولت افغانستان دولت پاکستان از آنچه که زندانی کردن سرکردگان طالبان می نامد به عنوان ابزار معامله و یا اعمال فشار بر دولت افغانستان استفاده می کند.
به همین دلیل پارلمان افغانستان از دولت اسلام آباد خواسته است هر چه سریعتر ملاعبدالغنی برادر را به دولت افغانستان تحویل دهد.
وی معاون «ملاعمر» سرکرده معدوم طالبان بود که در سال 2010 از سوی نیروهای امنیتی پاکستان در شهر کراچی بازداشت شد.
اما اینکه واقعا" سرکردگان طالبان در زندان های پاکستان باشند دولتمردان افغانستان تردید دارند.
برخی از محافل سیاسی در این کشور براین باورند زمانی پاکستان می تواند ادعا کند که این دو سرکرده طالبان را از زندان آزاد کرده که اجازه دهد آنها از این کشور خارج شوند.
در غیر این صورت آزادی ملاعبدالغنی برادر و ملاصمد تنها ژست دولت پاکستان برای همکاری با دولت افغانستان به منظور کمک به روند صلح این کشوراست و هر زمان نیز دولت اسلام آباد بخواهد انها را زندانی می کند.
سید اسحاق دلجو کارشناس مسایل سیاسی معتقد است:
"پاکستان در ارتباط با افغانستان و کل منطقه دارای یک استراتژی ملی است که کشورهای غربی و عربی از آن حمایت میکنند و آن تحقق خواستهای اسلام آباد در ازا هر گونه همکاری با دولت افغانستان است.
با توجه به اینکه دولت پاکستان به درخواستهای دولت افغانستان برای همکاری جهت پیشبرد روند صلح این کشور پاسخ مثبت نداده است محافل سیاسی در افغانستان آزادی دو تن از سرکردگان طالبان از زندانهای پاکستان را بیش از هر چیزی به خاطر درخواست آمریکا می دانند و دولت اسلام آباد نیز برای کاستن از فشارهای واشنگتن و آغاز دور جدیدی از همکاری میان دو طرف آنان را ازاد کرده است.
زیرا «زلمی خلیلزاد»، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان مهمترین برنامه خود را گفتگو با طالبان اعلام کرده و به نظر می رسد پاکستان نیز بیش از آنکه به تحقق اهداف دولت افغانستان کمک کند در زمین بازی خلیلزاد بازی می کند.
بارنت روبین barnett rubin کارشناس مسایل سیاسی می گوید:
استراتژی آمریکا در افغانستان غیرقابل اجرا است و تاکنون با شکست مواجه بوده است.
زیرا در این راهبرد به دیگر کشورهای مطرح و بزرگ منطقه از جمله روسیه و ایران و به خصوص چین توجه نشده است.
درهر حال، اظهارات «براد شرمن» Brad Sherman سناتور دموکرات آمریکا مبنی براینکه کمک های این کشور به دولت افغانستان باید به پذیرفتن خط دیورند مشروط شود نشان می دهد که آمریکا و پاکستان در حال معامله در مورد آینده تحولات افغانستان هستند و در ازا خوش خدمتی اسلام آباد به آمریکا، پاکستان نیز انتظار دارد واشنگتن دولت افغانستان را برای پذیرش خط فرضی دیوراند به عنوان مرز بین المللی دو کشور تحت فشار قرار دهد.
به همین دلیل «فضل هادی»، مسلم یار رئیس مجلس سنای افغانستان ضمن محکوم کردن اظهارات این سناتور آمریکایی، این کشور را از دخالت در امور داخلی این کشور برحذر داشته است.138/110
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
آزادی «ملابرادر» یکی از بنیانگذاران گروه طالبان از زندان پاکستان
گزارش: سناریوی جدید آمریکا به نام صلح با طالبان در افغانستان