ایران پرس- رئیس جمهوری اسلامی ایران در واکنش به رویکرد تبعیض‌آمیز صندوق بین‌المللی پول در دوران سخت کرونا، گفت: این صندوق باید به تعهدهای خود عمل کند.

«حسن روحانی» روز پنجشنبه تاکید کرد: صندوق بین‌المللی پول نباید تحت تاثیر شیطنت‌های دشمنان ملت ایران قرار گیرد و باید به وظیفه اصلی خود عمل کند.

«عبدالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی ایران هم در نامه‌ای به رئیس صندوق بین‌المللی پول ابراز امیدواری کرد: در این برهه حساس تاریخی (مبارزه با کرونا)، مخالفت آمریکا به وجهه تخصصی صندوق بین‌المللی پول و کارکرد این صندوق آسیب نرساند.

کمک و وام به کشورها مهمترین کار ویژه صندوق بین‌المللی پول است و وام‌ها هم عمدتا از حق اشتراک کشورها به این صندوق تامین و به کشورهای نیازمند پرداخت می‌شود.

صندوق بین المللی پول سه کار ویژه مهم دارد: یکی، تعقیب تحولات مالی و اقتصادی 189 کشور عضو، دوم، مشاوره دادن به کشورهای عضو صندوق و سوم، ارائه وام‌های کوتاه‌مدت و کمک به کشورهایی که با مشکلات مالی روبه‌رو هستند.

این روزها ویروس کرونا کشورهای مختلف جهان را درگیر کرده است و در این میان، کشورهایی هستند که برای مبارزه با این ویروس کُشنده به منابع مالی جدید نیاز دارند و اینجا کار ویژه سوم صندوق بین‌المللی پول برای وام دادن به کشورهای عضو و درگیر کرونا معنی پیدا می‌کند.

درهمین چارچوب، صندوق بین‌المللی پول یک ماه پیش پس از شیوع بیماری کرونا در جهان، آمادگی خود را برای ارائه کمک سریع و بدون قید و شرط به کشورهای درگیر کرونا و عضو این صندوق اعلام کرد.

متعاقب اعلام آمادگی صندوق بین‌المللی پول، بانک مرکزی ایران درخواست استفاده از حق خود را برای دریافت حمایت مالی صندوق اعلام کرد، اما در نهایت نام ایران در لیست نهایی صندوق بین‌المللی پول برای دریافت وام قرار نگرفت.

صندوق بین‌المللی پول در پی وتوی آمریکا از سومین کار ویژه مهم خود در دادن وام به کشورهای نیازمند عضو از جمله ایران کوتاهی کرد و نشان داد، به‌جای این که تخصصی عمل کند، تحت تاثیر سیاست‌های آمریکا قرار دارد.

این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران، از اعضای موسس صندوق بین‌المللی پول است و عملکرد مالی خوبی دارد و در چنین شرایطی، این نهاد پولی و مالی باید کاری را انجام دهد که از آن انتظار می‌رود.

در همین زمینه، «محمد نهاوندیان» معاون رئیس جمهوری ایران در امور اقتصادی اخیرا در گفت وگو با شبکه تلویزیونی آمریکایی CNN گفت: هیچ کشوری در صندوق بین‌المللی پول حق وتو ندارد، و سیاست صندوق این است که در ارزیابی و تایید درخواست‌های وام،  منصفانه عمل کند.

صندوق بین‌المللی پول درحالی درپی مخالفت آمریکا، نام ایران را در فهرست اولیه وام‌گیرندگان از این صندوق قرار نداد که همبستگی، مدیریت و مسئولیت جهانی تنها راه‌کار مبارزه با ویروس «کووید- 19» است.

تاثیرپذیری صندوق بین‌المللی پول از کشوری که این روزها مُخل اقدام جهانی برای مبارزه با کرونا‌ویروس است، عملا این صندوق را از کارویژه‌های تخصصی خود دور خواهد کرد.

ایران از اعضای موسس صندوق بین‌المللی پول و با عملکرد روشن مالی، این روزها در خط مقدم مبارزه با کروناویروس قرار دارد و کمک و همکاری صندوق، بر کیفیت این مبارزه تاثیرگذار است و در نتیجه، مبارزه جهانی با ویروس «کووید- 19» را اثربخش‌تر می‌کند.

نویسنده: علی‌کرمی

118/116

بیشتر بخوانید:

روحانی: صندوق بین المللی پول باید به تعهدات بین المللی خود عمل کند

نامه همتی به رئیس صندوق بین‌المللی پول