مارتین کوبلر نماینده ویژه سازمان ملل متحد در لیبی ، همکاری همه گروه های سیاسی را برای برقراری آشتی ملی در این کشور خواستار شد.
وی در تونس تاکید کرد آشتی ملی و تشکیل سرویس امنیتی متحد برای پایان دادن به وضعیت بحرانی کنونی در لیبی ، پس از آزاد سازی شهر سرت از اشغال گروه تروریستی داعش ، ضروری است.
در حال حاضر، نیروهای ارتش لیبی باید پیش از بازگشت ساکنان شهر سرت، این شهر را از مین ها و تله های انفجاری، پاکسازی کنند.
عملیات برای بازپس گیری شهر ساحلی سرت که حدود هشت ماه به طول انجامید، شکست سنگینی برای گروه تروریستی داعش در لیبی محسوب می شود.
پس از آزاد سازی شهر سرت که پایگاه مهمی برای سرکردگان داعش بود، اکنون زمینه مناسبی برای برقراری آشتی ملی در لیبی فراهم شده است.
با این همه دولت آشتی ملی به ریاست فایزالسراج نخست وزیر، با چالش های زیادی مواجه است.
دولت وحدت ملی لیبی براساس توافق نامه صخیرات در مغرب در دسامبر سال 2015 و با نظارت سازمان ملل متحد تشکیل شد.
طی دو سال گذشته، مذاکرات بین گروه ها و جناح های سیاسی لیبی برگزار شد که هدف اصلی، برقراری آشتی ملی و انتقال قدرت براساس دموکراسی بوده است.
با این همه، بیشتر این مذاکرات به شکست انجامید. در اوت سال 2014 درشرایطی که تشکیل دو دولت و پارلمان موازی در طرابلس و طبرق، موجب بی ثباتی و هرج و مرج در لیبی شده بود، ورود عناصر گروه تروریستی داعش در اکتبر همان سال، بحران حاکم برلیبی را عمیق تر کرد.
از آن زمان، زنگ خطر برای کشورهای آفریقایی و اروپایی به صدا در آمد و امنیت ساکنان این دو قاره را به طور جدی تهدید کرد.
با این همه، توافق نامه ای که گروه های معارض لیبیایی در شهر صخیرات مغرب امضا کردند، امید برای تشکیل دولت وحدت ملی و پایان دادن به جنگ داخلی در این کشور را افزایش داد.
در همین حال، پیوستن وفاداران به معمر قذافی دیکتاتور معدوم لیبی و برخی قبایل ناراضی به تروریست های داعش، موجب شد آنان در مقابل دولت آشتی ملی، مقاومت کنند و از قبول درخواست های آن سر باز زنند.
تشکیل سومین دولت به ریاست خلیفه الغویل در طرابلس ، مانع دیگری برای تحقق آشتی ملی در لیبی شده است.
در حال حاضر، پس از شکست سنگین گروه داعش در شهر ساحلی سرت، بیشتر موانع برای فعالیت دولت وحدت ملی و برقراری صلح و امنیت در لیبی، برطرف شده است.
گرچه ناظران تاکید می کنند آزاد سازی شهر سرت به معنای عقب نشینی کامل گروه داعش از لیبی نیست و جنگ با بقایای این گروه تروریستی ، از اولویت های دولت برای تحقق آشتی ملی است. ب
ویژه آن که ،پس از شکست های پیاپی گروه داعش در سوریه و عراق ، کشور لیبی پناهگاه امنی برای سرکردگان و عناصر این گروه تروریستی شده است.
برخی منابع از پیوستن مبارزان مسلح با تفکر افراطی از سودان، مصر، الجزایر و تونس به تروریست های داعش در لیبی، خبر داده اند.
این وضعیت در حالی که لیبی، هنوز ارتش ملی قدرتمندی ندارد، ادامه مبارزه با گروه داعش در این کشور را بسیار دشوار کرده است.
ضمن آن که، اقتصاد لیبی نیز با کاهش درآمد ناشی از فروش نفت، اقتصادی ورشکسته محسوب می شود و هزینه هنگفت بازسازی ویرانی جنگ داخلی سال های اخیر، که بانک جهانی آن را حدود 200 میلیارد دلار برای ده سال آینده تخمین زده است، بر مشکلات دولت لیبی می افزاید.
بحران انسانی و کمک به آوارگان نیز بخش دیگری از چالش های پیش روی دولت وحدت ملی است. با این همه، به باور ناظران، اولویت نخست دولت، پس از تحقق آشتی ملی، تلاش برای ممانعت از تجزیه لیبی و پایان دادن به بحران سیاسی حاکم بر این کشور است.
ناظران امیدوار هستند به دلیل خطری که ناامنی و بی ثباتی لیبی برای کشورهای اروپایی حاشیه دریای مدیترانه در بر دارد، سران این کشورها همگام با سازمان ملل از تلاش برای تحقق آشتی ملی در لیبی، حمایت کنند.