ایران پرس- انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار با حضور "محمد اشرف غنی" رئیس‌جمهور افغانستان امروز (یکشنبه) آغاز شد.

در مراسم آغاز انتقال این محموله در ولایت نیمروز افغانستان مقام‌های سه کشور عضو توافق‌نامه چابهار (افغانستان، ایران و هند) و همچنین سفرای شماری از کشورهای منطقه حضور داشتند.

این محموله 570 تنی شامل حبوبات و پودر سنگ است که با 23 کامیون از شهر زرنج ولایت نیمروز به بندر چابهار و از این بندر با کشتی به هند منتقل می شود.

آغاز انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار، گامی عملی در راستای اجرای توافق چابهار محسوب می شود. در حالی که منطقه جنوب آسیا این روزها با اقدامات تروریستی از یک سو و سیاست های مداخله جویانه برخی کشورهای دور و نزدیک ملتهب شده است، ایران، هند و افغانستان با برداشتن گامی دیگر در راستای توافقنامه چابهار نشان دادند برای رونق بخشیدن به روابط اقتصادی و بهبود شرایط عزمی راسخ دارند. 

توافقنامه چابهار سه سال پیش و برای تسهیل تجارت بین سه کشور ایران، هند و افغانستان امضا شد و هدف آن دسترسی راحت تر هند به افغانستان از طریق ایران و همچنین دسترسی ارزانتر و راحت تر افغانستان به بازارهای جهانی از طریق ایران است.

با توجه به این واقعیت که افغانستان کشوری محصور در خشکی است و برای تبادلات تجاری خود با خارج از مسیرهای سابق با مشکلات زیادی مواجه است استفاده این کشور از مسیر ایران مقرون به صرفه و اقتصادی تر از مسیرهای دیگر است.

دولت و کارشناسان امور اقتصادی افغانستان استفاده از ظرفیت های بندر چابهار را برای رونق تجارت این کشور حائز اهمیت می دانند.

هند نیز برای دسترسی به افغانستان و آسیای مرکزی، سالها درحال رایزنی با ایران برای استفاده از تنها بندر اقیانوسی ایران یعنی بندر چابهار بوده است.

مقامات هندی بندر چابهار را گذرگاهی ارزان و امن می دانند از همین رو حتی با وجود تحریم های آمریکا ضد ایران،‌ دهلی نو همواره خواستار مستثنی شدن از این تحریم‌ها بوده و در این راستا تلاش کرده است.

هند تاکنون در بندر چابهار سرمایه گذاری های متعددی انجام داده که این سرمایه گذاری ها همچنان ادامه دارد. 

"آرویند گوپتا" تحلیلگر هندی در روزنامه هندی "ایندین اکسپرس" نوشت: "اهمیت استراتژیک بندر چابهار برای هند اغراق آمیز نیست. در واقع چابهار یک دروازه طبیعی برای ورود هند به افغانستان و آسیای مرکزی است."

در 10 سال گذشته ایران مبالغ قابل توجهی را برای توسعه تاسیسات زیر بنایی بندرچابهار و مسیرهای ترانزینی سرمایه گذاری کرده است که تلاش برای راه اندازی راه آهن چابهار به زاهدان یکی از این طرح هاست.

اهمیت راهبردی چابهار از یکسو و وجود طرح های توسعه ای از سوی ایران در سواحل بکر آن باعث شده است تا نگاه های بسیاری در کشورهای چین، هند و کشورهای حاشیه اقیانوس هند به این منطقه دوخته شود.

"هارش پانت" تحلیلگر آمریکایی در گزارشی که از سوی مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل این کشور منتشر شد، نوشت:‌ "چابهار برای هند مهم است، بخصوص برای کمک به پا گرفتن تجارت و کمک‌های این کشور به افغانستان.

چابهار به یک کریدور کلیدی حمل‌ ونقل میان هند، ایران و افغانستان تبدیل خواهد شد که در قلب یک شبکه حمل‌ ونقل بزرگ‌تر چندگانه /خاکی، آبی و ریلی/ برای کالا و مسافر در سراسر این سه کشور جای می‌گیرد."

در هر حال آغاز انتقال نخستین محموله صادراتی افغانستان به هند از طریق بندر چابهار نتیجه همکاری سالم بین هند، ایران و افغانستان است. و به طور حتم ترویج و رونق تجارت در این مسیر، به افزایش ارتباطات و رشد اقتصادی این کشورها و به تبع آن تحکیم امنیت و رونق اقتصادی منطقه منجر خواهد شد.

نویسنده: محمود بلند اختر

139/117

بیشتر بخوانید:

بندر چابهار؛ قابل اعتمادترین مسیر تجاری در منطقه

نخستین کمیته پیگیری اجرایی سازی توافقنامه چابهار برگزار شد

چابهار؛ عرصه‌ای برای همکاری‌های چندجانبه میان کشورهای منطقه/ تحلیل و ویدئو

گزارش: قابلیت‌های منحصر بفرد بندر چابهار