اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 2014 میلادی توسط کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس تشکیل شد.
قرار است جمهوری اسلامی ایران نیز از پنجم آبان ماه به صورت رسمی به این اتحادیه بپیوندد.
هدف اولیه این اتحادیه یکسان سازی قوانین تجاری و تعرفه ای، حذف تعرفه های گمرکی مرزی و تسهیل تصمیم گیری در این خصوص در بین اعضا اعلام شده است.
با این حال این اتحادیه قصد دارد که در سطوح بالاتر و اهداف بلند مدت خود، به همگرایی اقتصادی نیز دست پیدا کند.
یکی از اصلی ترین مزایای اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیوند جغرافیای کشورهای عضو این اتحادیه است.
امری که موجب میشود تجارت و مبادلات اقتصادی در بین این کشورها تسهیل شود. از سوی دیگر همگرایی فرهنگی و تجربه تاریخی زیست مشترکی که در بین بخش عمده ای از اعضای این اتحادیه وجود دارد، تمایل به همکاری را در بین آنها افزایش خواهد داد.
این اتحادیه میتواند کارکردی مثبت برای بازیگران آن داشته باشد. این اتحادیه بازیگران عضو آن را با حذف تعرفه های گمرکی و تسهیل تجارت، تشویق به تجارت درون اتحادیه میکند.
همچنین این امر موجب میشود که با کاهش تجارت اعضای عضو اتحادیه با سایر کشورها، ارزش ارز ملی کشورهای عضو اتحادیه افزایش پیدا کند.
از سوی دیگر، چنین همکاری هایی زمینه ساز همکاری در زمینه های دیگر از جمله همکاریهای علمی، تبادل تجربیات اقتصادی و علمی، مبادلات فرهنگی و همچنین همکاری های امنیتی نیز میشود.
با این حال در نظر گرفتن این امر ضروریست که شکل گیری چنین تحولاتی نیازمند همکاری و همگرایی جدی بین بازیگران این اتحادیه است. امری که در صورت دخالت بازیگران خارج از اتحادیه میتواند ناکام بماند.
از این رو ضروری است کشورهای عضو اتحادیه همگرایی را در اولویت سیاست های خود قرار دهند. در صورت تحقق چنین امری این اتحادیه میتواند موانع تجاری ناشی از سیاستهای انحصارگرایانه کشورهای غربی را کاهش دهد.
نویسنده: منوچهر شفیعی
133/118
بیشتر بخوانید:
گزارش: گام بلند ایران برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا
سفر روحانی به ارمنستان؛ آغاز مرحله جدید از روابط ایران و اوراسیا
دعوت نخستوزیر ارمنستان از "روحانی" برای شرکت در اجلاس اوراسیا
روحانی: تهران و ایروان بدنبال فعال کردن ظرفیت های گسترده اقتصادی خود هستند