این نشست پشت درهای بسته و با دستور کار بازگشایی بازارها ، محیط زیست ، تجارت الکترونیک شفافیت و مبارزه با فساد برگزار شده است. قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی در سال 1994 امضا واجرایی شد. به موجب این قرارداد بزرگترین منطقه ازاد جهان ایجاد شد که 28 درصد اقتصاد جهانی را در بر می گیرد.
مذاکرات به روز رسانی توافقنامه 1700 صفحه ای قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی نفتا در شرایطی ویژه و خاصی برگزار می شود. یکی از شعارهای اصلی دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خروج از نفتا بود. او بعد از ورود به کاخ سفید نیز بارها تهدید به خروج از نفتا در صورت عملی نشدن خواسته های آمریکا در این قرار داد کرد. رئیس جمهوری آمریکا معتقد است نفتا به زیان صنعت و بازار کار آمریکا بوده و بسیاری از فرصتهای شغلی را از آمریکا خارج کرده است.
دونالد ترامپ پیش از اغاز دور دوم مذاکرات به روز کردن قرارداد تجارت ازاد آمریکای شمالی در پیام توئیتری نوشت: ما اکنون در پروسه مذاکرات مجدد بر سر موافقتنامه «نفتا» (بدترین توافق تجاری ممکن) با کشورهای کانادا ومکزیک هستیم، هر دوی آنها خیلی سرسخت هستند. ترامپ در آخر توییت خود می پرسد، شاید باید این توافق را به پایان برسانیم؟
دولت کانادا نیز در واکنش به این تهدید ترامپ به آمریکا هشدارداد که هرگونه تلاش برای حذف مکانیسم حل اختلاف به خروج دولت اتاوا از این پیمان تجاری منجر خواهد شد.
از لحاظ ظاهر شاید دلایلی که ترامپ برای خروج از نفتا مطرح می کند درست باشد ولی نفتا فرصتهای جدیدی برای رقابت پذیر کردن صنایع آمریکا و کانادا به خصوص صنعت خودرو ایجاد کرده است. خروج از نفتا می تواند ضرر و زیان جدی را متوجه سرمایه گذاران آمریکایی کند. در واقع «نفتا» این مزیت را برای خودروسازان ایجاد کرد تا از بهترین هزینههای تولید ممکن و کمترین خطر زنجیره عرضه سود برند. از طرفی تاکنون «نفتا» میلیاردها دلار سرمایهگذاری داخلی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی برای آمریکا، کانادا و مکزیک به همراه داشته است.
هدف ترامپ برای خروج یا مذاکره مجدد «نفتا» و یا وضع تعرفههای سنگین، بازگرداندن مشاغل آمریکایی به خاک این کشوراست. اما خیلی از کارشناسان اقتصادی معتقدند ، در صورت چنین اتفاقی صنعت خودرو و قطعات خودروی آمریکا حداقل 31هزار شغل را از دست خواهد داد.
البته خروج از نفتا به سادگی خروج از توافقنامه ترانس پاسفیک و یا توافقنامه آب و هوایی پاریس نیست. توافقنامه تجارت ازاد ترانس پاسفیک هنوز به مرحله اجرایی نرسیده بود و توافقنامه آب و هوایی پاریس نیز جنبه حیثیتی آن مهمتر از جنبه عملیاتی آن است. اما خروج آمریکا از نفتا اگر تبعات سنگینی برای اقتصاد مکزیک و کانادا خواهد داشت آسیب ها و تهدیدات جدی را در کوتاه مدت و بلند مدت متوجه امریکا خواهد کرد.
اقتصاد مکزیک به میزان زیادی به صادرات به آمریکا وابسته است ولی اگر آمریکا از نفتا خارج شود به منزله ورشکستگی دهها شرکت و بیکاری میلیونها مکزیکی خواهد بود که به سمت مرزهای آمریکا حرکت خواهند کرد که دیوار مرزی نیزنمی تواند جلوی ورود این لشگر بیکاران به آمریکا را بگیرد.
اخبار مرتبط:
مکزیک خطاب به آمریکا: توئیتر جای مذاکره بر سر "نفتا" نیست
ترامپ با «نفتا» چه میکند؟/ تحلیل
مذاکرات نفتا و تلاش آمریکا برای کسب منفعت بیشتر / تحلیل