ایران پرس: روسیه در حالی از روز اول ژانویه 2023 ریاست اتحادیه اقتصادی اوراسیا (1) را برعهده می‌گیرد که توسعه بیشتر این اتحادیه در آینده، استقلال آن در بخش فناوری و نیز نوآوری در صنایع کلیدی ، ایجاد بازار مشترک انرژی و افزایش تبادلات تجاری با استفاده از ارزهای ملی را به منظور کمک به یکپارچگی بیشتر این اتحادیه در اولویت قرار داده است.

کشورهای عضو این اتحادیه در مواجهه با نوسانات بازارهای جهانی و فضای سیاسی نامطلوب در جهان، موفق شدند نه تنها وضعیت اقتصاد کلان خود را تثبیت کنند، بلکه تعدادی از شاخص های کلیدی را نیز بهبود بخشند.

اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک اتحادیه اقتصادی است که اعضای آن را بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و ارمنستان تشکیل می‌دهند.سه کشور  ازبکستان ، مولداوی و کوبا اعضای ناظر آن را تشکیل می دهند. معاهده تشکیل این اتحادیه در ۲۹ مه ۲۰۱۴ توسط بلاروس، قزاقستان و روسیه امضا شد و از یکم ژانویه ۲۰۱۵ اجرایی شد. این اتحادیه یکی از قدرتمندترین اتحادیه‌های منطقه‌ای در حال توسعه است و جمعیت مصرف کنندگان آن بالغ بر ۱۸۵ میلیون نفر و کل تولید ناخالص این اتحادیه بیش از دو تریلیون دلار است.

این اتحادیه اقتصادی، توافقنامه های ایجاد منطقه آزاد تجاری (2) را با کشورهای ویتنام، سنگاپور و صربستان امضا کرده و همچنین توافقنامه همکاری تجاری و اقتصادی با چین دارد. پارلمان های کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا همچنین باید توافق آزاد تجاری با ایران را که در دسامبر ۲۰۲۲ درباره آن مذاکره شد، تصویب کنند. مذاکره بر سر توافق برای ایجاد منطقه آزاد تجاری با امارات نیز مطابق با دستور داده شده در دسامبر گذشته آغاز خواهد شد.

تشکیل بازار مشترک انرژی اورآسیارا  اولویت اول در دو سال آینده

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ۹ دسامبر در نشست شورای عالی اقتصادی اوراسیا در بیشکک پایتخت قرقیزستان، اولویت های روسیه را به عنوان رئیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد. وی تشکیل بازار مشترک انرژی اورآسیارا  اولویت اول در دو سال آینده وتوسعه کریدور شمال-جنوب و غرب-شرق یکی دیگر از حوزه های احتمالی همکاری بین کشورهای عضو دانست.

تاکید رئیس جمهور روسیه بر تشکیل بازار مشترک انرژی در بین کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا با توجه به تشدید تحریم ها و فشارهای غرب علیه مسکو و تلاش برای ایجاد محدودیت های هر چه بیشتر در زمینه صادرات نفت و گاز روسیه معنا پیدا می کند.تشکیل بازار مشترک انرژی به معنای امکان عرضه هر چه بیشتر حامل های انرژی از جانب روسیه به سایر اعضای این سازمان خواهد بود.

پوتین همچنین گفت روسیه از تحکیم روابط این اتحادیه در سطح بین المللی حمایت و در طول ریاست خود بر اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گسترش بیشتر قراردادهای تجاری با شرکای خارجی را تسهیل خواهد کرد.

مساله مهمی که روسیه اکنون به عنوان رئیس اتحادیه اقتصادی اورآسیا آن را با جدیت دنبال می کند تلاش برای کاهش ارتباط تبادلات اقتصادی ، تجاری و مالی کشورهای عضو این اتحادیه با دلار به عنوان ارز مسلط بین المللی است. در این راستا سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در اواسط دسامبر 2022 اعلام کردکه به زودی کشورهای اتحادیه اقتصادی اورآسیا برای تسویه بهای مبادلات تجاری خود از ارزهای دیگری به غیر از دلار آمریکا استفاده خواهند کرد.

اهمیت کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری کشورهای اتحادیه اقتصادی اورآسیا

اهمیت کنار گذاشتن دلار از مبادلات تجاری کشورهای اتحادیه اقتصادی اورآسیا با توجه به جمعیت ، وسعت و تولید ناخالص داخلی مجموع کشورهای عضو آن مشخص می شود.روسیه به عنوان کشور پایه گذار این اتحادیه اقتصادی با توجه به سوء استفاده آمریکا از سیطره دلار بر بازارهای مالی جهان و استفاده از آن به عنوان نخستین ارز مبادلاتی بین کشورها خواهان کنار گذاشتن دلار از معاملات و مبادلات اقتصادی و تجاری و تبادلات مالی شده است. روسیه به همراه چین به عنوان دو قدرت بین المللی رقیب آمریکا گام های مهمی را در این زمینه برداشته اند.

اکنون با اعلام استفاده کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا از ارزهایی غیر از دلار برای مبادلات تجاری ، گام مهم دیگری در راستای دلار زدایی از مالیه و اقتصاد جهانی برداشته خواهد شد.«لانا بادوان»(3) محقق و کارشناس اقتصادی در مدرسه عالی اقتصاد مسکو می گوید : «اتحادیه اقتصادی اوراسیا به دنبال اتخاذ سیاست‌های عملی و تسهیل توسعه همکاری‌های اقتصادی، مبادلات تجاری و معاملات گمرکی بین کشورهای عضو این اتحادیه است و تلاش می‌کند به‌جای دلار و یورو به ارزهای ملی خود اعتبار بخشد و خود را از محدود‌یت‌های مرتبط با ارزهای غربی در اولین فرصت ممکن خارج کند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

113

بیشتر بخوانید:

طرح حذف دلار بین اعضای اتحادیه اورآسیا