یک میلیون و 500 هزار زائر از مکه به قصد وقوف در مزدلفه (عرفات، مشعر و منا) شهر مکه را ترک کرده و رهسپار صحرای عرفات شدند.
بر اساس گزارش ها، زائران خانه خدا امروز با مُحرم شدن، عازم صحرای عرفات شدند و تا شب در آنجا توقف خواهند کرد و غروب فردا عرفات را به قصد مشعرالحرام ترک کرده و شب تا سحر در این صحرا می مانند و سپس به منا می روند و سه روز در این سرزمین وقوف می کنند.
مساحت مشعر منا 16.8 کیلومتر مربع است و در حد فاصل مکه و مشعر مزدلفه در فاصله هفت کیلومتری در شمال شرق مسجد الحرام واقع شده است.
زائران خانه خدا نهم ذی حجه از ظهر تا غروب در صحرای عرفات خواهند ماند.
اعمال حج تمتع با وقوف در مشعر الحرام تا طلوع آفتاب، حرکت به منا، و انجام رمی جمرات، قربانی و تراشیدن سر در منا ادامه خواهد یافت.
روز دهم ذی حجه (روز عید قربان) زائران مشعر الحرام تا طلوع آفتاب در آن جا باقی می مانند.
11 و 12 ذی حجه نیز زائران در منا خواهند بود و رمی جمرات را انجام خواهند داد و پس از اذان ظهر 12 ذی حجه، زائران حرکت به سمت مکه را آغاز می کنند.
اعمال زائران پس از ورود به مکه شامل طواف، نماز، زیارت و طواف نساء است و با پایان ذی حجه حج تمتع حجاج به پایان می رسد.
در حالی حج تمتع امسال به طور رسمی از امروز و بدون حضور زائران ایرانی آغاز شده است که جهان اسلام خاطرات قربانیان حج تمتع سال گذشته را فراموش نکرده اند.
سعودی های امسال به دلایل واهی مانع حضور زائران ایرانی در مناسک حج ابراهیمی شدند.
براساس آمار رسمی که عربستان اعلام کرده، در فاجعه منا در سال گذشته 769 زائر کشته شدند؛ اما آمار به دست آمده از کشورهای مختلف، حکایت از جان باختن بیش از دو هزار نفر در فاجعه منا و بر اساس برخی آمارهای دیگر بیش از هفت هزار نفر دارد که 465 نفر آنها ایرانی هستند.
سران رژیم سعودی امسال در غیاب حجاج ایرانی با سفر به کشورهای قاره آفریقا و به منظور استفاده ابزاری از حج، بیشترین تبلیغ را برای جذب حجاج آفریقایی به خصوص از شمال آفریقا به کار بستند و با تطمیع و فریب مبلغان مذهبی مستقر در آن کشورها، خواستند حضور حجاج آفریقایی در ایام مبارک حج را بیشتر کنند که این آمار منتشر شده نشان دهنده ضعف رژیم رو به زوال سعودی است.