ایران پرس- سران ۲۹ کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) نشست دو روزه خود را از روز چهارشنبه در بروکسل آغاز می کنند. از محورهای مهم مذاکرات این نشست می توان به بحث درباره بودجه نظامی ناتو، حضور نظامی ناتو در افغانستان، بررسی عضویت مقدونیه به عنوان عضو سی‌ام ناتو و مناسبات ناتو و روسیه اشاره کرد.

به نظر می رسد نشست سران ناتو در بروکسل یکی از پرتنش ترین نشست های این سازمان نظامی غربی باشد.

پیش بینی شده که با توجه به درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از آلمان برای افزایش بودجه نظامی خود تا سقف 2 درصد از سود ناخالص داخلی، مباحثات شدیدی میان وی و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان روی دهد؛ به ویژه این که قبل از برگزاری آن، اظهارات تندی میان ترامپ و مقامات اروپایی درباره مساله بودجه ناتو و درخواست واشنگتن از دولت های اروپایی عضو ناتو برای افزایش بودجه نظامی آنها رد و بدل شده است.

ترامپ پیش از این گفته هم‌پیمانان آمریکا در ناتو به این سازمان نظامی بدهکار هستند. این مساله باعث سردرگمی شده است.

در واقع ترامپ میان وعده افزایش 2 درصدی بودجه نظامی که مربوط به صرف پول برای بودجه‌ دفاعی خود کشورها است با مشارکت‌های مالی مستقیم کشورهای عضو برای تامین هزینه های ناتو تفاوتی قائل نشده است.

ترامپ که هنگام تبلیغات انتخاباتی در سال ۲۰۱۶ ناتو را سازمانی تاریخ مصرف گذشته و منسوخ خوانده بود، از زمان حضور در کاخ سفید اعضای این پیمان را به شدت تحت فشار قرار داده است تا بودجه نظامی خود را افزایش دهند.  

دونالد ترامپ پیش از عزیمت به بروکسل برای شرکت در نشست سران ناتو گفت: ما دیگر نمی توانیم بیش از این برای تأمین امنیت اروپا هزینه کنیم و اعضای ناتو باید به وضعیت ناعادلانه کنونی پایان داده و هزینه امنیت خود را بپردازند. این درخواست ترامپ با واکنش نه چندان مثبت اروپایی ها مواجه شده است.

هرچند «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو مدعی شده که کشورهای عضو ناتو بر اساس طرح ترامپ برای افزایش بودجه نظامی خود به توافق رسیده اند، اما به نظر می رسد خواسته های ترامپ درباره میزان افزایش و نیز زمان بندی آن، مورد قبول دولت های اروپایی از جمله آلمان نیست؛ همچنان که استولتنبرگ که از مدافعان خواسته های ترامپ است از آلمان که تصمیم گرفته 5 /1 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را تا سال 2024 صرف هزینه های دفاعی کند، خواسته است تا بیش از این مقدار برای هزینه های دفاعی پرداخت کند. 

با این حال تحقق خواسته ترامپ برای مرکل در برهه زمانی مد نظر وی و استولتنبرگ، بسیار دشوار است.

اکنون روابط دو سوی اقیانوس اطلس تحت تاثیر اختلافات گسترده بر سر مسائل مختلف از جمله توافق هسته ای برجام و نیز آغاز جنگ تجاری آمریکا علیه اروپا و واکنش متقابل اروپایی ها در قبال آن، قرار گرفته است.

 

سران اروپایی از یکجانبه گرایی و اقدامات خودمحورانه ترامپ به شدت خشمگین هستند و ادامه این وضع را برنمی تابند. 

دونالد توسک رئیس شورای اروپا در مراسم امضای یک توافق جدید همکاری میان اتحادیه اروپا و ناتو گفت: "می خواهم خطاب به رئیس جمهور ترامپ که مدت‌های طولانی است تقریبا هر روزه از اروپا انتقاد می‌کند پیامی بدهم. آمریکا متحد بهتری از اروپا ندارد و نخواهد داشت. بودجه‌ای که اروپا به امور دفاعی اختصاص می‌دهد بیشتر از روسیه و معادل بودجه دفاعی چین است. آمریکای عزیز، قدر متحدان خود را بدان. حقیقت این است که متحدان زیادی نداری."

در مقابل ترامپ با رد اظهارات رئیس شورای اروپا مدعی شد که آمریکا متحدان بسیاری دارد. این حملات لفظی بی سابقه، نشان دهنده شدت تنش ها میان واشنگتن و بروکسل است.

توسک در اظهارات خود به این نکته تصریح می کند که آمریکا در دوره ترامپ با مواضع و اقدامات وی روز به روز در جهان منزوی تر می شود و متحدان چندانی برای آن باقی نمانده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

137/110

بیشتر بخوانید:

لو نوول ابسرواتور: شرکت ترامپ در اجلاس ناتو و دیدار وی با پوتین؛ تهدیدی برای نظم جهانی

نشست سران ناتو در بحبوحه تنش میان دوسوی اقیانوس‌اطلس/ تحلیل