"فاتح دونمز"، وزیر انرژی ترکیه طی سخنانی در پارلمان این کشور، گفت: آنکارا آن قدر به حفاری در شرق مدیترانه ادامه میدهد تا نفت پیدا کند.
فاتح دونمز، همچنین با اشاره به اختلاف های کشورش با یونان و جزیره قبرس، مدعی شد آنکارا از حقوق مردم ترک های قبرس دفاع میکند.
دولت ترکیه درحالی چهارمین عملیات حفاری درشرق دریای مدیترانه را کلید زده است که، بسیاری ازکشورهای منطقه و جهان در این زمینه به دولت آنکارا هشدار داده اند.
بی توجهی دولتمردان ترک به هشدارهای اتحادیه اروپا، موجب شده است که رهبران این اتحادیه برای تحریم ترکیه دست به کار شوند.
در حقیقت، در پی بی توجهی ترکیه به هشدارهای اروپا، رهبران این اتحادیه ساز و کار تحریمهای احتمالی علیه این کشور به دلیل انجام عملیات حفاری در سواحل قبرس را تصویب کرد.
علاوه بر اتحادیه اروپا، دولت های آمریکا، جزیره قبرس، یونان و مصر، اخیرا" دولت روسیه نیز از رهبران آنکارا خواسته است به قوانین بین المللی احترام بگذارند.
وزارت امور خارجه روسیه طی بیانیهای، ضمن "ابراز نگرانی" در ارتباط با عملیات حفاری ترکیه در شرق دریای مدیترانه، تاکید کرد:
"هرنوع فعالیت اقتصادی باید با معیارهای حقوق بینالملل مطابقت داشته باشد.
به همین دلیل، دولت روسیه، دولت ترکیه را ازاجرای اقدامهای تنشزا با جزیره قبرس برحذر می دارد".
به هر حال، تلاش های دولت آنکارا به منظور انجام عملیات حفاری و اکتشاف نفت و گاز در دریای مدیترانه، طی چندسال گذشته بویژه درسال جاری میلادی نه تنها منافعی برای ترکیه نداشته، بلکه به تشدید اختلاف های دولت های این منطقه منجر شده است.
در واقع، این تنش ها به دلیل تلاشهای ترکیه، یونان و قبرس جهت عملیات اکتشاف و حفاری گاز درمنطقه تشدید و این امر به پدیدار شدن تنشهای قدیمی انجامیده است.
درارتباط با تداوم اختلاف های ترکیه با یونان و جزیره قبرس و تشدید اختلاف های طرفین، "لارکوس لارکو"، کارشناس سیاسی و مدیر آژانس خبری قبرس گفته است:
"مشکل اساسی این است که دولت ترکیه به دیکته کردن سیاست ها و نقشه های استراتژیک خود به ترک های قبرس، ادامه خواهد داد".
واقعیت آن است که، ترکیه مدعی مالکیت آب های شرق دریای مدیترانه است.
درعین حال، دولت آنکارا تلاش می کند بخش شمالی جزیره قبرس را که ترک نشین هستند؛ درسازمان ملل به رسمیت شناخته شود.
این درحالی است که، بخش شمالی جزیره قبرس تاکنون به رسمیت شناخته نشده است، اما بخش یونانی نشین این جزیره ضمن عضویت در سازمان ملل، به اتحادیه اروپا نیز پیوسته است.
تردیدی نیست که، برخورداری از منابع انرژی های نفت و گاز اهمیت بالایی برای رسیدن کشورها به رشد اقتصادی و قدرت و نفوذ در منطقه دارد.
دراین میان، ترکیه به عنوان کشوری فاقد منابع انرژی های فسیلی، به شدت به خارج ازمرزهای خود وابسته است.
مقام های دولت آنکارا طی چند سال گذشته، تلاش کرده اند با تبدیل کردن ترکیه به مرکز ترانزیت انرژِی، از این وابستگی در جهت منافع ملی بهره ببرند.
با کشف میدان های گازی درمنطقه مورد مناقشه با جزیره قبرس، مقام های ترکیه امیدوارند بتوانند دربلندمدت ازمیزان وابستگی به نفت و گاز کاهش دهند.
نویسنده:محمد علی طالبی خاکیانی
138/118
بیشتربخوانید:
واکنش ترکیه به تحریم های اتحادیه اروپا ضد آنکارا
تحریم های اتحادیه اروپا علیه ترکیه