ایران پرس- دولت قطر با انتقاد از مداخله عربستان و امارات در امور داخلی لیبی و همچنین با بهره گیری از تنش در روابط امارات و عربستان با مغرب، درصدد تقویت نفوذ خود در آفریقا است.

"خلیفه حفتر" فرمانده ارتش ملی لیبی از 4 آوریل به طرابلس، پایتخت این کشور حمله کرد و درگیری‌های جدیدی در لیبی میان دولت وفاق ملی به ریاست "فایز السراج" و دولت طبرق در شرق این کشور که حفتر از آن حمایت می‌کند، رخ داد.

گزارش‌های متعددی تاکنون درباره حمایت عربستان، امارات و مصر از اقدام خلیفه حفتر منتشر شده است.

"فایز السراج" و برخی مقامات دولت وفاق ملی بارها از حمایت بازیگران خارجی از فرمانده گروه موسوم به ارتش ملی لیبی انتقاد کرده‌اند.

دولت قطر که از دولت وفاق ملی حمایت می‌کند و جامعه جهانی نیز این دولت را به رسمیت شناخته است، در چند نوبت از رویکرد دولت‌های عربستان، امارات و مصر درباره بحران لیبی انتقاد و اعلام کرد این کشورها موجب تشدید درگیری‌های داخلی در لیبی می‌شوند.

در همین راستا، "محمد بن عبدالرحمن" وزیر خارجه قطر روز گذشته 29 آوریل در توییتر حمله‌ها و تحولات اخیر در لیبی را "نفاق سیاسی" خواند و نوشت: "برخی کشورها که مدعی مبارزه با تروریسم هستند از ابزارهای تروریستی خود علیه ملت‌های عرب استفاده می‌کنند".  اشاره وزیر خارجه قطر به حمایت عربستان و امارات از تروریسم است، در حالی که این کشورها مدعی مبارزه با تروریسم از طریق متهم کردن کشورهایی نظیر قطر و ایران هستند.

علاوه بر میدان لیبی، قطر سعی دارد از تنش در روابط عربستان و امارات با مغرب نیز در جهت تقویت نفوذ خود در رباط بهره گیرد. پس از اینکه شبکه عربستانی العربیه مستندی درباره صحرای غربی که منطقه ای جدایی‌طلب است، پخش کرد در روابط عربستان و مغرب تنش به وجود آمد.

برخی منابع خبری اعلام کردند، رباط، سفیر خود را از ریاض فراخوانده و از ائتلاف سعودی علیه یمن نیز خارج شده است. امارات نیز هفته گذشته سفیر خود را در رباط، پایتخت مغرب، فراخواند و این اقدام را "تصمیم حاکمیتی فوری" توصیف کرد.

در مقابل این اقدامات عربستان و امارات، شیخ "تمیم بن حمد آل ثانی" امیر قطر توسعه روابط با مغرب را در اولویت قرار داد و سفیر فوق العاده در رباط تعیین کرد. سفیر فوق العاده بالاترین درجه یک سفیر دیپلماتیک است.

رفتارها و روندها در سیاست خارجی قطر گویای این است که دوحه نه تنها مشکلات داخلی ناشی از محاصره و تحریم توسط چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر را پشت سر گذاشته است بلکه از تداوم تنش در روابط با این چهار کشور عربی ناراضی نیز نیست.

علاوه بر این، قطر از این تنش برای تقویت روابط با کشورهایی استفاده می‌کند که در روابط با ریاض و ابوظبی دچار مشکل شده‌اند. به عبارت دیگر، قطر تداوم تنش در روابط با چهار کشور عربی را فرصتی جهت تقویت نفوذ در کشورهای دیگر به خصوص در کشورهای آفریقایی قلمداد می‌کند.

در همین حال، قطر با بهره‌گیری از ظرفیت رسانه‌ای خود به خصوص شبکه الجزیره سیاست مداخله‌گرایانه عربستان و امارات را در کشورهای دیگر مورد انتقاد قرار داده است و آن‌را عامل مهمی برای افزایش تنش‌های داخلی در کشورهایی نظیر لیبی معرفی می‌کند.

نویسنده: سید رضی عمادی

142/117

بیشتر بخوانید: 

وزیر خارجه قطر: عربستان و امارات، عامل بی‌ثباتی منطقه هستند 

نشست بین المللی دوحه 2018، شورش قطر علیه عربستان/ تحلیل

رای دیوان لاهه به نفع قطر و علیه امارات

لیبی گرفتار در درگیری‌ها و دخالت‌های خارجی/ تحلیل