«اندری اسلپنو» Andrey Slepnev وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درگفت وگوی تلفنی با «کاظم جلالی» سفیر ایران در روسیه با تاکید براین تمایل؛ افزایش حجم تبادلات تجاری بین ایران و اوراسیا را نوید دهنده توسعه هر چه بیشتر روابط ایران با همسایگان و کل منطقه دانست.
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا همچنین ضمن حمایت از موضع جمهوری اسلامی ایران درغیر منطقی خواندن تحریمهای آمریکا به خصوص در شرایط مبارزه جهانی با ویروس کرونا، افزود: اتحادیه اقتصادی اوراسیا از اقدامات ایران در مبارزه با کرونا حمایت کرده و آماده است نیازهای ایران را در این مسیر به اطلاع کشورهای عضو برساند.
پنج کشور؛ روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا هستند. این کشورها با وسعتی افزون بر 20 میلیون کیلومترمربع مساحت و بیش از 183 میلیون نفر جمعیت؛ بازاری بزرگ در عرصه تجارت و اقتصاد بشمار میروند. اعضای این اتحادیه، ازمزیتهای اقتصادی برای تجارت برخوردارند.
در حال حاضر، جمهوری اسلامی ایران با هر 5 کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای موافقتنامه سرمایه گذاری دوجانبه است و زمینه امضای موافقتنامه سرمایهگذاری در اوراسیا فراهم است. ایران از ماه دسامبر سال گذشته وارد مرحله اجرای موافقتنامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اورآسیا شده است.
تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، جابهجایی آزاد کالا، سرمایه، نیروی کار و خدمات در مرزهای اوراسیا، برقراری سیاست مشترک درزمینه انرژی، صنعت، کشاورزی و حمل و نقل، اهداف این اتحادیه را تشکیل میدهند.
تجربه الگوهای سازمان های اقتصادی و تجاری منطقه ای نشان می دهد که همکاری اقتصادی منطقه ای در صورت کارآمد بودن میتواند زمینه تعاملات سیاسی را نیز فراهم کند.
ازاین دیدگاه، همکاری ایران واتحادیه اقتصادی اوراسیا، علاوه بر اهمیت اقتصادی و تجاری، با بستر سازی همگرایی منطقهای؛ تاثیر قابل ملاحظهای بر ثبات و امنیت اقتصادی دارد.
بویژه آنکه بیش از 40 کشور و سازمان بین المللی از جمله چین، اندونزی، کره جنوبی، هند، مصر، صربستان و برخی کشورهای حوزه آمریکای لاتین نیز برای همکاری با این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.
مطالعات نشان میدهد ظرفیت ایران برای صادرات به این کشورها حدود 20 میلیارد دلار است.
محسن پاک آئین تحلیلگر مسائل آسیا با اشاره به ظرفیت های اتحادیه اروسیا برای جمهوری اسلامی ایران می گوید: این اتحادیه توان بالقوه بسیاری برای رشد سریع اقتصادی برای کشورهای طرف تعامل فراهم می کند. به واسطه این ظرفیتها ایران در درازمدت میتواند با آنها همکاری کرده و بهره وری داشته باشد.
کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که آینده اقتصاد جهان در این منطقه رقم خواهد خورد. اوراسیا از چین شروع شده و به ترکیه متصل میشود و این منطقه مانند قاره جدیدی متشکل از کشورهای مهم اروپایی و آسیایی است.
با توجه به این مزیت؛ تمایل این اتحادیه به گسترش مبادلات تجاری و اقتصادی با ایران فصل جدیدی از همکاری های منطقه ای است. در شرایط فعلی میتوان تمرکزاین همکاری را بر روی نیازهای اولویت دار قرار داد. ایران و کشورهای عضو اوراسیا در جغرافیایی قرار دارند که در مقابل سیاستهای یکجانبه امریکا ایستاده است.
از اینرو گامهایی که در چارچوب تقویت همکاریها بین ایران و اتحادیه اوراسیا در این مقطع حساس برداشته می شود پاسخی به یکجانبه گرایی و تحریمهای امریکاست. این همگرایی با عبور از شرایط ویژه بحران کرونا قطعا" شرایط مساعدتری را برای استفاده از ظرفیت ها ایران و اتحادیه اوراسیا فراهم خواهد ساخت.118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
اهمیت عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا
تهران میزبان همایش "تجارت با اوراسیا"