پیش از محمد اشتیه، «حسین الشیخ» مسئول وزارت امور مدنی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز از آغاز دوباره همکاریهای امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین با رژیم صهیونیستی خبر داده بود.
روابط تشکیلات خودگردان فلسطین و گروههای فلسطینی با رژیم اسرائیل طی ماههای اخیر تحت تأثیر چند فاکتور قرار گرفته بود:
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، 28 ژانویه 2020 همراه با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید از طرح آمریکایی «معامله قرن» رونمایی کرد.
فاکتور دیگر، اعلام اسرائیل مبنی بر الحاق بخشهای دیگری از کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی بود. پس از اعلام این تصمیم تلآویو، تشکیلات خودگردان فلسطین از 19 مه سال جاری همکاریهای امنیتی و مذاکرات با اسرائیل را قطع کرد.
فاکتور دیگری که بر روابط فلسطینیها با اسرائیل تأثیر گذاشت، موضوع عادیسازی روابط سه کشور امارات، بحرین و سودان با رژیم اسرائیل بود. این اقدام کشورهای عربی سبب شد گروههای مختلف فلسطینی به این جمعبندی برسند که برای دفاع از منافع و تمامیت ارضی خود نباید به هیچ کشور دیگری تکیه کنند و باید با حل اختلافهای درونی و دستیابی به اجماع ملی، از خود در مقابل رژیم صهیونیستی دفاع کنند.
در حالی که روند شکلگیری اجماع ملی میان گروههای فلسطینی با مذاکرات در بیروت و استانبول رو به پیشرفت بود، دولت مصر که همواره در قاهره میزبان گروههای فلسطینی بود برای میزبانی مجدد از این گروهها اعلام آمادگی کرد. در همین راستا، اوایل هفته جاری خبرهایی در خصوص توافق گروههای فلسطینی برای آشتی ملی منتشر شد، اما ناگهان تشکیلات خودگردان برای از سر گیری همکاریهای امنیتی با رژیم اسرائیل اعلام آمادگی کرد.
سوال مهم این است که چرا تشکیلات خودگردان بار دیگر به شکلگیری اجماع ملی فلسطینی پشت کرد و به از سرگیری همکاری و مذاکره با رژیم صهیونیستی روی آورد؟
با توجه به اینکه هیات تشکیلات خودگردان برای مذاکره با حماس در قاهره به سر میبَرد، به نظر میرسد عوامل نفوذی رژیم صهیونیستی از طریق قاهره پیامهایی را به تشکیلات خودگردان فلسطین منتقل کردند.
از سوی دیگر، تشکیلات خودگردان به لحاظ اقتصادی وابستگیهایی به تلآویو دارد و درآمدهای اقتصادی مثل حق گمرکی و مالیاتهای مناطق فلسطینینشین که متعلق به تشکیلات خودگردان است به حساب رژیم صهیونیستی واریز میشود و اسرائیل این درآمدها را به طور ماهانه به حساب تشکیلات خودگردان میریزد.
این احتمال وجود دارد که رژیم صهیونیستی از ابزار اقتصادی برای فشار بر تشکیلات خودگردان بهره گرفته باشد.
عامل مهم دیگر مربوط به کارگزاران تشکیلات خودگردان فلسطین است. این تشکیلات متشکل از افرادی است که اعتقادی به مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی ندارند و با وجود جنایتهای مکرری که این رژیم انجام میدهد، بر مذاکره با تلآویو تأکید دارند.
از کارگزاران با این نگرش و بینش نمیتوان انتظار داشت برای دفاع از منافع ملی فلسطین، خط بطلانی بر راهکار شکست خورده مذاکره کشیده و مقاومت را برگزینند.
موضوع مهم دیگر این است که تصمیم تشکیلات خودگردان برای از سرگیری همکاریهای امنیتی و مذاکره با رژیم اسرائیل سبب تشدید اختلافهای داخلی و در نتیجه انفعال فلسطینیها در مقابل تمایلات توسعهطلبانه این رژیم میشود.
این وضعیت موجب میشود هم موضوع عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و خیانت آنها به فلسطین از کانون انتقاد کشورهای اسلامی و گروههای فلسطینی خارج شود و هم اینکه رژیم اسرائیل جنایتها علیه فلسطینیها را با خیال راحتتری ادامه دهد.
بر همین اساس، تصمیم تشکیلات خودگردان فلسطین با انتقاد گروههای فلسطینی مواجه شد. «احمد یوسف» عضو ارشد جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) ضمن انتقاد از برقراری مجدد هماهنگی امنیتی تشکیلات خودگردان با رژیم صهیونیستی، تأکید کرد: "تشکیلات خودگردان در تحقق مصالحه بین گروههای فلسطینی، جدی نیست."
احمد یوسف افزود: "زمانی که گفت وگوی گروههای فلسطینی در قاهره برای تحقق مصالحه و پایان اختلافات در جریان بود، آغاز دوباره روابط و هماهنگی امنیتی تشکیلات با صهیونیستها صاعقهای برای فلسطینیان بوده است."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
بلوکه شدن درآمدهای مالیاتی تشکیلات خودگردان توسط رژیم صهیونیستی
هشدار تشکیلات خودگردان فلسطین به رژیم صهیونیستی