"خلیفه حفتر" فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی در این زمینه تاکید کرد که اگر شرایط خاص یعنی خروج نظامیان ترکیه و مزدوران از لیبی برآورده شود، برای آتش بس در لیبی آماده است.
به رغم همه تلاش های منطقه ای و بین المللی بحران در لیبی و برگزاری نشست های یک ماهه اخیر از جمله نشست برلین که براساس آن کشورها متحد به رعایت تحریم تسلیحاتی لیبی و کمک به برقراری آتش بس و فراهم آوردن شرایط مذاکره در این کشور شدند، این تلاش ها عملا نتیجه نداده است.
درگیری ها در لیبی در حالی ادامه دارد که اختلافات داخلی اکنون پای قدرت های خارجی و مداخله گران منطقه ای را به طور رسمی به عرصه داخلی لیبی باز کرده است. مصر، امارات، اردن و عربستان از کشورهایی هستند که به نفع ژنرال حفتر وارد میدان درگیری های داخلی لیبی شده اند و از حفتر و نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی حمایت مالی و نظامی می کنند.
تشدید حملات حفتر در لیبی طی هفته های گذشته با حمایت و پشتیبانی کشورهای یادشده سبب ویرانی بسیاری از زیرساخت ها از جمله مدارس، مراکز آموزشی و بیمارستان ها و نیز تاسیسات نفتی لیبی و در نتیجه، کاهش صادرات نفت این کشور شده است.
"محمد الهادی القبلاوی" سخنگوی وزارت امور خارجه دولت وفاق ملی لیبی گفت: دخالت ابوظبی در حمایت از حفتر و شبه نظامیانش، اقدامی منفی و محکوم است. آنها باعث و بانی ویرانی ها و کشتار مردم بی گناه در داخل لیبی بودند و به همین دلیل از طریق مراجع قضایی بین المللی تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.
تشدید حملات حفتر سبب شد تا دولت وفاق ملی لیبی نیز از ترکیه برای مقابله با نیروهای حفتر یاری بخواهد. اکنون ترکیه در حمایت از دولت وفاق ملی وارد جنگ داخلی لیبی شده؛ موضوعی که به شدت مورد انتقاد حفتر قرار گرفته است. حفتر ضمن محکوم کردن ترکیه مدعی است که نیروهای مسلح تحت رهبری اش برای حمایت از شهروندان و حفظ حاکمیت لیبی و مرزها از اشغالگری ترکیه به وظیفه خود عمل خواهند کرد.
"احمد المسماری" سخنگوی گروه موسوم به ارتش ملی لیبی به فرماندهی ژنرال خلیفه حفتر با اشاره به این که ترکیه تروریست های خطرناک را از سوریه و از طریق فرودگاه های مصراته و معیتیقه و بندر طرابلس وارد خاک لیبی کرده است، گفت: ترکیه دو کشتی جنگی، موشک های ضدهوایی و سامانه دفاع موشکی را به بندر طرابلس ارسال کرده است.
اکنون لیبی عرصه جنگ میان حفتر و حامیان خارجی اش از یک سو و السراج با حامیانش در سوی دیگر است. این در حالی است که کشورها متعهد به حفظ تحریم تسلیحاتی و پرهیز از ارسال هرگونه سلاح به لیبی هستند.
به نظر می رسد منابع نفت و گاز غنی مدیترانه، میل به برتری جویی منطقه ای از طریق تسلط بر لیبی، رقابت بر سر دستیابی بر قدرت و ایفای نقش در آینده سیاسی منطقه و نیز امکان نفوذ به دیگر کشورهای آفریقا از طریق لیبی، انگیزههای قوی کشورهای مداخله گر در لیبی هستند.
"فائز السراج" رئیس شورای ریاستی و نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی چند روز قبل در اعتراض به حملات خمپاره ای حفتر به طرابلس، شرکت در مذاکرات چند روز آتی ژنو را تعلیق کرد و اکنون حفتر ضمن محکوم کردن این اقدام، شرط خود را خروج ترکیه از لیبی عنوان کرده است.
این زورآزمایی های دیپلماتیک به همراه تداوم جنگ و درگیری، خطر چند پارگی و استقرار نیروهای خارجی در این کشور را در لیبی بیش از پیش کرده است.
چشم ها بار دیگر به میز مذاکره دوخته شده که این بار قرار است ۲۶ فوریه در ژنو برگزار شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/118
بیشتر بخوانید:
تعلیق حضور دولت وفاق ملی لیبی در مذاکرات ژنو/ تحلیل
تصمیم دولت وفاق ملی لیبی برای تعلیق مذاکرات آتشبس
برگزاری نشست ویژه لیبی درحاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ/ تحلیل