ایران پرس: آمریکا و متحدانش آزمایش های موشکی کره شمالی را محکوم کردند. واشنگتن هم تهدید کرد، در صورت ادامه  آزمایش اتمی پیونگ یانگ واکنش تندی به کره شمالی خواهد داد. 

شبه جزیره کره که به عنوان یکی از مناطق بحران زا در جهان به شمار می رود، این روزها به انبار باروتی تبدیل شده است که هر لحظه امکان درگیری در آن وجود دارد. 

حضور تهدید آمیز آمریکا در شبه جزیره کره زمینه ساز رقابت تسلیحاتی  در این منطقه شده و آزمایش های موشکی کره شمالی به منظور افزایش توان بازدارندگی صورت می گیرد. آمریکا و متحدان آسیایی اکنون گردهم آمده اند تا مواضع خود علیه پیونگ یانگ را هماهنگ کنند. معاونان وزرای خارجه کره جنوبی، آمریکا و ژاپن روز چهارشنبه در نشستی در سئول گفتند آزمایش‌های موشکی اخیر کره شمالی اقدامی غیرقانونی است و پیونگ‌ یانگ باید ضمن توقف این اقدامات، هرچه سریعتر به مذاکرات خلع‌ سلاح شبه جزیره کره بازگردد. 

نشست معاونان سه کشور اولین گردهمایی آنها از ماه نوامبر 2021 و اولین نشست پس از روی کار آمدن یون سوک یول، رئیس‌جمهوری جدید کره جنوبی است.

معاونان وزرای خارجه کره جنوبی، آمریکا و ژاپن همچنین متعهد شدند که همکاری امنیتی سه جانبه را برای مهار آنچه که تهدیدات کره شمالی می دانند افزایش دهند. این نشست پس از آن برگزار می شود که مقامات سئول و توکیو روز یکشنبه اعلام کردند کره شمالی چند موشک بالستیک را در آبهای ساحل شرقی خود شلیک کرده است. این آزمایش موشکی هجدهمین قدرت‌نمایی کره شمالی در سال 2022 است که بعد از دستور کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی برای لغو ممنوعیت خودخواسته بر آزمایش‌های موشکی و اتمی انجام می‌شود.

در واکنش به این آزمایش موشکی،، آمریکا و کره جنوبی هم هشت فروند موشک زمین به زمین شلیک و رزمایش هوایی با بیست جنگنده را بر فراز دریای غربی کره جنوبی برگزار کردند تا آمادگی خود را برای مقابله با هر گونه تهاجمی از سوی همسایه شمالی نشان دهند. ژاپن هم با همکاری آمریکا رزمایشی را در دریای ژاپن برگزار کرد. 

از سوی دیگر، مقامات آمریکا گفته‌ اند که کره شمالی برای اولین آزمایش اتمی خود از زمان سال 2017 آماده می شود، آزمایشی که واشنگتن هشدار داده پاسخی قوی و واضح را به دنبال خواهد داشت. آمریکا از سال 2017 که آخرین آزمایش اتمی کره شمالی انجام شد، تلاش کرد تا در شورای امنیت قطعنامه های جدیدی علیه کره شمالی تصویب کند اما به دلیل وتوی چین و روسیه در رسیدن به هدفش ناکام مانده است. چین و روسیه نگران هستند که تشدید تنش ها منجر به جنگ منطقه ای و ناخواسته پای قدرت های خارجی نیز به میان کشیده شود.  

رهبران پیونگ یانگ همواره در مقابل لفاظی های مقامات واشنگتن و سئول واکنش نشان می دادند و آنها را تهدید می کردند اما در روزهای اخیر سکوت اختیار کرده اند که نشان می دهد پیونگ یانگ احتمالا تلاش می کند با آزمایش موشکی جدید پاسخ واشنگتن و متحدانش را بدهد. هر چند در حال حاضر نشانه هایی از آزمایش اتمی کره شمالی دیده نمی شود.

کره شمالی پس از بحران اوکراین آزمایش های موشکی خود را افزایش داده است.

رهبر کره شمالی پس از بحران اوکراین، به نیروهای ارتش دستور داد تا برای هر گونه تهاجم احتمالی از خارج در حالت آماده باش قرار بگیرد. کره شمالی آزمایش های موشکی را برای دفاع از امنیت خود می داند. کره شمالی اعلام کرد، تحرکات آمریکا خطرناک و رزمایش‌های مشترک این کشور و متحدانش باعث تشدید بحران در شبه جزیره کره شده است. آمریکایی ها در هفته های اخیر به شرق آسیا و به ویژه شبه جزیره کره متمرکز شده اند و می خواهند به متحدان شرقی خود اعلام کنند که درگیر شدن در بحران اوکراین، نمی تواند مانع حمایت های آمریکا از متحدانش در شرق آسیا شود. 

نماینده ویژه آمریکا در امور کره شمالی هم ادعا کرد، پیونگ یانگ در سال 2022، شمار زیادی موشک بالیستیک را آزمایش کرده و سخنان مقامات کره شمالی از برنامه‌هایی برای کاربرد سلاح‌های تاکتیکی هسته‌ای حکایت دارد.

آمریکایی ها درحالی کره شمالی را به ترک میز مذاکرات متهم می کنند که پیونگ یانگ برای نشان دادن حسن نیت خود در مذاکرات سیاسی در سال 2019، برخی سایت های هسته ای خود را تعطیل کرد اما واشنگتن به توافقات انجام شده بین دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا و رهبر کره شمالی پشت پا زد و حاضر نشد به تعهداتش برای کاهش تحریم ها عمل کند و پیونگ یانگ پس از درخواست های مکرر از آمریکایی ها برای ادامه گفت و گوها، در نهایت از این کشور ناامید شدند و برنامه های موشکی خود را از سر گرفتند.  

رئیس جمهور جدید کره جنوبی هم علیرغم اظهارات خود برای کاهش تنش ها با کره شمالی، با سیاست های آمریکا همسو شده است و در عمل بر طبل جنگ می کوبد و اخیرا گفت: کره شمالی دشمن درجه یک کره جنوبی  و برنامه موشکی این کشور تهدیدی برای جهان است.

 مقامات کره جنوبی می خواهند با این ادعاها، میزان تعهدات آمریکا در شبه جزیره کره را افزایش دهند تا در صورت وقوع درگیری مشابه اوکراین در این منطقه، حمایت غرب را پشت سر خود داشته باشند.  

آمریکا قصد دارد حلقه محاصره علیه کره شمالی را تنگتر و این کشور را به خلع سلاح اتمی وادار کند اما تجربه دو دهه نشان داده که هر زمان فشارها بیشتر شده نتیجه عکس داده است. آمریکا در سال های اخیر تلاش کرد، برای مهار کره شمالی سامانه های موشکی تاد را در خاک کره جنوبی مستقر کنر و پیونگ یانگ را تحت فشار قرار دهد اما مقامات کره شمالی تاکید کرده اند که چنین طرح هایی نمی تواند برای کره جنوبی امنیت به ارمغان‌ آورد و این کشور قربانی زیاده خواهی آمریکا خواهد شد. 

آمریکا در حالی به جنگ افروزی در شبه جزیره کره ادامه می دهد که جهان هنوز از زیر بار مصایب جنگ اوکراین کمر راست نکرده و بروز درگیری جدید در این منطقه می تواند دنیا را با بحران جدیدی مواجه کند که تبعات آن بیش از همه دامن غرب و متحدانش را خواهد گرفت.  

تحرکات آمریکا در شبه جزیره تنها به تهدید اتمی کره شمالی مربوط نمی شود بلکه اهدافی فراتر از این دارد. واشنگتن درصدد است با تهدید خواندن پیونگ یانگ برای صلح جهانی، زمینه حضور خود در منطقه را توجیه و از نزدیک تحرکات چین به عنوان رقیب نوظهور خود را رصد کند. تشدید تنش ها با چین پس از بحران اوکراین و متهم کردن پکن برای حمله به تایوان هم در این راستا انجام می شود. 

شبه جزیره کره این روزها به آتش زیر خاکستری می ماند که هر گونه اشتباه محاسباتی از سوی طرفین عواقب ناگواری به همراه خواهد داشت. برگزاری رزمایش ها و آزمایش های موشکی مکرر برای ترساندن کره شمالی نسخه خطرناکی است که آمریکا برای شبه جزیره کره پیچیده است که در نهایت با آزمایش اتمی از سوی کره شمالی پاسخ داده خواهد شد و می تواند دو کره را به درگیری نظامی سوق دهد.

نویسنده: روح الله صالحی

115