ایران پرس- در آستانه نشست رسمی اوپک در ۲۵ ماه مه، عربستان سعودی و روسیه که دو تولیدکننده بزرگ نفت جهان هستند؛ با هدف مقابله با اشباع عرضه جهانی، برای تمدید کاهش تولید توافق کردند.

«خالد الفالح»، وزیر انرژی عربستان و «الکساندر نواک»، همتای روسی وی روز دوشنبه در بیانیه مشترکی اعلام کردند، برای تمدید توافق به مدت ۹ ماه دیگر تا مارس سال ۲۰۱۸ توافق کرده‌اند.

عربستان که بزرگترین صادرکننده اوپک است و روسیه که بزرگترین تولیدکننده جهان است، به اتفاق هم، یک پنجم از عرضه جهانی نفت را کنترل می‌کنند.

سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک

اعلام این توافق در آستانه نشست رسمی اوپک، بازارها را متعجب کرد.

این در حالیست که وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران، پیشتر گفته بود که اکثر کشورهای تولید کننده نفت مایل هستند، تصمیم اواخر سال گذشته (2016) اعضای سازمان کشورهای صادرکنندگان نفت (اوپک) و غیر اوپک در زمینه کاهش سقف تولید نفت خام تمدید شود.

«بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت ایران تاکید کرده اس، جمهوری اسلامی ایران از ادامه کاهش سقف تولید نفت اوپک حمایت می‌کند و اگر دیگران به آن متعهد باشند تهران هم رعایت خواهد کرد.

تاثیرات افزایش عرضه نفت توسط عربستان در سال 2014

بازارهای جهانی نفت، از اواسط سال 2014 با افزایش عرضه از سوی عربستان و برخی دیگر از تولید کنند گان مواجه شد.

تولید نفت بیش از سهمیه های تعیین شده در اوپک، از سوی برخی اعضا، بویژه عربستان در دو سال پیاپی منجر به سقوط  شدید قیمت نفت شد و متوسط قیمت جهانی نفت به حدود 30 تا 40 دلار در هر بشکه رسید.

حتی کشورهای بزرگ تولید کننده غیر اوپک نظیر روسیه نیز از این شوک نفتی دچار صدمات جدی شدند.

عربستان در واقع با تولید بیش از سهمیه های تعیین شده در اوپک، تلاش کرد، رقبای نفتی خود از جمله روسیه و ایران را از بازار حذف کند، اما در نهایت سبب سقوط شدید قیمت های نفت شد.

شوک ناشی از کاهش شدید قیمت نفت این کشور را گرفتار مشکلات شدید مالی کرد.

عربستان سال گذشته با کسری بودجه ای نزدیک به یکصد میلیارد دلاری مواجه شد.

توانایی تحمل این وضعیت برای مدتی طولانی برای عربستان غیر قابل تصوراست.

به همین دلیل، عربستان ناگزیر از مذاکره در مورد کاهش تولید نفت شد.

توافق اعضای اوپک برای کاهش تولید نفت

عرضه بیش از مصرف نفت به بازار سبب شد تا اعضای اوپک و غیر اوپک (کشورهای مستقل تولید کننده نفت) در زمینه کاهش سقف تولید خود  از ابتدای سال 2017 و برای مدت شش ماه به توافقی تاریخی  برسند.

بر اساس این توافق قرار شد، اعضای اوپک از ابتدای سال 2017 سقف تولید نفت خود را روزانه به میزان یک میلیون و 200 هزار بشکه کاهش دهند.

در این چارچوب عربستان پذیرفت، نفت خود را از ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز به ۱۰ میلیون ۲۰۰ هزار بشکه کاهش دهد.

سایر تولید کنندگان غیر اوپک از جمله روسیه نیز متعهد شدند، سقف تولید خود را روزانه نزدیک به 600 هزار بشکه کاهش دهند.

کارشناسان نفتی معتقدند که بازار جهانی نفت هنوز به ثبات لازم نرسیده است.

به همین دلیل، ادامه تلاش ها برای مهار مازاد عرضه در بازار ضروری است.

این در حالیست که، با افزایش نسبی قیمت نفت در شش ماه گذشته تولید نفت آمریکا افزایش یافته و این نگرانی را تقویت کرده است که اوپک و شرکایش نتوانند مازاد عرضه موجود در بازار را مهار کنند.

اکنون عربستان می داند که حفظ این توافق تنها کلید حل مشکلاتش است، اما پایداری این توافق نیازمند همکاری همه کشورهای تولید کننده عضو و غیر عضو اوپک است و هنوز راه درازی در پیش است.

وزاری برخی از کشورهای عضو اوپک نیز در مورد ادامه کاهش تولید نفت گفت و گوهایی را صورت داده اند، اما هنوز مشخص نیست که این بحث ها بتواند منجر به تمدید توافق جمعی برای کاهش تولید نفت شود.116/110

بیشتر بخوانید:

تمایل اوپک برای تمدید توافق کاهش سقف تولید نفت / تحلیل

موافقت کشورهای غیر عضو اوپک با کاهش ۶۱۲ هزار بشکه‌ای تولید نفت خود

توافق مسکو و ریاض برای تمدید 9 ماهه کاهش تولید نفت/ حمایت عمان از کاهش تولید نفت خام اوپک

سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک