نتایج همهپرسی دو منطقه «ونتو» Venetoو «لمباردی Lombardy»، حاکی از آن است که بیش از ۹۰ درصد به داشتن حکومت خودمختار رای مثبت دادهاند.
این همه پرسی برخلاف آنچه در منطقه کاتالونیا در اسپانیا به انجام رسید، تنها جنبه مشورتی داشته و در چارچوب قانون اساسی این کشور برگزار شد.
با توجه به رأی مثبت مردم این دو منطقه به همهپرسی مذکور، مقامات ارشد آنها می توانند با وزنه سیاسی بیشتری با دولت مرکزی این کشور با هدف درخواست خودمختاری بیشتر وارد مذاکره شوند.
سیاستمداران این نواحی معتقدند که باید در زمینه های مهاجرت، مالیات و امنیتی، استقلال بیشتر از دولت مرکزی داشته باشند. روسای این دو منطقه این همه پرسی را برگه مذاکره برای کسب این اختیارات می دانند. در مقابل منتقدان، این همه پرسی را اقدامی پوپولیستی و عوام فریبانه تلقی کرده اند.
منطقه لمباردی با جمعیت حدود 10 میلیون به مرکزیت میلان قطب مالی ایتالیا بوده و از مراکز مهم صنعتی محسوب شده و 20 درصد از اقتصاد ایتالیا را شامل می شود.
این منطقه پرجمعیت ترین ناحیه ایتالیا محسوب می شود.
منطقه ونتو نیز 10درصد از اقتصاد ایتالیا را شامل شده و ونیز که قطب گردشگری ایتالیاست در این منطقه قرار دارد.
این دو منطقه توسط حزب «لیگ شمالی» Lega Nord که زمانی علنا جدایی طلب بود، اداره می شود.
این حزب خواستار برگزاری یک همه پرسی درباره مذاکره با رم برای کسب موقعیت مالی بهتر شده بود.
مردم این دو منطقه از این مساله گلایه دارند که دولت مرکزی ایتالیا مالیات آنها را هدر داده و خدمات عمومی ضعیفی به آنها ارائه می دهد و پول آنها را برای مناطق فقیر جنوب ایتالیا هزینه می کند.
افزایش تنش ها در اروپا با برگزاری همه پرسی در ایتالیا
برگزاری همه پرسی خودمختاری در شمال ایتالیا در وضعیت کنونی باعث نگرانی هر چه بیشتر سران اتحادیه اروپا و نیز دیگر مقامات ارشد اروپایی که با مساله جدایی طلبی مواجه هستند، شده است.
در این راستا با توجه به تحولات اخیر در اسپانیا و اقدامات جدی دولت مرکزی این کشور برای ممانعت از تحقق جدایی طلبی ایالت کاتالونیا، اکنون همه پرسی در ایتالیا می تواند به تنش های منطقه ای در سایر مناطق اروپا دامن بزند.
به گفته پیروز ایزدی کارشناس اروپا، اساسا اتحادیه اروپا بر اساس ماهیت همگرایانه خود مخالف هرگونه جدایی طلبی و استقلال خواهی است.
با این همه اکنون واقعیتی به نام جدایی طلبی در برخی کشورهای این اتحادیه بیش از هر زمان دیگری خود نمایی می کند.
به گفته دکتر سید علیرضا موسوی کارشناس اروپا، جدایی طلبی در این کشورها به مثابه حرکتی معکوس در مسیر همگرایی و در واقع به مثابه واگرایی و فرو پاشی اتحادیه اروپا خواهد بود.
اکنون جدایی طلبی در اروپا مانند جدایی طلبی اسکاتلند از بریتانیا یا جدایی طلبی کاتالونیا از اسپانیا و اکنون همه پرسی خود مختاری شمال ایتالیا، اقدامات جدایی طلبانه ای محسوب می شوند که در قالب کنش های سیاسی ظهور یافته اند.
برگزاری همه پرسی شمال ایتالیا نه فقط موجب نگرانی مقامات رم با توجه به وجود خواسته های جدایی طلبانه در دیگر مناطق ایتالیا مانند جزیره ساردنی درغرب ایتالیا و تیرول جنوبی شده است، بلکه جدایی طلبان در دیگر کشورهای اروپایی بویژه اسپانیا و بریتانیا را به تحرک هر چه بیشتر برای رسیدن به خواسته خود وا می دارد.
نویسنده : سید رضا میرطاهر
135/110
بیشتر بخوانیم :
موج استقلالطلبی اروپایی به ایتالیا رسید
همه پرسی نمادین استقلال در دو منطقه ثروتمند شمال ایتالیا/تحلیل