ایران پرس- جنگنده ‌های سعودی پنجشنبه شب به اتوبوس حامل دانش ‌آموزان در شهر «ضحیان» در استان صعده یمن حمله کردند که 55 کشته و حدود هشتاد زخمی داشته است.

اگرچه همه کشته ها و زخمی های حمله شب گذشته جنگنده سعودی غیرنظامیان بودند، اما بعد وخیم تر این جنایت این است که اغلب قربانیان این حمله کودکان زیر ۱۵ سال بوده ‌اند که از یک اردوی تابستانی باز می‌گشته ‌اند.

عربستان سعودی در جنگ علیه یمن مرتکب جنایت جنگی متعددی شد؛ اما، جنایت محسوس و غیرمحسوس علیه کودکان یمنی را می توان مهمترین جنایت جنگی ائتلاف سعودی در یمن عنوان کرد.

کشته و زخمی شدن، آوارگی و بیماری کودکان در زمره جنایت های محسوس است. از دست دادن والدین، محروم شدن از تحصیل، آینده تاریک و اختلال های پس از پایان جنگ در زمره جنایت های غیر محسوس ائتلاف سعودی علیه کودکان یمنی است.

حمله به کودکان جنایت جنگی است

«ترکی المالکی»، سخنگوی ائتلاف سعودی حمله به اتوبوس حامل کودکان را اقدام نظامی مشروع نامید. این در حالی است که مطابق اسناد متعدد حقوق بین المللی، حمله به کسانی که در جنگ نقش مستقیمی ندارند از جمله کودکان جنایت جنگی است.

در بند یکم ماده 38 کنوانسیون بین المللی حقوق کودک مصوب 1989 آمده است که «کشورهای طرف‌ کنوانسیون‌ متقبل‌ می ‌شوند به‌ مقررات‌ قانون‌ بین ‌المللی‌ بشردوستی در زمان‌ جنگ‌ های مسلحانه‌ که‌ مربوط‌ به‌ کودکان‌ می ‌شود احترام‌ بگذارند.»

در بند دوم این ماده نیز صریحاً به کودکان زیر 15 سال اشاره دارد و آمده است که «کشورهای طرف‌ کنوانسیون‌ هرگونه‌ اقدام‌ عملی‌ را جهت‌ تضمین‌ این‌ که‌ افراد کمتر از 15 سال‌ در مخاصمات‌ مستقیماً شرکت‌ نکنند، معمول‌ خواهند داشت‌.» در جنایت شب گذشته ائتلاف سعودی، اغلب کشته و زخمی ها را کودکان زیر 15 سال تشکیل می دادند.

در همین حال، سازمان ملل متحد نیز با صدور بیانیه ‌ای در پی حمله هوایی روز گذشته ائتلاف سعودی به صعده اعلام کرد، هرگونه ‌ای حمله‌ای که مستقیما غیرنظامیان را هدف قرار می ‌دهد، «جنایت جنگی» است. 

بنابراین، ادعا سخنگوی ائتلاف سعودی مبنی بر اینکه حمله شب گذشته اقدام مشروع نظامی بود، از اساس باطل است.

موضوع دیگر این است که «فرحان حق»، سخنگوی سازمان ملل به نقل از «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار انجام «تحقیقات مستقل و فوری درباره این حادثه» شد.

خلاء اساسی در جنگ عربستان علیه یمن؛ تشکیل نشدن کمیسیون حقیقت یاب  

این اظهارنظر بیانگر یک خلاء اساسی در جنگ عربستان علیه یمن است. این خلاء، تشکیل نشدن کمیسیون حقیقت یاب درباره این جنگ است. اگرچه تشکیل کمیسیون حقیقت یاب و گزارش آن، ضمانت اجرایی ندارد؛ اما می تواند موارد بی شمار جنایت ائتلاف سعودی به خصوص علیه کودکان را در جنگ علیه یمن آشکار سازد.

به نظر می رسد مهمترین دلیل تشکیل نشدن یک کمیسیون حقیقت یاب درباره جنگ یمن، همسو بودن قدرت های بزرگ به خصوص آمریکا و حمایت آنها از ائتلاف سعودی در این جنگ است. 

«برنی سندرز»، سناتور دموکرات آمریکایی در واکنش به حمله مرگبار ائتلاف سعودی به اتوبوس حامل دانش‌آموزان یمنی، اعلام کرد:

"ایالات متحده با پشتیبانی از جنگ ائتلاف سعودی در یمن از طریق ارائه تسلیحات، سوخت ‌رسانی هوایی و کمک به هدف‌ یابی، در این قساوت شریک است."

نویسنده: سید رضی عمادی

133/110

بیشتر بخوانید:

گوترش خواستار تحقیق درباره جنایت سعودی ها در «صعده» یمن شد

 افزایش کشته های حمله متجاوزان سعودی به صعده یمن