در این راستا، "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا بی توجه به خروج کشورش از برجام و اعمال تحریم های یکجانبه علیه ایران در اوت و نوامبر 2018 به ویژه تحریم های نفتی، از چشمانداز به هم خوردن این توافق ابراز نگرانی کرد.
پمپئو روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در شهر برن سوئیس مدعی شد، گزارش تازه آژانس بینالمللی انرژی اتمی این نگرانی را ایجاد میکند که مبادا ایران از پایبندی به توافق هستهای دست برداشته باشد.
پمپئو افزود؛ کاخ سفید نه تنها از تولید مواد شکافتپذیر، بلکه از دیگر عناصر برنامه هستهای ایران نگران است.
این ادعای پمپئو در حالی است که "یوکیا آمانو" مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه در گزارش فصلی تازه خود تایید کرد، ایران از محدودیت های محوری توافق برجام فراتر نرفته و همچنان سقف های تعیین شده در آن از جمله سطح غنی سازی و ذخیره اورانیوم غنی شده را رعایت کرده است.
سئوال اینجاست که اگر عدم اجرای تعهدات مندرج در برجام امری منفی است، چرا آمریکا بی اعتنا به تعهدات رسمی پذیرفته شده خود و به طور یکجانبه و بدون هیچ دلیل موجهی از این توافق خارج شده است؟
به عبارت دیگر اگر واشنگتن برجام را ابراز مناسب و کارا برای کنترل و نظارت بر برنامه هسته ای ایران می داند چرا از آن خارج شده است و در عین حال از تهران می خواهد که همچنان به آن پایبند بماند؟
ظاهرا پمپئو فراموش کرده است که "دونالد ترامپ" بهانه خروج آمریکا از برجام را برآورده نشدن توقعات و اهداف واشنگتن از آن ابراز کرده و در عین حال مدعی تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای شده بود.
یکی از توقعات غیر قانونی دولت ترامپ که البته درخواسته های 12 گانه پمپئو از ایران نیز ذکر شده توقف کامل برنامه هسته ای صلح آمیز ایران عنوان شده است.
در حالی این خواسته واشنگتن بر خلاف توافق هسته ای برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است.
در عین حال، اظهارات پمپئو به دنبال آن ابراز شده است که یک سال پس از خروج آمریکا از برجام و بدعهدی اروپایی ها در اجرای تعهداتشان برای جبران تحریم های ضد ایرانی واشنگتن، جمهوری اسلامی ایران در 8 مه 2019 از کاهش سطح تعهدات خود به استناد بندهای 26 و 36 توافق هسته ای برجام خبر داد.
سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد، در این راستا، ظرفیت غنیسازی اورانیوم 3.67 درصد ایران به چهار برابر میزان قبلی افزایش می یابد.
ایران به طرفهای اروپایی برجام مهلتی 60 روز داده است تا تعهداتی را که برای کاهش تاثیر تحریم های هسته ای آمریکا علیه ایران قول آن را داده اند به مرحله اجرا در آورند.
با توجه به انتشار گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه فراتر نرفتن ایران از سقف های تعیین شده در برجام از جمله در زمینه سطح غنی سازی و ذخیره اورانیوم غنی شده، این مساله نشان می دهد که ایران همچنان خود در چارچوب برجام عمل کرده اما به زودی از این محدوده فراتر خواهد رفت.
این هشدار جدی به اروپایی ها است که هر چه زودتر به اجرای تعهدات برجامی خود بپردازند.
"حضرت آیت الله خامنه ای" رهبر معظم انقلاب اسلامی در 29 مه در دیدار با اساتید دانشگاههای ایران تصریح کردند: اهرم فشاری که فعلاً استفاده شده است، مصوبه اخیر شورای عالی امنیت ملی است اما همیشه در این حد متوقف نخواهیم ماند و در برهه بعدی، اگر لازم باشد، از اهرم های فشار دیگری استفاده خواهیم کرد.
دولت ترامپ و حتی اروپایی ها بر این تصور بودند که به رغم فشارهای تحریمی فزاینده آمریکا، تهران اقدامی در زمینه تجدید نظر در تعهدات برجامی خود انجام نخواهد داد، اما اکنون آمریکایی ها با چشم انداز دیگری مواجه شده اند و این مساله منجر به نگرانی وزیر خارجه آمریکا شده است.138/118
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
بیشتربخوانید:
ادعای پمپئو؛ آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران هستیم
اعتراف پمپئو به وجود اختلاف در دولت آمریکا بر سر ایران
آمانو: ایران به برجام پایبند بوده است