ایران پرس- بشار اسد رییس جمهوری سوریه روز پنجشنبه 21 سپتامبر به منظور شرکت در مراسم افتتاحیه بازی‌های آسیایی هانگژو چین و نیز دیدار با «شی جین پنگ» همتای چینی خود، وارد شهر هانگژو در شرق این کشور شد.

تحلیل سفر بشار اسد به چین را باید از زاویه منافع دمشق و پکن انجام داد.

  • سفر اسد به پکن؛ تداوم عبور سوریه از دوران انزوا

سوریه از سال 2011 شاهد بروز جنگ داخلی است، جنگی که اکنون به شدت کاهش یافته، اما هنوز بخش‌هایی از این کشور در اختیار گروه‌های تروریستی و همچنین در اشغال کشورهای خارجی قرار دارد. در دو سال اخیر، سیاست برخی از کشورهای حامی مخالفان و گروه‌های تروریستی در سوریه تغییر کرده و احیای روابط با دمشق را در دستور کار قرار داده‌اند. اغلب کشورهای عربی از جمله عربستان و امارات ضمن احیای روابط با سوریه، برای بازسازی این کشور اعلام آمادگی کرده‌اند. همچنین سوریه به اتحادیه عرب بازگشت. سفر بشار اسد به پکن را می‌توان در ادامه این روند سیاسی دانست که بیان‌گر عبور سوریه از دوران انزوا است.

موضوع دیگر اینکه؛ آخرین بار بشار اسد در سال 2004 به پکن سفر کرده و با «هو جین تائو»، رهبر سابق چین دیدار کرد. سفر سال 2004 بشار اسد به سوریه، نخستین سفر یک رئیس دولت این کشور به چین از زمان برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور در سال 1956 بود. بنابراین، سفر اخیر اسد به پکن، دومین سفر یک رئیس دولت دمشق به چین و همچنین اولین دیدار بشار اسد با شی جین پینگ در پکن است.

  • تلاش اسد برای جذب سرمایه چینی در بازسازی سوریه

موضوع سوم نیز این است که سوریه پس از یک دهه جنگ با تروریست‌ها و معارضین که تقریبا 80 درصد زیرساخت‌های این کشور را از بین برده، به سرمایه‌گذاری خارجی برای بازسازی نیاز دارد. چین امروز از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان است و ظرفیت لازم را برای سرمایه‌گذاری در کشورهای مختلف دارد. بنابراین، اسد امیدوار است که چین نقش مهمی در بازسازی سوریه ایفا کند.

سفر اسد به چین برای دولت این کشور نیز حائز اهمیت است.

  • تداوم تمایل چین برای حضور در غرب آسیا

چین طی یک سال گذشته تلاش‌های دیپلماتیک خود را در منطقه غرب آسیا افزایش داده است، به ویژه با کمک به رفع تنش بین ایران و عربستان سعودی در مارس گذشته. به نظر می‌رسد چین سعی دارد روابط با سوریه را نیز به خصوص در بعد اقتصادی افزایش دهد. منابع رسانه‌ای سوریه گزارش دادند رئیس‌جمهور چین یک هواپیمای شخصی ریاست‌جمهوری را برای سفر بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه و هیئت همراهش اختصاص داد که این اقدام نشان دهنده میزان علاقه پکن به این سفر است.

«مائو نینگ»، سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: «ما معتقدیم که سفر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، اعتماد سیاسی و همکاری متقابل را در زمینه های مختلف بین دو کشور تعمیق خواهد کرد و روابط دوجانبه را به سطح جدیدی ارتقا می دهد. چین و سوریه دوستی سنتی عمیقی دارند که قدمت آن به 76 سال قبل برمی‌گردد و روابط بین دو کشور همواره رو به گسترش و توسعه بوده است.»

نکته پایانی اینکه؛ سفر اسد به پکن در حالی انجام می‌گیرد که پکن در تدارک میزبانی کنفرانس «کمربند و جاده» است که از ماه آینده با حضور نمایندگانی از بیش از 110 کشور جهان آغاز می‌شود. چین برای تکمیل پروژه خود جهت ارتقای توسعه روابط تجاری بین این کشورها و کمک به توسعه زیرساخت های خود اهمیت زیادی قائل است.

نویسنده: سید رضی عمادی

/ 114