ایران پرس: با تداوم جنگ اوکراین و گسترش بی سابقه کمک های کشورهای عضو ناتو به ویژه آمریکا و اعضای شرقی آن مانند لهستان به اوکراین برای مقابله با روسیه، اکنون بلاروس به عنوان متحد مسکو تهدید جدیدی علیه لهستان را مطرح ساخته که عملی شدن آن به منزله رویارویی مستقیم روسیه و ناتو است.

«الکساندر لوکاشنکو» رئیس‌جمهور بلاروس روز یکشنبه گفت: "گروه شبه‌نظامی واگنر این کشور را تحت فشار قرار داده است تا بتواند وارد کشور لهستان شود."

لوکاشنکو در دیدار روز یکشنبه با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود در سن پترزبورگ اظهار داشت: "نیروهای واگنر ما را تحت فشار قرار داده‌اند. آن‌ها می‌گویند ما می‌خواهیم به غرب برویم. به ما اجازه این کار را بدهید. از آن‌ها پرسیدم چرا می‌خواهید به غرب بروید و آن‌ها می‌گویند می‌خواهیم به ورشو، به ژشوف برویم."

رئیس‌جمهور بلاروس افزود: "نیروهای گروه واگنر را طبق توافق با این گروه در مرکز بلاروس حفظ می‌کند."

لوکاشنکو تاکید کرد: "بلاروس نمی‌خواهد واگنر را به نزدیکی مرز لهستان منتقل کند."

نیروهای واگنر پس از شورش اواخر ماه ژوئن با وساطت لوکاشنکو به بلاروس منتقل شده و طبق گزارش ها در حال آموزش نیروهای بلاروسی هستند.

این اظهارات از سوی لوکاشنکو در واقع ابراز نوعی هشدار به لهستان است که اخیرا اقدامات تحریک آمیزی علیه بلاروس با استقرار نیروهای نظامی در مرز با این کشور انجام داده و در عین حال با تشویق دولت غربگرای کی یف به ادامه جنگ با روسیه کمک های نظامی و تسلیحاتی گسترده ای به اوکراین صورت داده است.

در واقع لهستان که سابقه دشمنی تاریخی با روسیه دارد، اکنون به صورت نیابتی از طریق اوکراین در حال مقابله با روسیه است.

اقدامات ناتو به سرکردگی آمریکا در زمینه تداوم حمایت همه جانبه به ویژه پشتیبانی تسلیحاتی از اوکراین در جنگ کنونی با روسیه پس از برگزاری اجلاس سران این سازمان نظامی در «ویلینیوس» پایتخت لیتوانی ابعاد جدیدی پیدا کرده است.

کمک های تسلیحاتی اعضای ناتو به اوکراین نقش مهمی در ضد حمله جاری نیروهای اوکراینی در جبهه های شرق اوکراین ایفا کرده است.

به گفته «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه از چهارم ژوئن نیروهای مسلح اوکراین بیش از 26 هزار نظامی و بالغ بر سه هزار سخت‌افزار نظامی خود را در جریان ضدحملات از دست داده‌اند.

حتی منابع غربی اذعان کرده اند که جریان ضدحمله اوکراین کندتر از آنچه بسیاری انتظار داشتند، پیش می‌رود و تحلیلگران نظامی هشدار می‌دهند که به زودی فرصت‌ها برای شکستن خطوط دفاعی روسیه و دستیابی به خاک تحت تصرف این کشور از بین می‌رود. 

«آندری موردویچف» فرمانده «مرکز گروه نبرد» روسیه روز یکشنبه گفت: "ارتش اوکراین فقط تا اواخر ماه آینده میلادی (اوت) می‌تواند به ضدحمله خود ادامه دهد. آنها فقط تا اواخر ماه اوت نیروی کافی برای ضدحمله دارند. آنها نمی‌توانند در زمستان دستاوردی داشته باشند."

این در حالی است که مقامات ارشد آمریکایی که بشدت مشتاق شکست روسیه در جنگ اوکراین هستند، نگاه خوش بینانه ای به ضد حمله اوکراین دارند.

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا یکشنبه مدعی شد: "اوکراین در ضدحمله خود علیه روسیه در حال پیشروی است."

در حالی که «کالین کال» معاون وزیر دفاع آمریکا چندی پیش اذعان کرده بود که ضدحمله اوکراین کُندتر از چیزی که انتظار می‌رفت، در حال پیشروی است.

آمریکا خواهان شکست روسیه در جنگ اوکراین به هرقیمت است، در حالی که هزینه این امر را مردم اوکراین باید بپردازند.

از دیدگاه دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا، پیروزی روسیه درجنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

همچنین جو بایدن و مقامات ارشد نظامی و امنیتی دولت او معتقدند که جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای  ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و درنهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است. لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه درجنگ اوکراین جلوگیری نمایند.

با این حال اکنون پیامدهای جدی و فاجعه بار تداوم وضعیت کنونی موجب شده تا حتی کارشناسان غربی نیز در این باره هشدار دهند. 

سرهنگ «لورانس ویلکرسون» مدیر دفتر «کالین پاول» وزیر خارجه پیشین آمریکا هشدار داد: "در صورتی که جنگ اوکراین به زودی پایان نیابد، ناتو طی یک سال آینده فرو خواهد پاشید."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117