بیستمین کنگره ملی حزب کمونیست چین (CPC) پس از یک هفته روز شنبه با انتخاب « شی جین پینگ » برای سومین دوره متوالی به عنوان دبیر کل حزب به پایان رسید.
« شی جین پینگ» در جمع ۲۳۳۸ نماینده و نمایندگان دعوت شده در جلسه پایانی کنگره در تالار بزرگ مردم پکن گفت: کنگره حزب کمونیست چین به اهداف خود یعنی وحدت تفکر، تقویت اعتماد به نفس، ترسیم مسیر و تقویت روحیه دست یافته است.
شی خاطرنشان کرد: حزب با پشت سر گذاشتن یک قرن تلاش، در مسیر اهداف به راه خود ادامه می دهد.
وی گفت: ما مطمئن هستیم و قادر به ایجاد معجزات جدید و حتی بزرگتر در سفر جدید عصر جدید هستیم، معجزاتی که جهان را شگفت زده خواهد کرد.
انتخاب شی جین پینگ برای سومین دوره متوالی از سال ۲۰۱۲ به سمت دبیر کل حزب کمونیست چین که جایگاه وی برای یک دوره پنج ساله متوالی دیگر به عنوان رییس جمهوری این کشور را تضمین می کند، نشانه ای از محبوبیت شی در بین اعضای ارشد حزب حاکم و افراد حاضر در کنگره حزب کمونیست است که هر پنج سال یکبار برگزار می شود.
مشخص کردن جهت گیری های میان مدت و بلندمدت چین در عرصه های سیاست داخلی و خارجی، ازبرجسته ترین کارکردهای مهم کنگره حزب کمونیست چین است.علاوه براین، انتخاب دبیرکل جدید حزب کمونیست به عنوان رئیس حزب حاکم چین هم دیگر اقدام مهمی است که در کنگره این حزب انجام می شود.
در یک دهه گذشته که شی جین پینگ ریاست حزب حاکم کمونیست و سمت رئیس جمهوری چین را عهده دار بوده است، مهمترین جهت گیری پکن در بخش اقتصادی بوده است که این کشور را به موتور تولید جهانی تبدیل کرده است.
تاکید شی بر تولید صادرات محور و توسعه بازارهای هدف کالاهای چینی در اقصی نقاط جهان، موجب شده تا سوگیری همه نهادهای مالی و اقتصادی چین بر تحقق چنین راهبردی متمرکز شود.
«شی جین پینگ»، در سال ۱۹۵۳ در شهر پکن به دنیا آمد، شی همانند بسیاری از نوجوانان دوره خود که خانوادههای آنها از مخالفان دولت بودند در زمینهای کشت غلات کار میکرد.
آلفرد چان زندگینامه نویس رهبر چین میگوید:
شرایط سخت زندگی به شی یاد داد که «مثل کوه سرسخت» باشد. وی مدتی برای کار در روستاها شبها در انبار میخوابید. این انبار امروز به یکی از «جاذبه های توریستی چین» تبدیل شده است. همزمان تصویری از شی در همین انبار نصب شده که نشان میدهد رهبر چین پس از کار طاقت فرسا، مشغول به مطالعه کتاب میشد.
رییس جمهوری چین از انقلابیون کهنهکار و بنیانگذاران حزب کمونیست این کشور است. پدرش از قهرمانان انقلاب و نسل اول رهبران چین کمونیست بود. شی در سال ۲۰۰۷ پس از آنکه چن لیانگ لو، دبیر قبلی حزب در شانگهای به علت فساد مالی از کار برکنار شد جای وی راگرفت وهمزمان به عضویت دائمی دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست درآمد.
در سال ۲۰۱۲ حزب کمونیست چین در پانزدهم نوامبر این سال شی جین پینگ را به عنوان دبیرکل حزب کمونیست این کشور برگزید تا جایگزین «هو جین تائو» رئیس جمهوری چین شود.
کمیته مرکزی حزب کمونیست چین در سال ۲۰۱۸ رأی به حذف محدودیت دو دورهای ریاست جمهوری این کشورداد که این مسئله این امکان را به شی می دهد تا مادامالعمر زمام قدرت را در اختیار داشته باشد.
البته باید توجه داشت که شی شخصیتی متنفذ در حزب کمونیست چین است، به گونه ای که در سال 2017 کمیته مرکزی این حزب به گنجاندن آرا و عقاید وی در قانون اساسی این کشور رأی داد.در تاریخ چین تنها اندیشه و آرا مائو تسهتونگ، بنیانگذار حزب کمونیست و دنگ ژیائوپینگ که اصلاحات اقتصادی را در دهه ۱۹۸۰ معرفی کرد، توانستهاند به قانون اساسی این کشور راه پیدا کنند.
در دوره شی، دومین اقتصاد بزرگ جهان اصلاحات بزرگی از جمله کاهش صنایع دولتی زیان ده، کاهش آلودگی و همچنین طرح زیرساختی چند میلیادری «یک کمربند یک جاده» که هدفش گسترش پیوندهای تجاری جهانی چین است،را در پیش گرفت.
در دوران زمامداری « شی جین پینگ » ، چین در صحنه جهانی اعتماد به نفس بیشتری پیدا کرده است. نمایش اقتدار در دریای چین جنوبی،برخورد قاطع با هر گونه استقلال طلبی جزیره تایوان و همچنین اعمال قدرت نرم از طریق میلیاردها دلار سرمایهگذاری در کشورهای آسیایی و آفریقایی با هدف توسعه نفوذ این کشوردر جهان ، از دستاوردهای دوران حاکمیت شی در چین است.اگر چه همه گیری ویروس کرونا اقتصاد چین را همانند اقتصاد دیگر کشورها تحت تاثیر قرار داده است اما این کشور به سرعت درصدد جبران عقب ماندگی رشد اقتصادی ناشی از این پاندومی است.
119
نویسنده:محمدرضا عسگری