تحلیل:

ایران پرس: با وجود اینکه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی بقای سیاسی خود را همچنان در ادامه جنگ و گسترش دامنه آن می داند، اما تحت فشارهای داخلی و خارجی، ناکامی در اهداف اعلامی در جنگ غزه و همچنین هراس از پاسخ ایران به ترور«اسماعیل هنیه» به از سرگیری مذاکرات آتش بس تن داده است.

اکنون دو هفته است که رژیم صهیونیستی در انتظار حمله جمهوری اسلامی به سر می‌برد و این مساله برای رهبران این رژیم و ساکنان اراضی اشغالی مشکلات متعددی ایجاد کرده است.

سران کشورهای منطقه و فرامنطقه ای که هر کدام به نحوی در تحولات غرب آسیا نقش دارند، با نگرانی تحولات این روزها را دنبال می‌کنند، چراکه هنوز هیچ‌کس نمی‌داند پاسخ ایران به چه صورت خواهد بود.

تحلیل کشورهای غربی این است که اگر ایران بخواهد پاسخ اسرائیل را بدهد امکان دارد این پاسخ منحصر به تهران نباشد و از یمن تا لبنان و عراق و سوریه به صورت همزمان دستکم پنج جبهه علیه این رژیم باز شود.

تلقی قدرت‌های فرامنطقه‌ای این است که باید در درجه اول یک آتش‌بس حتی به صورت تاکتیکی و موقت برقرار شود تا حداقل جبهه داخلی در غزه آرام باشد و اسرائیل بتواند با جبهه خارج از اراضی اشغالی مقابله بکند.

شبکه اسرائیلی«کان»، گزارش داد که بیش از صد خاخام یهودی آمریکایی در نامه‌ای به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از وی خواسته‌اند تا با توافق آتش‌بس و تبادیل اسرا موافقت کند.

نامه این تعداد خاخام به نتانیاهو پس از آن صورت می گیرد که «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم اسرائیل در نشست کمیسیون خارجی و امنیتی پارلمان اسرائیل گفت: "اسرائیل عامل عدم توافق است و سخنان نتانیاهو در خصوص «پیروزی مطلق» یاوه‌گویی است."

گالانت قبل از آن نیز بارها گفته بود که نتانیاهو تلاش دارد موقعیت سیاسی خود را حفظ کند، حتی اگر این کار به ضرر اسرای اسرائیل نزد حماس تمام شود.

تیم مذاکره کننده رژیم اسرائیل نیز اذعان کرده بود، نتانیاهو هر بار برای ناکام گذاشتن توافق تلاش کرده و با پیش‌شرط‌هایی که می‌گذارد مذاکرات را به بن بست می‌کشاند.

با این حال نتانیاهو در پی فضای ناشی از تدارک ایران برای توسل به حق دفاع مشروع در برابر تجاوز به حریم و تمامیت ارضی و حاکمیت ملی که در جریان ترور اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس در تهران صورت گرفت، مجبور شده هیاتی را به مذاکرات دوحه اعزام کند.

به گزارش  تلویزیون «کان» اسرائیل، نتانیاهو تصمیم گرفته «دیوید بارنیا» رئیس موساد، «رونن بار» رئیس سرویس امنیت داخلی این رژیم موسوم به شاباک و «نیتسان الون» مسئول پرونده اسرا در ارتش رژیم صهیونیستی را به این مذاکرات اعزام کند.

همچنین به نوشته تایمز اسرائیل، «یلیام برنز» رئیس سازمان سیا، «عباس کامل» رئیس سازمان اطلاعات مصر و «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر نیز به عنوان میانجی در این مذاکرات حاضر خواهند بود.

فردای جنگ مساله ای کاملا فلسطینی است

در مقابل جنبش حماس به همراه سه گروه مقاومت دیگر شامل: کمیته های مقاومت در فلسطین، جنبش مجاهدین فلسطین و جنبش آزادگان فلسطین با امضای بیانیه ای مشترک بر اهمیت یکپارچه سازی موضع درقبال مذاکرات آتش بس و آغاز اجرای توافقات مربوط به توقف تجاوزات، عقب نشینی رژیم صهیونیستی، لغو محاصره، بازگشایی گذرگاه ها و بازسازی خرابی‌های جنگ و نیز تحقق توافق مبادله اسرا تاکید کردند.

این گروه ها با بیان اینکه «فردای جنگ مساله ای کاملا فلسطینی است و باید تنها میان طرف های فلسطینی مورد بررسی قرار گیرد» بر لزوم اصلاح ساختار نظام سیاسی فلسطین و سازمان آزادی بخش فلسطین به منظور حضور تمامی طرف های ملی در چارچوب این سازمان و کمک به تحقق آرمان های ملت فلسطین در زمینه تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف، تاکید کردند.

این گروهها خواستار تحرک مردمی در تمامی عرصه ها و میدان ها و پایتخت ها به منظور توقف نسل کشی در غزه و فلسطین و حمایت از قدس و مسجد الاقصی در برابر اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان صهیونیست شدند.

اواخرماه می، «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا طرحی را برای برقراری آتش‌بس در نوار غزه پیشنهاد کرد. حماس به دنبال اعلام کلیات این طرح از سوی بایدن با آن موافقت کرد؛ اما بعد‌ها نتانیاهو شروط جدیدی به این طرح اضافه کرد و در عین حال به محض بازگشت از آمریکا به ترور «فواد شکر» فرمانده ارشد حزب الله در بیروت و اسماعیل هنیه رهبر سیاسی حماس در تهران دست زد و از این طریق کوشید با دامن زدن به جنگ منطقه ای مذاکرات را به حاشیه ببرد.  

هرچند اکنون نتانیاهو تحت فشارهای داخلی و خارجی ناچار به ازسرگیری مذاکرات شده است، اما به نظرمی رسد چندان راغب به پیشبرد مذاکرات نیست و در پی خرید زمان است و اگرچه از جزئیات  تماس «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواهان آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری 2024 با نتانیاهو خبری در دست نیست اما به نظرمی رسد، ترامپ نیز ازنتانیاهو خواسته است تسلیم فشارهای بایدن برای ازسرگیری مذاکرات نشود و جنگ را تا انتخابات آمریکا در ماه نوامبرطول دهد.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117